Medvetánc: miképp kell brüsszeli módra kupeckedni

2024. június 20. 14:25

A Politico nagyon szépen bemutatta az EU-ban folyó ügyeskedést, a valamit valamiért alkalmazását, amikor beszámolt arról, hogy miképp kötöttek üzletet a szlovák környezetvédelmi miniszterrel. Az EU békén hagyja a friss szlovák medvetörvényt, és ezért Szlovákia elfogadja Brüsszel természet-helyreállítási törvényét.

2024. június 20. 14:25
Matus Tibor
Matus Tibor

A szerző a Makronóm újságírója.

Az új szlovák kormány környezetvédelmi miniszter, Tomáš Taraba nem egy tipikus környezetvédő, szemben elődjével, aki talán túlzottan is az volt. A Szlovák Nemzeti Párt listáján jutott be független képviselőként, és sikerét annak köszönheti, hogy komoly aktivitást tudott kifejteni a közösségimédia-felületeken, főképp a Covid és a medvetámadások témájában.  

A medvetörvény 

Taraba jól felmérte, hogy a medvetámadások kiemelt politikai kérdéssé váltak Szlovákiában, miután az elmúlt három évben megszaporodtak az embereket érintő erőszakos incidensek. Így az első komoly sikere az volt, hogy a leköszönő szlovák köztársasági elnök, Zuzana Čaputová jóváhagyta azt a törvényt, miszerint a barna medve felbukkanása miatt lehetséges a rendkívüli állapot kihirdetése, hasonlóan, mint egy földrengés vagy terrortámadás esetén. A jogszabály nemcsak a természetvédelmi, hanem a polgári védelmi törvényt is módosítja. A vészhelyzet kihirdetése után az önkormányzat köteles felszámolni a csalihelyeket, amelyek vonzhatják a medvéket.  

A környezetvédelmi minisztérium is abban bízik, hogy a csalihelyek felszámolása hozzájárul ahhoz, hogy a medvék visszatérjenek a természetes élőhelyükre. Az eredeti javaslat a „nagyragadozó” kifejezést használta, de végül a képviselők megváltoztatták a megfogalmazást. Az új jogszabály így csak a barna medvékre vonatkozik. 

Amennyiben ez sem segít, akkor a javaslat lehetővé teszi, hogy kivételes esetekben a környezetvédelmi minisztérium engedélyezheti a problémás egyedek eltávolítását (esetleges kilövését), amelyek jelenlétükkel és viselkedésükkel potenciális veszélyt jelentenek az emberre. 

A ClientEarth jogi szervezet szerint a lépés valószínűleg megsérti az EU szigorú előírásait arra vonatkozóan, hogy milyen körülmények között és feltételek mellett lehet elpusztítani a védett fajokat, például a medvéket. 

Miképp kupeckedjünk uniós módra 

Politico a brüsszeli kupeckedésről szóló beszámolóját azzal a kérdéssel indítja, hogy ha „meg akarja menteni a természetet, akkor öljük meg a medvéket?” Utalva arra az üzletre, amit Tomáš Taraba kötött az Európai Bizottsággal, cserébe azért, hogy hétfőn megszavazza a történelminek nevezett uniós természeti törvényt. 

Mondhatta a Politico, ugyanis a (komoly tapasztalat nélküli) szlovák miniszter telefonon mondta el a szerkesztőségnek:  

Nagyon világossá tettük, hogy nem támogathatjuk a természet helyreállításáról szóló törvényt, amennyiben nem kapjuk meg a medvékre vonatkozó új jogszabályunk jóváhagyását, és ez megtörtént.”  

Nyilatkozta mindezt nem sokkal azután, hogy megszavazták a vitatott törvényt, amely előírja az uniós országoknak, hogy ebben az évtizedben állítsák helyre a szárazföldi és tengeri területek egyötödét. 

A Bizottság persze tagadja, hogy ilyen alkura valaha is sor került volna. A múlt héten azonban a szlovák miniszterhez intézett feljegyzésében, amelyet Taraba minisztériuma megosztott a Politicóval, Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi biztosa ideiglenesen támogatta azt a vitatott medvetörvényt. Majd ezután kérte Taraba szavazatát a természetvédelmi jogszabályra. 

Sinkevičius csapata persze ragaszkodik ahhoz, hogy ez nem egy üzleti ajánlat volt, de Taraba minden bizonnyal így tekintett rá. 

A szlovák környezetvédelmi minisztériumot vezető szélsőjobboldali politikus korábban azt mondta, hogy az EU túlkapásaira hivatkozva ellenezni fogja a természetvédelmi törvényt. Hétfőn megváltoztatta ezt az álláspontját, és azt mondta, hogy országa már teljesítette a jogszabályban foglalt célokat. A gazdálkodók által bírált törvényről tavaly már megosztó, körmönfont szavazás zajlott az Európai Parlamentben.  

Tehát drámaira sikeredett az uniós környezetvédelmi miniszterek hétfői szavazása, amely hivatalosan is törvénybe iktatta a természetjogi jogszabályjavaslatot. Válságot szított az osztrák kormánykoalíción belül, miután az ország zöld környezetvédelmi minisztere dacolt a kancellárral és támogatta a törvényjavaslatot, és Taraba volt az egyetlen bizonytalan szavazat.  

A Bizottság módosította az álláspontját a medvetörvénnyel kapcsolatban, hogy Szlovákiát bevonja a fedélzetre, ám ez újabb rendkívüli fordulatot jelent e megosztó jogszabály történetében. Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi főigazgatója tagadta, hogy bármilyen ellenszolgáltatást ígértek volna: „Ez egy nagyon furcsa pletyka. Nem voltak megbeszélések vagy tárgyalások a medvékről vagy a természet-helyreállítási törvényről. Semmiféle alkudozás nem volt.” 

A Tarabának június 10-én, hétfőn küldött feljegyzésben azonban Sinkevičius felajánlotta a szlovákok által kért garanciát. „A csütörtöki megbeszélésen megbeszéltek szerint – írta Sinkevičius – szakértőink most a lehető legpontosabban megvizsgálták a polgári védelmi és a természetvédelmi törvényt módosító új szlovák jogszabályt, és örömmel osztom meg önnel, hogy arra a következtetésre jutottak, hogy úgy tűnik, hogy az új törvény nagyrészt megfelel az EU élőhelyvédelmi irányelvének.” 

Persze azt hozzátette, hogy vannak „egyes rendelkezések, amelyeknél az uniós joggal való összhang nagymértékben függ attól, hogy azokat hogyan fogják alkalmazni”. 

Sinkevičius feljegyzésében ezután a természet-helyreállítási törvény közelgő szavazására tért át. Elismerte Taraba aggodalmát a jogszabályjavaslattal kapcsolatban, de reményét fejezte ki, hogy a miniszter most megszavazza azt. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2024. június 20. 19:52
Elsőre, a visszaállítás csak ugy lenne lehetséges ha a folyókat visszakanyargósítanák!!! Enélkül az egész hályogkovácsolás, mert víz nélkül nincs élet és pont! A medveproblémára rátérve; Az állat sokkal intelligensebb sok bürokratánál és ha azt érzékeli hogy bármit megtehet, akkor meg is fogja tenni! Pontosan tudja érzékelni holy van az a határ amit már nem feszegethet,csak az élete kockáztatásával és ilyen az ember megtámadása, ha rendszeresen vadásznak rá.
Vata Aripeit
2024. június 20. 16:41
Így kellene nekünk is brüsszelben politizálni, mert értem én, hogy magyar+ gerinc, de mem állunk vmi fényesen ez eu- elit előtt, mert azok nem magyarok meg úgyebár gerincük sincs
masikhozzaszolo
2024. június 20. 15:55
Javaslom: meg kell kérni az Eötvös cirkuszt, vigye a medvéket Brüsszelbe, a társához.
Bi Tang Tomee
2024. június 20. 15:29 Szerkesztve
Zárják rezervátumba a medvéket. Így az emberek sem sérülnek, és a medvét sem kell kilőni. (Mindenki találja ki, hogy ez a megoldás miért nem tetszik a fényességes Európai Bizottságnak)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!