Külpiacokat vadásznak a magyar cégeknek – Jenei Gábor a Mandinernek

2023. november 30. 11:46

Isztambul, Sanghaj, Belgrád, Toronto és Bukarest – a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek egyre több helyen vannak irodái, hogy segítsék a magyar vállalatokat a külpiaci lehetőségek feltárásában. A hazai cégek exportképességéről és a blokkosodó világ jelentette kihívásokról Jenei Gábor vezérigazgatót kérdeztük.

2023. november 30. 11:46
null
Halaska Gábor

Beszéljünk pár szóban a HEPA-ról, hiszen sokan – néha még a szakmában is – összetévesztik a hasonló nevű HIPA-val.
Nem is olyan régen ez a két szervezet még egyet alkotott, és országonként eltér, hogy az export­fejlesztési és befektetésösztönzési feladatokat egy vagy több szerv látja el. A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség a magyarországi működőtőke-befektetést, illetve kapacitásbővítést tervező, jellemzően külföldi hátterű nagyvállalatok központi támogatását kezeli, és hazánkat e nagyberuházások számára kívánja vonzóvá tenni, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség pedig a magyar vállalatok exportlehetőségeinek bővítését van hivatva segíteni. Azaz a HEPA nem a befelé, hanem a kifelé irányuló befektetéseket, azaz a kifektetéseket, továbbá a piacépítést segíti, koordinálja. Teszi ezt a hazai piaci szereplők javára, egyfajta állami ügynökségi szolgáltatásként.

A vállalatok exportképességének erősítése fontosabb, mint valaha”

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?
A HEPA munkájának három pillére van. Először is információt adunk a külpiacról annak függvényében, hogy a segítséget kérő vállalat hol tart, milyen szinten exportképes. Másodszor pedig széles körben kötjük össze a potenciális üzleti partnereket, főként networkingesemények, -rendezvények és kiállítási megjelenések révén. E tevékenységeinket egészíti ki a pályázati úton elérhető pénzügyi támogatások széles körű megismertetése.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!