Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Vészjósló jelek: kevés lesz a szén-dioxid eltávolítás mai szintje

2024. június 30. 12:33

A szén-dioxid légkörből történő eltávolítása igencsak elmarad az eredetileg kitűzött céloktól. Egy oxfordi tanulmány szerint évről évre a szükséges mennyiségnek ma csupán a negyedénél tart a világ; ráadásul ezt is inkább a legegyszerűbb módon, faültetéssel valósítjuk meg. A modern technológiák még sehol sem tartanak.

2024. június 30. 12:33

A párizsi klímacélok teljesítéséhez évente 7-9 milliárd tonna szén-dioxid eltávolítása lenne szükséges, azonban jelenleg ennek mintegy negyedénél, azaz gyakorlatilag sehol sem tartunk. E vállalásokból a sikeres gázkivonás is a könnyebbik vége a dolgoknak, ugyanis az eddig teljesült célok nagy része a legkönnyebben elérhető dolog, a fontos, de faék egyszerűségű fásítás. Igaz persze, hogy az üvegházhatású gázok (ühg) megkötésére szolgáló modern, úgynevezett carbon capture technológiák fejlesztése egyelőre lassan halad.  

A mesterséges technológiák elképesztő lemaradásban 

Az Oxfordi Egyetem kutatói által 2024 júniusában közzétett friss jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a párizsi klímaegyezmény 1,5 °C-os céljának eléréséhez az évszázad közepére évente mintegy 7-9 milliárd tonna szén-dioxidot kell(ene) kivonni a légkörből. Jelenleg csupán 2 milliárd tonnánál tartunk, ebből 1,3 milliárdot faültetéssel érünk el. A mesterséges szén-dioxid-kivonási technológiák – a nagy megmentőknek beharangozott csúcstechnikák – igencsak gyerekcipőben tipegnek, 

most mindössze 0,05-0,1 százalékát adják az összes légköri szén-dioxid-eltávolításnak. 

Egyelőre jelentéktelenek a modern módszerek  

Az oxfordi jelentés szerzői hangsúlyozzák, hogy a kibocsátások csökkentése a legfontosabb eszköz a nettó nulla emisszió eléréséhez, de a szén-dioxid eltávolításának is létfontosságú szerepe van (lenne) ebben. Jelenleg a szén-dioxidot tehát főként hagyományos módszerekkel, mint például a faültetéssel vonjuk ki a légkörből. 

Az újabb CDR-módszerek – a CDR az összes szén-dioxid-kivonási technológia együttes, összefoglaló rövidítése –, mint például a biochar vagy a közvetlen légköri szén-dioxid-megkötés és -tárolás (DACCS), valamint a bioenergia szén-dioxid-megkötéssel és -tárolással (BECCS), évente csak 1,3 millió (nem pedig milliárd!) tonnával járulnak hozzá, ami kevesebb mint 0,1 százaléka az összes mennyiségnek. Azok a megoldások, amelyek valóban hatékonynak, kivitelezhetőnek bizonyulnak, évente mindössze 0,6 millió tonnával – az összes mennyiség kevesebb mint 0,05 százalékával – járulnak hozzá ma az összképhez – kalkulálták ki az oxfordi kutatók.  

A szerzők szerint a szén-dioxid eltávolításának a különböző módszereit gyorsan fel kellene skálázni ahhoz, hogy a párizsi egyezmény céljaival összhangban tudjuk kezelni az éghajlatváltozást.  

Bár a szén-dioxid-eltávolítás kutatásába és az új vállalkozásokba irányuló befektetések egyre több új módszerre terjednek ki, a kormányzati politikák és javaslatok jelenleg kevés figyelmet fordítanak a CDR felskálázására. Az ilyen típusú befektetések mindössze 1,1 százalékát teszik ki a klímatechnológiai startupok összes befektetésének. „Növelni kell a CDR-be történő befektetéseket, valamint a nulla kibocsátású megoldásokat is szükséges támogatni” – nyilatkozta Steve Smith, az Oxfordi Egyetem Smith Vállalkozási és Környezeti Iskolájának munkatársa.  

A jelentés azt is megjegyzi, hogy a CDR-ágazatban ügyködő vállalatok talán túlzottan optimista célokat tűztek ki. Azaz a szerzők szerint ezek az ambíciók nem hitelesek, és sokkal komolyabb politikai, támogatási intézkedésekre van szükség, mint amik jelenleg léteznek. 

A jelentés ezért sürgeti a kormányokat, hogy vezessenek be olyan támogatásokat, amelyek növelik a szén-dioxid-eltávolítás iránti keresletet. 

Jelenleg ugyanis a CDR iránti kereslet nagy részét a vállalatok önkéntes kötelezettségvállalásai adják, hogy ezekből szén-dioxid-kvótákat (eltávolítási krediteket) vásároljanak. „-Biztató jelek vannak a CDR-kutatások és -innovációk terén. Ezeket azonban erősen visszafogja a hosszú távú kereslet szűkössége és bizonytalansága. A kormányoknak most döntő szerepük van abban, hogy megteremtsék a fenntartható CDR felskálázásának feltételeit – fejti ki Steve Smith. 

(Forrás: Oxford University)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Radzsat Gupta

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. július 02. 08:43 Szerkesztve
palicsi-2falcatus-2 2024. július 01. 21:11 értettem az iróniáját, de az óceánokat 1 milliárd év alatt sem tudnánk elsavasítani. Még a jelenlegi 7,5-8,5 pH-ról 6-7-re is képtelenek lennénk levinni, még akarattal sem. Egyszerűen az IPCC és szilvarózsa barátunk részéről még a felvetése is szamárság. Nem kicsit, hanem nagyon-nagyon. Középiskolás ismeretek is elegendőek .Csak be kellett volna járniuk.
falcatus-2
2024. július 02. 08:37
szilvarozsafalcatus-2 2024. július 01. 21:00 Dedós! Ez a válasz hűen tükrözi az értelmi szintedet!..." kérjen meg egy nem dedóst. Megtehettem volna én is, hogy segítek helyre tenni az önteltségét, de ahhoz előbb be kéne iratkoznia egy, "hogyan tudnék kulturált vitapartner lenni" tanfolyamra.
palicsi-2
2024. július 01. 21:05
Tudjuk. Brit kutatók!
falcatus-2
2024. július 01. 19:27
"...fogy a sarki jég..." egy kis ingyen ebéd:) https:// ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php tudja értelmezni? próbálkozzon, hiszen szigorlatozott valahol(hol) meteorológiából
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!