Így oldaná meg az USA–Kína-konfliktus gazdasági részét Japán

2024. február 10. 17:56

Az amerikai döntéshozók már-már úgy gondolhatták, hogy a Huawei Technologies elleni washingtoni szankciók javarészt kiütötték a vállalatot a piaci versenyből. Erre azonban rácáfolt a kínai óriáscég tavaly augusztusi visszatérése az okostelefonok piacára egy az Apple iPhone-jával versenyképes 5G-modellel.

2024. február 10. 17:56
Matus Tibor
Matus Tibor

 Várhatóan az idén a Huawei megerősíti, hogy teljes mértékben számolni kell vele az okostelefonok, okoseszközök és távközlési berendezések globális piacán. A japán Nikkei lap szerint ez jó pillanat lenne arra, hogy Washington felismerje, a Huawei elleni további szankcióknak csak csökkenő hozadéka lesz, és inkább keresnie kellene a lehetőségeket az amerikai technológiai háború stratégiájának újrakalibrálására.  

Az elemzők előrejelzése szerint a Huawei az idén akár 100 millió telefont is értékesíthet. Ez még mindig jócskán lemaradna az Apple és a Samsung Electronics, vagy a saját 2019-es rekordeladásai mögött, amikor 240,6 millió telefont tudtak eladni, de jelentős fellendülés a 2022-ben értékesített 30,5 millióhoz képest. Ezzel a Huawei újra az öt legnagyobb globális telefonmárka közé kerülne.  

Furcsa módon az ázsiaicég eredeti fókuszpontja, a telekommunikációs berendezésekkel foglalkozó üzletága csekély globális piaci részesedési veszteséggel megúszta az USA által 2019 óta alkalmazott piaci nyomást. Mint ismert, a világ számos országában hívták fel a figyelmet a vállalatra, mondván nemzetbiztonsági kockázatot jelent.  

A támadás kivédése nagyrészt a Huawei vezető szerepének köszönhető, mégpedig az otthoni 5G-hálózatok kiépítésénél. A vállalat hatalmas kínai piaca ellensúlyozta az olyan piacok elvesztését, ahol az Egyesült Államok sikeresen lobbizott a hatóságoknál, mint például Ausztráliában. 

A távközlési berendezések üzletágát sikerült stabilan tartaniuk, fellendültek a telefonértékesítések és megjelentek olyan új üzletágak is, mint az autóipari rendszerek.  

Tavaly a Huawei bevételei 9 százalékkal, több mint 700 milliárd jüanra (97,7 milliárd dollárra) emelkedtek, és visszatértek a 2020-as év szintjére. 

A cég sikere azt mutatja meg, hogy a kínai vállalatok sikerrel találták meg a módját annak, miképp tudnák felpörgetni a fejlett félvezetők nagyszabású gyártását, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok próbálja korlátozni az iparág fejlődését. 

A Huawei új okostelefonjába, a Mate 60 Pro modellbe beépített mikrochipek ráadásul azt bizonyítják, hogy Kína vezető chipgyártója, a Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) képes fejlett chipek előállítására. Persze kérdéses, hogy a vállalat képes lesz-e teljesíteni a Huawei várhatóan fokozott igényét, hiszen a saját célkitűzései szerint az idén legalább 60 millió ilyen telefonmodellt értékesítene.  

A telefoneladások fellendülése előkészíti a terepet a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszere, a HarmonyOS számára, amely fenyegetheti az Apple iOS-t, Kína második leggyakrabban használt operációs rendszerének pozícióját. Természetesen a piacvezető ezen a téren továbbra is a Google Androidja. 

Az operációs rendszer legújabb verzióját, a HarmonyOS Nextet a múlt hónapban osztották meg a fejlesztőkkel. Mivel a kínai szisztéma teljes független az Androidtól, így a mobilos alkalmazásfejlesztőknek új verziókat kell készíteniük a termékeikből, hogy biztosítsák a kompatibilitást a HarmonyOS-eszközökkel. Eddig több mint 200 népszerű kínai applikációt kínálnak a HarmonyOS-verziókhoz. Jelenleg a kínai operációs rendszert mintegy 800 millió eszközön használják, beleértve a táblagépeket és a laptopokat. Ennek további lökést adhat, ha a HarmonyOS-t átveszik az ottani kormányhivatalok és állami tulajdonú vállalatok. Paradox, hogy minél szigorúbb amerikai szankciókkal néz majd szembe Kína, ez a folyamat annál inkább felgyorsulhat.   

Ha a legtöbb kínai készülék hazai gyártású operációs rendszeren kezd működni, és az ország félvezető-ellátási lánca is önellátóvá válik, úgy csökken majd Washington technológiai eszköztára a korlátozásokra.  

Miért olyan hatástalanok az amerikai szankciók? 

A japán portál szerint alapvető tény, hogy  

a büntetőintézkedéseknek csak korlátozott a hatékonyságuk a mai, szorosan integrált gazdaságok világában. 

Emellett az Egyesült Államok exportellenőrzésének fokozódó jellege kiskapukat hagyott a Huawei számára, hogy a készleteit felhalmozza és rákészüljön ezekre a szankciókra. Ráadásul a több évtizedes integráció lehetővé tette Kínának, hogy elegendő tehetséget és szakértelmet gyűjtsön össze egy önálló technológiai képesség felépítéséhez. 

A japánok nagy jelentőséget tanúsítanak az SMIC technológiai áttörésénél Liang Mong-song társ-vezérigazgatónak, akit kulcsembernek tartanak a Huaweinek szállított fejlett chipek elkészítésénél.  

A tajvani chipmágusnak nevezett Liang 16 éven át vezette a kutatást és fejlesztést a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.-nál (TSMC), a chipgyártás globális vezetőjénél. Ezután segített a Samsungnak felépíteni a chipgyártó üzletágát, majd csatlakozott a SMIC-hez. 

Liang mellett számos magas szintű chipipari veterán csatlakozott kínai vállalatokhoz, vagy alapított startupokat az országban, olyanok, akik tapasztalatot gyűjtöttek az olyan külföldi félvezetőipari vállalatoknál, mint a TSMC, a holland ASML berendezésgyártó, valamint a Synopsys és a Cadence elektronikai tervezőautomatizálási szoftvereket gyártó cég.  

Japán javaslatok a szankciós politika megváltoztatására 

Amíg ezek az emberek és a szakértelem szabadon mozoghatnak, addig nehéz lesz végrehajtani az Egyesült Államok technológiai szankcióit  

– állapítja meg a Nikkei. Ebben az a meglepő, hogy pont egy japán portáltól, az USA talán legelkötelezettebb távol-keleti barátjától érkezik a jó tanács, hogy az Egyesült Államoknak felül kellene vizsgálnia a technológiai szankciókkal kapcsolatos megközelítését, felismerve az ilyen politikák korlátait és káros hatását. Ugyanis az eredménytelen intézkedések – például a Huawei elleni büntetőintézkedések – követése csökkenti Washington pozícióját a globális színtéren. 

Szerintük is hatékonyabb megközelítés lenne az amerikai technológiai vezető szerep megőrzésére, ha inkább újra előmozdítanák az innovációt és fokozottabban fektetnének be a kutatásba.  

Ez a módszer nemcsak nagyobb valószínűséggel járna sikerrel, hanem hozzájárulna más nemzetek tiszteletének visszaszerzéséhez is. 

(Forrás: Asia Nikkei) 

 

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

A Huawei képzi a jövő magyar infokommunikációs mérnökeit

Az infokommunikáció nagymértékben megváltoztatta az üzleti modelleket, így kulcsfontosságúvá vált az olyan új szakemberek képzése, akik technikai tudásukkal képesek kezelni a modern kor kihívásait – mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Huawei Technologies Seeds for the Future elnevezésű tehetségprogramjának záróeseményén.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silcon
2024. február 10. 20:38
Nemrég írtam valamelyik cikkhez (a fene se keresi vissza ezen a kommentelőbarát felületen), hogy a szankciók úgy működnek mint egy magas védővám. Lehetővé teszi a hazai cégek megerősödését. Meg az is számíthat valamit, hogy a kínai STEM szakokon nincs genderkurzus és nem rasszista tudomány a matematika. Egyébként a nagy nyugati nemzetközi multi tolja az IT biztonságot ezerrel, hallgatjuk a mantrát, közben meg Lenovo notebookot ad a melóhoz :)
Ehetős Odó
2024. február 10. 19:42
A szankciók működnek! Hehehehe.
Akitlosz
2024. február 10. 18:08
Kétlem, hogy az amerikai-kínai viszony a japánok javaslat alapján alakulna. Amúgy sem tesz jót a k-nak + az f-nek sem, ha nincsen verseny.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!