Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Már az Otthonfelújítási program előtt nő az építőipar

2024. június 14. 20:38

A friss KSH adatok alapján nagyon jól muzsikál az építőipar. Éves alapon 15,6 százalékos volt a növekedés, de a heteken belül induló Otthonfelújítási program még nagyobb lendületet adhat az ágazatnak – értékeli a friss számokat a Makronóm Intézet elemzője.

2024. június 14. 20:38

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője  

Ahogy az első, úgy a második negyedévet is erőteljesen kezdte az építőipar. Áprilisban a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján az építőipar termelése 11 százalékkal meghaladta a márciusi szintjét, miközben éves bázison 15,6 százalékkal nőtt a termelés volumene. Éves alapon egyaránt két számjegyű ütemben bővült az épületek és az egyéb építmények építése, de havi szinten is mindkét építményfőcsoport hozzájárult a kiugró növekedéshez.  

Az épületek építése elsősorban a vállalkozásokhoz köthető, itt tehát a kamatok csökkenése, valamint a gazdasági helyzet javulása már érezteti a hatását, ugyanakkor az is látható a beruházási, illetőleg hitelezési adatokból, hogy a vállalatok körében, elsősorban a külső kereslet gyengélkedése okán, a beruházási hajlandóság még visszafogott. Az egyéb építmények építése ezzel szemben nagyobb részben a költségvetési szférához köthető, itt az uniós források beérkezését lehet kiemelni. 

Nagyot ugrottak az új szerződések is  

Az ágazat kilátásai is egyre kedvezőbbek. A megkötött új szerződések volumene áprilisban 23 százalékkal haladta meg a megelőző évi szintjét, itt is elsősorban  

az egyéb építmények húzták fel a volument 30,9 százalékos bővülésükkel, de az épületekre kötött szerződések volumene is érdemi, 16,5 százalékos növekedést mutatott. 

Az Otthonfelújítási program új lendületet adhat 

Köszönhetően az új szerződések magas volumenének, az építőipar hó végi szerződésállománya már csak kismértékben, 0,5 százalékkal marad el a megelőző évi szintjétől, a jelenlegi folyamatok fennmaradásával májustól már itt is emelkedés következhet be éves alapon. Az ágazatban újabb lendületet a július elsejével elinduló Otthonfelújítási program adhat.  

Az építőipar felfutása mindenképp kedvező a gazdasági növekedés kilátásait illetően. Egyrészt mutatja a beruházási hajlandóság javulását, amely a gazdaság hosszabb távú növekedési kilátásait érinti, másrészt az építőipar teljesítménye szorosan kapcsolódik más ágazatokéhoz is, például a feldolgozóiparban, így a kereslet növekedése a gazdaság széles rétegeiben csapódik le. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 13:59
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­k­­e­­l­d­ ­a­ ­­s­z­­­e­­x­­­i­­­ ­p­­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Patika
2024. június 15. 08:39
Leszarom a horribilis árkategóriás építő ipart. Ha meg az otthon felújítása voilna a tényleges cél, akkor a magánerős kivitelezés miért nincs támogatva? (mondjuk az anyagárakkal) N A ?
Uztu
2024. június 15. 08:27
A kurva anyátokat. Nem mondok többet.
Namond
2024. június 14. 22:08
Ki építi (és milyen pénzből) az akkugyárakat, kastély és egyéb szállókat, polgármesterek panzióit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!