Jövőre lelökheti trónjáról a ChatGPT-t a Google Gemini Ultra

2023. december 20. 07:11

December 6-án a Google bejelentette a Gemini, a legújabb mesterségesintelligencia-modelljének megjelenését. A technológiai óriás szerint a saját új Gemini Ultra modelljük szinte minden szempontból felülmúlja a népszerű ChatGPT-4-et. Azonban a Google Bardba beillesztett Gemini Pro még ejt hibákat.

2023. december 20. 07:11
Fekete Kíra

A Google új mesterségesintelligencia-rendszerrel drukkolt elő. A vállalat szerint 

a Gemini az eddigi legerősebb modellje,  32 szabványos teljesítménymérésből 30-ban felülmúlja az OpenAI GPT-4-et. 

Multimodális modellként a Gemini a leírás szerint képes különböző területeket átfogó, összetett feladatok elvégzésére is. A Google ezt az eszközt olyan demókkal mutatta be, amelyeken kódot ír, matematikai problémákat magyaráz és hasonlóságokat ismer fel képek között. 

A Geminit három verzióval tervezik a piacra dobni: 

Gemini Ultra: várhatóan a legerősebb változat lesz, amelyet olyan összetett feladatokra szabtak, mint például a tudományos -és a gyógyszerkutatás. Bár megjelenését 2024-re tervezik, úttörő képességeket ígér. 

Gemini Pro: a tervek szerint ez lesz az általános célú modell, számos feladatot képes ellátni, többek között chatbotként, virtuális asszisztensként funkcionál majd és a ChatGPT-től már megszokott tartalomgenerálásért is felelhet. A fejlesztők és a vállalati ügyfelek számára már elérhető a Google Generative AI Studio vagy a Vertex AI a Google Cloudban. A Bardhoz már csatlakoztatták azért, hogy segítse a fejlett érvelést, tervezést és megértést igénylő feladatok megoldását. 

Gemini Nano: várhatóan a leghatékonyabb verzió. A különböző eszközökön végrehajtott feladatokhoz készült elsősorban androidos eszközökre. A Google saját telefonjába, a Pixel 8 Pro-ba már be is integrálták, többek között információk összegzésében vehetik hasznát a felhasználók. 

Valóban ennyivel jobb? 

A GPT-4 eddig a generatív mesterséges intelligencia koronázatlan királya volt – legalábbis népszerűségét tekintve. A Google azonban állítja, hogy 32-ből 30 mérésen felülmúlta az OpenAI MI-jét. Azonban az is számít mennyivel nyert – az adatok alapján úgy tűnik, nem sokkal.  
A csak szöveges kérdések esetében a Gemini Ultra 90, míg a GPT-4 87,3 százalékos eredményt ért el a masszív többfeladatos nyelvi megértésben (MMLU). Multimodális feladatok esetén a Gemini Ultra 59,4 százalékot ért el, ami valamivel magasabb, mint a GPT-4 56,8 százalékos eredménye a masszív multimodális megértést mérő (MMMU) feladatokban. A kódolási feladatban azonban jelentősen jobban teljesített a Gemini: 7,4 százalék a különbség a két MI között, a Google javára. 

Az alábbi ábrán összegyűjöttünk néhányat feladattípust, amelyen tesztelték a Google Gemini-t és a ChatGPT-4 mesterséges intelligenciát. Az összes feladattípust itt tekintheti meg

 

Ezt tapasztalta a Makronóm 

Bár kutatással és olvasással is sokat megtudhatunk a Geminiről, azonban a puding valódi próbája az evés. Kipróbáltuk, hogy vajon hogyan működik a Bard Gemini Pro modellel. 

Először az tűnik fel a letisztult képernyőn, hogy a Bard figyelmeztet arra, hogy nem feltétlen kapunk jó választ az MI-től.  

 

Ez fontos információ azok számára, akik most ismerkednek a hasonló rendszerekkel.  

Megkértük a Bardot, hogy elemezzen egy YouTube videót és foglalja össze a tartalmát. A válaszra nem is kell sokat várni – legalábbis nem annyit, mint amennyit a GPT-4 esetében. Kifejezően válaszolt magyarul, jól összefoglalva a körülbelül 12 perces videót.  

 

 

Emellett feltűnt egy igen hasznos funkció: több vázlatot is generál a Bard, amelyek közül választhatunk, vagy újra generáltathatjuk a szöveget.  

 

Bár egy újabb kérdéssel a GPT-4 esetében is megtehetjük ezt, a Bard megoldása mégis esztétikusabb és komfortosabb. Emellett egy szintén izgalmas funkció található a generált szöveg alján, amely segítségével egy gombnyomásra megváltoztathatjuk a szöveg stílusát.  

 

A képfelismeréssel kapcsolatban azonban akadnak problémák. Egy férfit ábrázoló képet küldtünk neki, aki egy kiskutyát fogad örökbe egy menhelyről. A Gemini nem volt hajlandó elmondani, mi van a képen, sőt ki is törölte azt.  

 

A meghökkentőbb azonban az volt, hogy a „Vázlat újra generálása” opcióra kattintva a Bard elmondta, hogy egy „ősi vízesést” lát a képen.  

Összességében tehát bár a számok a ChatGPT-nél jobb teljesítményről árulkodnak, erre a mesterséges intelligenciára sem szabad rábíznunk a fontos döntéseket.. Emellett a ChatGPT már megmászta azt a bizonyos népszerűségi ranglétrát, ezért a Google-nek nincs egyszerű dolga, ha a legnépszerűbb chatbot címre pályázik. Bár a Gemini Próvval kapcsolatban azt érzékeltük, hogy egyelőre nem olyan gördülékeny a kezelése, mint az OpenAI termékének, csak jövőre kapunk teljes képet, amikor a Gemini Ultra várhatóan bemutatkozik. 

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Massimiliano Prospero dArco
2023. december 20. 09:42
az intelligencia és a tudás bukása ezek az ai rendszerek
Mandiner444hu
2023. december 19. 14:43 Szerkesztve
A gond ezekkel az alkalmazásokkal az hogy balliberális "értékrend" a domináns náluk Woke LMBTQIP Gender stb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!