Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Kamatdöntés után: bizonytalanok az amerikai inflációs kilátások

2024. június 13. 18:30

A Fed nem változtatott a kamaton, de az amerikai infláció kezelése továbbra is kihívást jelent, és a munkaerőpiac feszessége növeli az USA inflációs kockázatait. Így a kamatcsökkentésekre még várni kell, a Fed inflációs célja reálisan csak 2026-ban érhető el – értékeli a Fed szerda esti kamatdöntést a Makronóm Intézet elemzője.

2024. június 13. 18:30

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzőjének kommentárja.

Nem okozott meglepetést a Fed a mai kamatdöntésével, a piacok is az 5,255,5 százalékos sávban lévő irányadó kamat tartására számítottak. Ugyanakkor a jegybank dolgát leginkább az infláció alakulása nehezíti. Májusban ugyan az amerikai áremelkedési ütem az ottani elemzők által várt 3,4 százalék helyett csak 3,3 lett, miközben havi bázison is stagnáltak az árak, ez az ütem azonban érdemben még mindig magasabb, mint a Fed 2 százalékos inflációs célja.  

A pénzromlási ütem kapcsán hónapok óta érdemben 3 százalék felett alakuló adatok érkeznek, ami azt jelzi, hogy 

Amerikában a rendkívül szigorú kamatkondíciók ellenére sem sikerült még leküzdeni teljes mértékben az áremelkedést, ami így nem teszi lehetővé a kamatok csökkentését. 

És habár a havi ráták most már hónapok óta kedvező irányba mutatnak, a közleményében a Fed is kiemeli, hogy további információkra van szüksége annak érdekében, hogy meg tudja ítélni, tényleg közelít-e a pénzromlás a jegybanki célhoz.  

Tovább nehezíti a Fed dolgát, hogy az USA munkaerőpiaca továbbra is erős, májusban ismét a vártnál több nem mezőgazdasági munkahely jött létre, ami a magas gazdasági aktivitás miatt inflációs veszélyt hordoz magában. Ez, kiegészülve az alacsony munkanélküliséggel, a Fed másik céljával, szintén kivárásra sarkallja az amerikai döntéshozókat. 

A Fed növekedési várakozásai

A júniusi kamatdöntéssel párhuzamosan a Fed publikálta legfrissebb előrejelzését is. A jegybank nem módosított a növekedési várakozásain, az idei évre továbbra is 2,1 százalékos bővülést vár, amely jövőre és 2026-ban 2 százalékra csökkenhet. Ezzel szemben a Fed az inflációs prognózist felfelé módosította, ami indokolja a közlemény szigorúbb hangnemét is.  

A korábbi 2,4 helyett 2,6 százalékos áremelkedést valószínűsítenek Amerikában, amely 2025-ben 2,3 százalékra lassulhat és csak 2026-ban érheti el a 2 százalékos jegybanki célt.  

Az alapkamat év végi kilátásai

A befektetők figyelme ugyanakkor most leginkább a dot-plotra irányult, amely megmutatja, hogy a jegybanki döntéshozók hova várják az idei év végére az alapkamatot. A tavalyi év végén még 3 kamatvágást valószínűsítettek, míg most a medián döntéshozó már csak 1-et jelez, 8 jegybankár vár 2 kamatcsökkentést, 7 csupán egyet, míg 4 döntéshozó szerint csak jövőre kezdődhet meg a kamatcsökkentési ciklus.  

A két kamatvágás szeptemberdecemberi eloszlást valószínűsítene, míg ha csak egy kamatcsökkentés történik, azzal valószínűsíthetően kivárnak az év utolsó üléséig.  

Mit jelent ez Európának és a fejlődőknek? 

A Fed szigorú monetáris politikája úgy a feltörekvő országok, mint az eurózóna számára rossz hírt jelent, mivel a hozamszintek az USA-ban az egész világon irányadóak, a tőkekiáramlás elkerülése érdekében az országoknak fenn kell tartaniuk a saját, szigorúbb kamatkondíciókat és így az Amerikával szembeni kamatkülönbözetet. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/AP/Susan Walsh

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. június 14. 04:41
Aztakú / rrrva! Egy téma, ami egyébként mindenkit érint, de szinte senkit nem érdekel. És én is csak brummogni jöttem ide. Ugyanis elég nagy ellentét van abban, hogy a marketing szerint az usában minden oké, a fed irányít, a pénz stabil, munkahelyek rendben, a jövő szép /// miközben az átlagos amerikai utcakép afrikai (...), az emberek nem fizetik a csekkjeiket, a biztosítást, lakhatási krízis van, egyre több a repo-autó, és már hamburgerre sem jut pénz a követhetetlen áremelések miatt. Az ukiháború a BRICS erősödésével egyre kétségbeesettebb kaparászásnak tűnik. Miközben a klíma ezen a nyáron meglepikkel fog jelentkezni (mint pl. tegnap és ma a dél-floridai úszkáló autók...).
salmonella
2024. június 13. 20:54
Most akkor váltsak $-t, vagy nem?
B_kanya
2024. június 13. 18:59
3.3% orbáni infláció muricában....
Akitlosz
2024. június 13. 12:33
"bizonytalanok az amerikai inflációs kilátások" Dehogy bizonytalanok! Infláció biztosan lesz. Halálbiztosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!