Az európai gazdák szenvedik meg az ukrán gabonadömpinget

2024. január 16. 12:55

Az Európába irányuló megnövekedett ukrán export jelentős veszteségeket okoz az európai, főleg a frontországok gazdálkodóinak, ezért ezek az államok közös levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy tegyenek valamit a kialakult hátrányok orvoslása érdekében és szabályozzák a termelői piacokat.

2024. január 16. 12:55

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések felfüggesztése óta jelentős károkat szenvednek el a frontországok gazdálkodói. 

Ezért Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia agrárminisztere levelet írt Valdis Dombrovskisnek, az EB alelnökének, az EU kereskedelemért felelős biztosának és Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztosnak,  

amelyben ismertették Brüsszellel az ukrán termékek EU-s exportdinamikájának a változásait, valamint országaik piacvesztését a gabona- és olajosnövények tekintetében. 

Ukrajna kivétel a szabályok alól? 

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a gazdálkodók számára az elmúlt években a magas termelési költségek, a megnövekedett ár- és bevételi kockázatok, a kedvezőtlen éghajlati viszonyok okozta kihívások mellett egyre komolyabb aggodalmat kelt az Ukrajnából érkező megnőtt export. 

Ennek fő oka, hogy a birtokméretek és a különböző termelési szabványok miatt az ukrán mezőgazdasági termékek olcsóbbak, így kiszorítják az európai termelőket a hagyományos exportpiacaikról. 

A tárcavezető hangsúlyozta: az öt határ menti ország az unió azon hat tagállama közé tartozik, amely a szükségleteinél lényegesen több búzát és kukoricát képes termelni, ezért gazdálkodóik hozzájárulása az európai élelmezésbiztonsághoz és az EU stratégiai autonómiájához elengedhetetlen. Brüsszelnek ebből kifolyólag olyan intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek védik az Ukrajnával határos tagállamok piacait, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak számukra exportpotenciáljuk kiaknázására. 

Jó eszköz lehetne például vámok bevezetése a legérzékenyebb mezőgazdasági termékekre  

– emelte ki Nagy István, hozzátéve: 

minden eszközzel megvédik a magyar gazdák érdekeit az ukrán dömpingáruval és a sokszor kétes minőségű mezőgazdasági termékekkel szemben. 

Ennek érdekében az öt érintett tagállam felszólítja Brüsszelt, hogy készítsen jelentést arról, miként felelnek vagy nem felelnek meg Ukrajna termelési előírásai az uniós mezőgazdasági termelésre vonatkozó szabályoknak, és biztosítsa, hogy ezeket a tagállamok következetesen érvényesítsék az európai fogyasztóknak kínált valamennyi termék esetében. 

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2024. január 17. 18:51
Adolf Ursula megcsinálta.
ottoka-0
2024. január 16. 16:41
Miért nem állnak a sarkukra a magyar gazdák?
Csendesgyöngy
2024. január 16. 14:27
Csak Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia termeszt gabonát? Hol van a többi 21 ország agrárminisztere, illetve miniszterelnöke, hogy megvédje a saját termelő ágazatait? Kik azok az államfők akik nem tiltakoznak az ellen, hogy a saját gazdaságukat ellehetetlenítsék? Vagy ott mindenkinek fizet az EB kártalanítást?
files32
2024. január 16. 14:19
Lölő azért tárazott be több ezer tonna ukrán kukoricát Szabolcsban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!