Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Öngól a Fehér Házban: Biden a saját zöldgazdaságát veszélyezteti a kínai vámokkal

2024. június 21. 18:18

Amerika legnagyobb zöldenergia-vállalatának a vezérigazgatója a napokban Financial Timesban szállt bele Bidenbe. Szerinte az USA a saját zöldfordulatának sikerét veszélyezteti, ha keménykedik Kínával, amely az olcsó napelemek legnagyobb gyártója.

2024. június 21. 18:18

Rebecca Kujawa, a NextEra Energy Resources vezérigazgatója a Financial Timesnak nyilatkozva kikelt a pár hete hozott védővámok hatásai kapcsán. Elmondása szerint ezek az új intézkedések jelentősen megnövelik a fogyasztók energiaköltségeit és kifejezetten nehézzé teszik az ország zöldenergia-termelési céljainak elérését. 

A vámok csak egyre növelik a kételyeket, ráadásul a zöldátállás folyamatának bármilyen bizonytalansága mindenképp magasabb költségeket eredményez a fogyasztóknak. Mi több, kifejezetten megnehezítheti a Biden-adminisztráció zöldenergiával kapcsolatos céljainak elérését – húzza alá már az első gondolatok közt a szakértő.  
A NextEra Energy Resources vezetőjének nyilatkozata nem az első a sorban, a Financial Times friss anyaga szerint a most megszólaló vezető a zöldenergia-ágazat vállalatainak, illetve fejlesztőinek egyre növekvő panaszáradatához csatlakozik. A zöldágazat szakértői ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy az új vámok érdemben lassítják és jelentősen megdrágítják az amerikai gazdaság dekarbonizációs folyamatát.  

Mint ismert, a múlt hónapban a Biden-adminisztráció újabb vámokat vezetett be a kínai zöldtechnológiákra, a kormányzati indoklás szerint azért, hogy megvédje az egyelőre csak fejlődő amerikai zöldiparágat. Az amerikai döntéshozói körök úgy érzékelték, hogy olcsó ázsiai import megnehezíti a tengerentúli gyártók működését, még az igen jelentős IRA (inflációcsökkentő törvény) kapcsán az USA belföldi gyártóinak szánt bőkezű támogatásokkal együtt is. 

Az új vámok most élesen megosztják a zöldenergia-iparágat: a nagy amerikai gyártók szerint ezek mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy versenyezni tudjanak az olcsó ázsiai importtal, míg a napelemfarmok fejlesztői, kivitelezői és üzemeltetői arra figyelmeztetnek, hogy a vámok jelentősen megemelik a megújuló energia árát, mégpedig a korlátozott hazai napelempanel-kínálat miatt. 

Ha a napenergia bekerülési költsége bizonytalan, hektikusan változhat, illetve emelkedhet, akkor igen nehéz a fogyasztóknak elköteleződniük e technológia használata mellett” – fejtette ki Jim Murphy, az Invenergy vezérigazgatója, amely egy kínai gyártóval, a Longival közösen gyárt paneleket Ohióban. „Nincs hazai gyártásunk, akkor miért vámolnánk az importot?” 

A Financial Times szakértője szerint a vámok rávilágítanak arra a politikai egyensúlyozásra, amellyel a Biden-adminisztráció kerül szembe. Mert miközben igyekszik zöldíteni a világ legnagyobb gazdaságát, közben kiépítené a tiszta technológiák ellátási láncát, amelyek többsége Kínában készül. 

Jelenleg egy természetes feszültség van a Kína- és a klímapolitika között az Egyesült Államokban” – állapította meg Herbert Crowther, az Eurasia Group elemzője, hozzátéve, hogy a vámok lassabb napelem-telepítéseket eredményeznének éveken át, de legalábbis addig, amíg ki nem alakul egy hazai iparág.  

A szakértő szerint  

amerikai politikai kontextusban a Kína-ellenes politika sokkal jobban eladható, mint a klímapolitika.” 

Az MI is növeli az energiaigényt 

A mesterséges intelligenciához kapcsolódó adatközpontok és a chipgyártás belföldi felfutása miatt várhatóan növekvő energiaigény további nyomást gyakorol a tengerentúli elektromos hálózatra, mégpedig annak zöldítésére. Az Amerikai Tiszta Energia Szövetség szerint  

2024 első negyedévében 5,6 GW új nap-, szél- és kapcsolódó energiatároló rendszert telepítettek az Egyesült Államokban, ami 28 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. 

A Fehér Ház célja, hogy az évtized végére 80 százalékban megújuló energiát termeljen, 2035-re pedig e téren 100 százalékot érjen el (Net zero), szemben a realitásokkal, azaz a 2023-as kicsivel több mint 20 százalékos aránnyal. 

Kujawa mostani cikkében ismét figyelmeztette a döntéshozókat a zöldenergia-kérdések átpolitizálásának veszélyeire, kiemelve a zöldfordulat jelentős szerepét a gazdasági fejlődésben. Cége, a NextEra az elmúlt évtizedben megújulóenergia-óriássá vált egy olyan republikánus kormányzású államban, amely ellenezte a klímaváltozást enyhítő technológiák terjedését. A hét elején a társaság bejelentette, hogy 2027-re megduplázza a meglévő megújuló kapacitását, és addigra 37–47 GW közötti új kapacitást telepít. 

(Forrás: Financial Times)

Kapcsolódó:

 Címlapfotó: MTI/EPA pool/Michael Reynolds

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2024. június 21. 20:30
furcsa ez a cikk, a jenkiknek az a problémájuk ,hogy az általuk gyártott energiatermelő eszkozök árának kamata magasabb mint a termelt áram ára, ha nincs támogatás nem éri meg ,azt meg nem akarják hogy kínai eszközöket használjanal ezért vetettek ki vámot
Intel
2024. június 21. 20:21
Kujawa nem érti a lényeget. Ezeknek a neotrockista trolloknak (Biden, Blinken, Clinton, Sullivan stb) teljesen érdektelen a zöld átmenet. Egyetlen céljuk a világuralom amihez Kínát meg az oroszokat kell legyőzni.
polárüveg
2024. június 21. 19:47
A geostratégáknak talán át kellett volna gondolnia, kik jók a sakkban, go játékban. Go játék geopolitikai változatában akarták leiskolázni a go hazáját...hm, hm.
Zsolakomarom
2024. június 21. 19:24
Ezt a faszt is ujravalasztjak....Magyarorszag ugy all mint Mohacs elott csak kisebb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!