Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Jövőre akár 4 százalék fölé is gyorsulhat a GDP növekedése

2024. június 04. 10:02

Idén várhatóan 2,8 százalékkal jövőre pedig akár a 4 százalék felet bővülhet a magyar gazdaság a Makronóm Intézet elemzője szerint – derül ki a KSH friss negyedéves GDP-adatok második becsléséhez fűzött kommentárból. A hangulatindexek alapján a német gazdaság és ipar fokozatosan kilábal a válságból, bár ez a vártnál hosszabb folyamat lehet.

2024. június 04. 10:02

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A KSH június 4-én, ma délelőtt közzétett második becslésében megerősítette az első negyedéves, az elemzői várakozásoknál kedvezőbb GDP-adatokat, negyedéves bázison 0,8, míg éves szinten 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Ebben a tekintetben tehát jól vizsgázott az új 30 napos becslés, a fő számok nem változtak az első prognózis óta. 

A felhasználási oldalról a gazdasági növekedés motorja az idei első negyedévben a fogyasztás és a nettó export volt. A háztartások tényleges fogyasztási kiadása 3,4 százalékkal nőtt, ebben a 10 százalékos reálbér-emelkedés, valamint az óvatossági motívum oldódása játszott szerepet. A nettó export pozitív hozzájárulása annak volt köszönhető, hogy az import (–9,2 százalék), az exportnál (–5,3 százalék) nagyobb mértékben esett vissza, így pedig a nettó kivitel 3,1 százalékpontot adott a bővülésből. Kellemetlen meglepetést okozott ugyanakkor a beruházások teljesítménye: az éves visszaesés mértéke az első negyedévben 6,9 százalékot tett ki. Itt a kamatok csökkentése nyomán számítottunk egy kedvező fordulatra, azonban a külső kereslet okozta bizonytalanság hatása ezen tételnél is megjelenhetett, miközben a fejlesztések elmaradása hozzájárult az import mérséklődéséhez. 

Termelési oldalról a szolgáltatások húzták a GDP-t, de az építőipar hozzájárulása is minimálisan pozitív volt. A szolgáltatások elsősorban a fogyasztás felfutásából profitáltak, miközben az építőipar emelkedése azt mutatja, hogy a beruházások visszaesésében a gépberuházások játszottak nagyobb szerepet. Ezzel szemben a gyengébb ipari termelés 0,9 százalékponttal fogta vissza az éves növekedés ütemet – itt legfontosabb felvevőpiacunk, Németország gyengélkedését kell kiemelni, amely kedvezőtlen hatást gyakorolt a jelentős részben exportorientált hazai iparra.   

Az első negyedéves GDP-adatok megerősítik a korábbi várakozásainkat, miszerint idén a magyar gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal növekedhet. Ennek fő motorját a fogyasztás adhatja. Itt a 12 százalék feletti átlagbér-emelkedés, kiegészülve az éves átlagban 5 százalék alatti inflációval, 6-7 százalékos reálbér-növekedést eredményez, amely az óvatossági motívum oldódásának köszönhetően jelentős részben a fogyasztásban csapódhat le.  

Az első negyedéves kedvezőtlen teljesítmény ellenére támogathatják a gazdaság bővülését a beruházások is. A kamatok csökkenése, valamint az uniós források beérkezése jelentheti a fő hajtóerőt, ugyanakkor kérdés, hogy a bizonytalan külső környezet milyen időtávon fogja vissza a vállalati szektor beruházási hajlandóságát.  

A növekedés mértékét illetően a legnagyobb kockázatot a külső kereslet alakulása jelenti, habár a hangulatindexek alapján a német gazdaság és ipar fokozatosan kilábal a válságból, azonban az adatok azt mutatják, hogy ez hosszabb folyamat lesz.  

Itt a kedvező fordulat a kivitel mellett a beruházásokat is élénkítheti, ez pedig az importigény miatt mérsékelheti a nettó export növekedéstámogató szerepét.  

Jövőre ugyanakkor a magas bérdinamika fennmaradásával, a külső kereslet rendeződésével, valamint a folyamatban lévő beruházások termőre fordulásával akár 4 százalék fölé is gyorsulhat a növekedési ütem. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI/Bodnár Boglárka

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átoperált Kiscsoportos
2024. június 04. 12:01
Annyira ráverünk megint mindenkire, h nem győzünk kölcsönt kérni !4!4! A jövő ismét fantasztikus már csak 30 évet kell várni, h látótávolságba kerüljenek a románok és már biztos, h 2090-re mi leszünk a legélhetőbb ország, 7 üres faluban nem lesz párunk. El tudom képzelni, h ezek az ostoba kormánytagok, firkászok tiszta pillanutban miket gondolnak ... Pl: Emiatt a aberrált szar cigány miatt kell nap, mint nap hülyét csinálni magamból. Emiatt a nyereségvágyból elkövetett mosdatlan idióta miatt nem írhatjuk le az igazságot, mert akkor még az a 2 millió Seggfej is elfordulna tőle.
llnnhegyi
2024. június 04. 10:42
Bod Péter Ákos és Petschnig Mária Zita a földön fekszenek. Még most sem tértek magukhoz a legutóbbi adatközlés óta !-:)))))
Józsi6
2024. június 04. 10:36
"Jövőre akár 4 százalék fölé is gyorsulhat a GDP növekedése" Ez mit jelent ? Ma, június 4-én szeptember 24-re kaptam időpontot gasztro rendelésre. Akkor jövőre ez 30 napon belül lehet ?
RasPutin
2024. június 04. 10:29
Aztán ha tovább hanyatlik az európai és világszintű elektromos autó eladás akkor mi lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!