Bajba került Biden: arcpirító kutatást tett közzé a Financial Times a regnáló elnök gazdasági eredményeit illetően

2023. november 16. 12:46

A Financial Times közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 70 százaléka negatívan ítéli meg az elnök gazdaságpolitikáját. Ez most nagyon nem hiányzott az egyébként is egyre idegesebb demokratáknak.

2023. november 16. 12:46
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Financial Times és a Michigani Egyetem legújabb közvélemény-kutatása egészen lesújtó képet fest az amerikai elnök gazdasági intézkedéseinek megítéléséről. Az adatok szerint az infláció alapvetően befolyásolta és befolyásolja a „bidenomics”, vagyis a Fehér Ház gazdasági stratégiájával kapcsolatos véleményeket. 

Az amerikai szavazók mindössze 14 százaléka gondolja úgy, hogy anyagilag jobb helyzetben van, mint Joe Biden hivatalba lépésekor. Ez a szám aggasztó hír a választási küzdelemre készülő elnök és stábja számára, főleg, ha megnézzük az elégedetlenkedők arányát. 

A szavazók csaknem 70 százaléka véli úgy, hogy Biden gazdaságpolitikája vagy ártott az Egyesült Államok gazdaságának, vagy nem volt rá hatással. 33 százalékuk azt gondolja, hogy az elnök intézkedései kifejezetten ártottak a gazdaságnak, és mindössze 26 százalék válaszolta azt, hogy segített annak. 

A közvélemény-kutatás során a regisztrált szavazók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy pozitívan ítéli meg Biden munkáját, míg 59 százalékuk helyteleníti azt.  

Sötét kilátások 

Az FT–Michigan közvélemény-kutatásának eredményei nem sokkal az után láttak napvilágot, hogy a The New York Times közzétette a sajátját, amelyből kiderül: a hagyományosan legingadozóbb hat „voksháborús” államból ötben Donald Trump meggyőző fölénnyel nyerne egy választást, amennyiben arra most kerülne sor. 

Nem véletlen, hogy a demokraták oldalán újra kezdenek felerősödni azok a hangok, amelyek szerint Bident – megítélése okán – le kellene cserélni egy másik jelöltre, akivel esélyesebb lenne választásokat nyerni.  

Az elnöki stáb egyelőre nem vesz tudomást a negatív kritikákról, és gőzerővel sikertörténetként tálal minden gazdasági intézkedést. Pedig a közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a Fehér Háznak éppen a hurráoptimista kommunikációval gyűlt meg a gondja. A megkérdezettek 52 százaléka válaszolt úgy, hogy „csak keveset” vagy „semmit” nem hallott arról, mit tesz az elnök a gazdaság javítása érdekében. 

 

*** 

 

Fotó: MTI/EPA/Alex Wroblewski 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.     

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik