Lesz még energiánk a holnaphoz?

2024. június 24. 14:35

A megújuló energia termelésének és felhasználásának kihívásairól is érdekes szakértői vita zajlott múlt héten a budapesti ESG Summit konferencián.

2024. június 24. 14:35

Az ESG Summit 2024 konferenciát június 20-án tartották Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A „nyárindító” találkozó a fenntarthatóság és környezetvédelem iránt elkötelezett üzleti vezetőket, gazdasági szakembereket, finanszírozókat, befektetőket és ágazati szakértőket célozta. A konferencia kerekasztal-beszélgetései a fenntarthatóság legaktuálisabb kérdéseit tárgyalták. 

ESG-jelentések: nem nyűg, lehetőség  

A találkozó első részében az ESG-jelentésekről folyt a diskurzus. Az előadók hangsúlyozták, hogy ezek nem csupán adminisztratív terhek, hanem valós lehetőségeket kínálnak az ESG-minősítésért versengő cégek számára. Szó esett arról is, hogyan használhatók ezek a jelentések stratégiai eszközként a vállalati célok eléréséhez. A résztvevők az ESG holisztikus megközelítésének fontosságát vizsgálták, és azt, hogyan lehet az ESG-szempontokat beépíteni a mindennapi üzleti gyakorlatba, hogy azok a céges kultúra szerves részévé váljanak. 

Fenntartható finanszírozás kihívásai és lehetőségei 

A zöldfinanszírozás nehézségei és esélyei is napirenden voltak: a résztvevők megosztották tapasztalataikat és ötleteiket arról, hogyan lehet ezeket az új finanszírozási formákat hatékonyan alkalmazni. A körforgásos gazdaság témakörében tartott előadások során a „nem növekedés versus GDP-fétis” vita került fókuszba. A résztvevők arra keresték a választ, hogy léteznek-e fenntartható gazdasági modellek a hagyományos GDP-alapú bővülés középpontba helyezésén túl. Az igen káros greenwashing ellen érkező új EU-szabályozások hatékonysága is fókusztéma volt. A szakértők arról vitáztak, hogy az új szabályozások mennyire lesznek képesek megfékezni a greenwashing gyakorlatát, és milyen további lépések szükségesek. 

Az innovatív csomagolások és a hulladéktermelés-optimalizálás is kiemelt figyelmet kapott, kiderült, hogy ez 

még ma is fontos cél maradt: még tovább csökkenteni a hulladék mennyiségét és növelni az újrahasznosítás hatékonyságát.

 Arról is szó esett, hogyan lehet az oktatási rendszert úgy alakítani, hogy az elősegítse a fenntarthatósági célok elérését. 

Vajon lesz elegendő zöldenergia a jövőben? 

Az ESG Summit egyik legizgalmasabb kerekasztal-beszélgetése az energia témájával foglalkozott, „Lesz még energiánk a holnaphoz?” címmel. A résztvevők a fosszilis és a zöldenergia jelenéről, valamint jövőjéről vitáztak, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra és új technológiákra, mint az energiaközösségi rendszerek (EKR) és az off-grid megoldások. Az energiaközösségek és innovatív megoldások bemutatása inspiráló példákat adott arra, hogyan lehet fenntarthatóbb módon biztosítani az energiaellátást a jövőben. 

Az ESG Summit konferencia is zöld volt 

Érdekesség, hogy az ESG Summit is a fenntarthatóság jegyében zajlott.

 Az étel- és italfelszolgálásnál nem használtak egyszer használatos műanyag tányért és evőeszközt, vendégeink főként növényi alapú és vegetáriánus ételeket fogyaszthattak, támogatva az egészséges és környezettudatos étkezést. A megmaradt ételek kezelésére együttműködtek a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, ezzel is csökkentve az élelmiszer-pazarlást. A rendezvény során keletkező kávézaccot komposztálásra adták át a Compocitynek. Továbbá a helyszín könnyen megközelíthető volt tömegközlekedéssel, támogatva a fenntartható közlekedési formákat, és a Magyar Kerékpárosklubbal közösen ösztönözték a summit kerékpáros látogatását. 

Az eseményt minimális dekorációval rendezték meg, a szükséges elemeket bérelték, és újrahasznosított anyagokat használtak a belépők és nyakpántok esetén. A program elérhetőségét QR-kódok segítségével digitális felületeken biztosították, elkerülve a felesleges nyomtatott anyagok használatát.  

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Makroverzum: a fenntarthatóság és az ESG találkozási pontja

Április 18-án a Bálna Honvédelmi Központban az MBH Makronóm Makroverzum rendezvénysorozat keretében ezúttal a magyar ESG mint találkozási pont témaköre került terítékre. Az esemény panelbeszélgetésein a téma neves szakértői mondták el gondolataikat a jóllét fenntartható növelése, a zöldfinanszírozás jövője, valamint a vállalati ESG-megoldások kapcsán.

Címlapfotó: Freepik 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. június 24. 16:14
Mindenki JÓL akar élni Egyre több MINDENKI van.
survivor
2024. június 24. 16:10
lhotx Fenntartható fejlődés= rák
survivor
2024. június 24. 16:09
Miért ne lenne ? Manapság már szaporító reaktorok is vannak.... Meg gyorsneutronos reaktorok... Meg 4milliárd éve van a fejünk felett egy fúziós reaktor. Le kéne másolni....
lhotx
2024. június 24. 16:09
Bírom ezeket a mellébeszélési fokról fokra aljasodó csúszmásztatásokat: először volt a »fenntartható fejlődés« (fenntartható fejlesztések nélkül) most meg már csak egyszerűen holmi homályos fenntarthatóságról beszélnek. MICSODÁNAK a fenntarthatósága? Népességnek, valamely növekedésnek, vagy – épp ellenkezőleg – valami csökkenésének a fenntarthatósága? TESSENEK CSAK UTÁNANÉZNI egy idegen szavak szótárában, de akár latin klasszika-filológia szótárban, MILYEN ELTÉRŐ FOGALMAK KAPCSOLÓDNAK HOZZÁ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!