Enyhébb szabályok jönnek az szélkerekekre

2023. december 31. 13:21

Közelebb kerülünk a szélkerekek gyorsabb elterjedéséhez, mivel a kormány enyhíti a szélenergiát termelő erőművek engedélyezési feltételeit.

2023. december 31. 13:21

A kormány a zöldenergia fokozott hasznosítása érdekében nagymértékben enyhítette a szélkerekek létesítésének jogszabályi feltételrendszerét. Az előírt védőtávolság az európai gyakorlatnak megfelelően 700 méterre csökken. A megújított törvényi keretekhez igazodó rendeleti szintű részletszabályok kihirdetésével január elsejével megszűnik a pályáztatási követelmény.  

A lényeg, hogy a továbbiakban nem kell alkalmazni a szélerőművekre kiadható hatósági engedélyek számára és az engedélyezhető összes teljesítményre vonatkozó korlátozásokat sem. A rendelkezések a kormány elvárása szerint erős garanciákat rögzítenek a települési, környezet-, termőföld- és tájképvédelmi szempontok érvényesítéséhez is. 

Hogyan változnak a szabályok? 

A Magyar Közlönyben a minap megjelent módosítások értelmében a beépítésre szánt területen és annak határától számított 700 méteres védőzónán belül nem lehet elhelyezni szélerőművet és szélerőműparkot. Kivételt képeznek a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítására szolgáló ipari területek. A védőzónán kívül sem létesíthető szélkerék a kiváló termőhelyi adottságú szántók, a tájképvédelmi vagy a világörökségi és világörökségi várományos területek, az országos ökológiai hálózat övezetében. 

Könnyített térségek, gyorsított engedélyezés 

A kormány könnyített térségeket jelölhet ki olyan területeken, ahol a szél energiaintenzitása 150 méteres magasságban meghaladja a négyzetméterenkénti 500 wattot. A kijelölés gyorsított engedélyezést jelenthet: a környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásban az eljáró hatóság ügyintézési határideje legfeljebb 50 nap. 

Háromszor 330 megawattnyi szélenergia jöhet 

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A szélerőművek időjárásfüggő megújuló energiaforrásként hasznosan egészíthetik ki a lendületesen felfutó hazai napelemes termelést. 

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a jelenleg mintegy 330 megawattnyi szélenergia-kapacitás háromszorosra növelésével számol 2030-ig.  

A zöldenergia termelése mellett a kormány lakossági és ipari pályázattal is ösztönzi annak eltárolását is. A január közepén megnyíló kiírások összesen 137 milliárd forintos keretösszeggel segítik a családokat és vállalkozásokat új energiatárolói kapacitások kiépítésében. 

 

A Makronóm kapcsolódó cikkét itt olvashatja.

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2024. január 02. 17:14
Jajjdejó. Magyar zermőföldre építjük a gyárakat, napelemeket mostmár a szélkerekeket is. Sóval ne hintsük fel a maradékot?
Perczel Éva
2024. január 01. 07:06
....és fene nagy "állatbarát színész válogatott" most közzé tesz majd egy kiáltványt a szélkerékkel legyilkolt madarakért? Kötve hiszem.
Csányi Gyuri
2024. január 01. 03:22
Újévi bódulatomban úgy olvastam, hogy enyhébb szabályok jönnek az székelyekre. Bocsi és BUÉK.
SzaboGeza
2024. január 01. 01:16
Nyugodjon meg mindenki, a LEGSZARABB FOST FOGJÁK RÁNK HORDANI, DEMOKRATIKUSAN!!!!!!! Mert szolidárisak, és csak a a javainkat akarják!!!!:)))) Ha a NÉMETEK buknak a szélkerekeken, nehogy már minket ne rángassanak bele!!!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!