Megdöccent az infláció csökkenése májusban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss szerdai adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilisban éves alapon még 4,2 százalékos inflációt mért a hivatal, ahhoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal nőttek az árak.
Az élelmiszerek ára 5,9 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, a vendéglátási szolgáltatások nélkül számítva 4,5 százalékkal. Ezen belül a tojásé 26,0, az étolajé 25,3, a liszté 25,0, a kávéé 22,5, a csokoládé és kakaóé 22,3, a gyümölcs- és zöldségléé 14,1, a büféáruké 10,6, az alkoholmentes üdítőitaloké 8,4, a tejé 7,3, a kenyéré 6,9 százalékkal. A termékcsoporton belül a margarin ára 30,0, a tejtermékeké 7,4, a párizsi, kolbászé 7,3, a sertéshúsé 1,6 százalékkal mérséklődött. Az áremelkedés döntő része tehát a vendéglátásnál jelentkezett, illetve a szezonális élelmiszerek esetén volt jelentős áremelkedés, főként a burgonyánál és a friss hazai- és déligyümölcsöknél.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint
kijelenthető, hogy az árréscsökkentéssel érintett szereplők esetén keresztárazási folyamat nem volt azonosítható a vizsgált időszak során.
A szolgáltatások 5,9 százalékkal drágultak, ezen belül a postai szolgáltatások 11,3, a lakbér 10,4, a járműjavítás és -karbantartás, valamint a lakásjavítás és -karbantartás egyaránt 9,9, az üdülési szolgáltatások 8,5 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára 7,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a dohányáruké 7,9 százalékkal.