Nem várt fordulat: az atomellenes amerikaiak asszisztálnak egy nukleáris erőmű újraindításánál

2024. április 09. 20:35

Úgy tűnik, újraindul az amerikai atomkorszak. A Biden-kormányzat a múlt héten jelentette be, hogy 1,5 milliárd dolláros kölcsönt nyújt egy délnyugat-michigani atomerőmű újraindításához, annak ellenére, hogy a méregzöldek reakciója borítékolható. Ez a döntés precedensértékű, ugyanis ez lenne az első ilyen létesítmény, amelyet megint működésbe hoznak

2024. április 09. 20:35
Matus Tibor
Matus Tibor

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

A Palisades atomerőmű a Michigan-tó mellett található, kétórányira Chicagótól. 1971-ben elindították, 2022-ben pedig bezárták. Akkor a 800 megawattos létesítményt a Holtec International vállalat megvásárolta azzal, hogy menedzseli a leszerelését, 

de Michigan állam és a Biden-kormányzat támogatásával a hangsúly az atomerőmű újraindítására terelődött. Ennek dátumát 2025 végére tűzték ki. 

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter, aki egykori Michigan állam kormányzója volt, úgy érvelt, hogy az atomenergia a legnagyobb szén-dioxid-mentes villamosenergia-forrás, amely közvetlenül 100 ezer munkahelyet támogat országszerte és további százezreket közvetve. Elmondása szerint az erőmű újraindítása 1100 állást teremt.  

Természetesen a folyamat nem lesz egyszerű, ellenőrzéseket, teszteléseket kell abszolválni, hogy megkapják az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottságának az áldását. A Holtec elmondta, hogy eddig két elektromos szövetkezettől kaptak hosszú távú kötelezettségvállalást az áram vásárlására az erőműtől. A vállalat arra számít, hogy négy-öt hónapba is beletelhet, amíg véglegesítik a pénzügyi megállapodást a kormánnyal, és az engedélyek kijárása sem lesz egyszerű, hiszen a szabályozó hatóság a cégre hárítja a terhet annak bizonyítására, hogy az erőmű kellően biztonságos és kielégítő minden ottani biztonsági intézkedés. 

Természetesen a kritikusok is megjelentek, és a „zöldek” koalíciója nemes egyszerűséggel „zombireaktornak” nevezte el az újraindítást, és máris tiltakoztak a szabályozó hatóságnál. 

Amúgy nem ez az egyetlen reaktoros ügy az USA-ban. Decemberben a hatóságok engedélyezték, hogy Kaliforniában a Diablo Canyon 2025 helyett 2030-ig működhessen.  

Nem csoda, hogy az atomenergia reflektorfénybe került. Számos ország tett vállalást arra, hogy csökkenti a függését a fosszilis tüzelőanyagoktól. Fordulhatnának a megújuló energiaforrások felé is, viszont ehhez szükségesek tartalékkapacitások, hogy elkerüljék az áramszüneteket. Csakhogy ez egy dinamikus folyamat, mivel nem elég növelni a megújulók arányát, hanem számításba kell venni, hogy az energiaigény is növekszik. Az USA-ban az elkövetkező öt év villamosenergia-igényére vonatkozó előrejelzéseit megduplázták a tavalyi számításokhoz képest. Jönnek a mesterségesintelligencia-adatközpontok, a szövetségileg támogatott gyártóüzemek és az elektromos járművekre való átállás. Amerikának sincs más választása, mint a nukleáris energia bevetése, a zöldaktivisták és a progresszív szavazók felháborodása ellenére. 

A Zerohedge portál az eset kapcsán rögtön figyelmeztet, hogy érdemes lesz a szemünket az uránkészleteken, és ami még fontosabb, az urán árán tartani. Ahogy a nukleáris reneszánsz komolyan beindul, a világnak sok uránra lesz szüksége, az ellátási láncoknak pedig évekre, hogy utolérjék a keresletet. Ráadásul már hónapok óta lebegtetik a világ vezető urándúsítója, a Roszatom elleni szankciókat. Az urán az elmúlt években az egyik legjobban teljesítő árucikknek számított, és innen csak felfelé vezethet az út. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Christian Bruna

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­ö­­g­­­ö­s­­ ­­l­­­á­n­­y­o­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­­­n­a­­­k­­ ­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
Patika
2024. április 10. 16:56
Mag is hasad, meg a tudat is...
P_F_Juli
2024. április 09. 20:42
"Úgy tűnik, újraindul az amerikai atomkorszak. A Biden-kormányzat a múlt héten jelentette be, hogy 1,5 milliárd dolláros kölcsönt nyújt egy délnyugat-michigani atomerőmű újraindításához, annak ellenére, hogy a méregzöldek reakciója borítékolható." Talán nem véletlen volt az USA tavalyi nagy urán-bespájzolás az oroszoktól. Náluk így működnek a szankciók - no meg a klímahiszti is. A palagáz kitermelésnek vajon mi lesz a sorsa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!