Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Itt a lista a legjobban eladósodott országokról, Magyarországot nagyítóval sem találni rajta

2024. május 25. 09:58

Az IMF listáján Ukrajna érthető okokból került a dobogóra, de így is csak harmadik.

2024. május 25. 09:58
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) 1944-ben alapították a nemzetközi pénzügyi együttműködés elősegítése és a globális GDP növelése érdekében. És természetesen azért, hogy kölcsönt tudjon nyújtani a fizetési mérleg tekintetében rosszul teljesítő, gazdasági válsággal küzdő, gyenge valutával rendelkező vagy a strukturális reformokat külső segítség nélkül végrehajtani képtelen országoknak.  

A Visual Capitalist a Nemzetközi Valutaalap 2024. április végi adatai alapján készítette el infografikáját, amely az IMF felé a tíz legjobban eladósodott országot jeleníti meg a hitel és az éves GDP-jük összegével, illetve azzal az adattal, hogy mekkora résznek felel meg az adósság a nemzeti össztermékből.  

Argentína toronymagasan vezeti a mezőnyt. Az országnak 32 milliárd dollárnyi IMF-hitele van, ami a GDP 5,3 százaléka. Nem véletlen: az elmúlt hatvan évben húsz alkalommal kérték a valutaalap segítségét. A második helyen Egyiptom áll 11 milliárd dolláros adóssággal, ez 3,1 százalékos GDP-szeletnek felel meg.  

Forrás: Visual Capitalist

Ukrajna az egyetlen európai  

A 10 legeladósodottabb ország közül öt Afrikában, míg három Dél-Amerikában található. Egyetlen európaiként Ukrajna képviselteti magát, igaz, a kijevi hitelek már a harmadik helyre repítették az adósságlistán. Az ország a háború kitörése óta gyakorlatilag teljes egészében a külföldi támogatásokra támaszkodik az állam fenntartásában. A segélyek mellett ezt hitelekből (is) igyekszik folytatni: 9 milliárd dollárral tartozik az IMF-nek, amely a becsült GDP-jének a 4,7 százaléka.  

A listán még Pakisztán, Ecuador, Kolumbia, Angola, Kenya, Ghána és Elefántcsontpart kapott helyet, az első tíz ország az IMF-hitelek 69 százalékáért felel. Pedig tízszer ennyien vannak az adósok: csaknem 100 ország tartozik a Nemzetközi Valutaalapnak, az összesített adósságuk pedig eléri a 111 milliárd dollárt. 

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: Tüntetők tiltakoznak a Nemzetközi Valutaalap, az IMF és az argentin kormány között létrejött, IMF-hitel visszafizetéséről szóló megállapodás ellen a parlament épületénél Buenos Airesben, 2022. március 10-én 
MTI/EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:05
🍓 ️ ­É­r­t­é­­­k­­­e­l­­d­­ ­­a­ ­­­s­z­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­­c­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Laci DACH
2024. május 29. 11:12
..nnaa - talán inkább az EU vagy europai országokkal kéne az összehasonlitás. ne Ghana, Angola vagy Ecuador legyen a mérce... az EU 26ik helyén "áll" az ország - ez számit!! EZT A fidesz "harcolta össze"...
Felvidéki MAGYAR
2024. május 26. 09:39
Az első hely még véletlenül sem Argentínáé, mert az évtizedek óta a mocskos USA hoz van láncolva! Ezt azért illene tudni!
connorj
2024. május 26. 04:18
🤍 https://m.youtube.com/watch?v=z-kQxgx0EhI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!