Mutatjuk, milyen területeken előzött meg minket a technológia

2023. szeptember 20. 12:41

Vitatott kérdés, hogy a programozás, írás, beszédfelismerés és egyéb területeken jobban teljesít-e a mesterséges intelligencia, mint mi, emberek. A Contextual AI most választ adott ezekre a kérdésekre, és megmutatta, mikor haladta meg a technológia az emberi képességeket, már amennyiben meghaladta azokat. 

2023. szeptember 20. 12:41
Ai,,Machine,Learning,,Hands,Of,Robot,And,Human,Touching,On
Fekete Kíra

A Makronóm Intézet elemzőjének írása.

A ChatGPT megjelenésével egyértelművé vált, hogy a technológia elképesztően gyorsan fejlődik, ezért sokan tesztelgették is a határait. Az említett nyelvi modell azonban csupán kis szelete annak a rengeteg különböző technológiának, amely hatalmas fejlődésen megy keresztül.  

A mesterséges intelligencia már gépeket üzemeltet, röntgenfelvételekről ismeri fel a rák jeleit,  

és még sorolhatnánk a használatának módjait. Az azonban vitatott, hogy jobban teljesít-e az embereknél.  

A Visual Capitalist egy ábrán szemlélteti, hogy a különböző ágazatokban hogyan teljesít a technológia, és mikor érte el az emberi teljesítményt (ha egyáltalán elérte). 

A kutatásban az alábbi készségeket vizsgálták: kézírás-, kép-, beszédfelismerés, szöveg-, nyelvértés, általános értelem, általános iskolai matematika és kódolás.  

Az eredmények igen meghökkentők. Ahogyan az ábrán is jól látszik, az MI a különböző képeket, írást és szövegeket jól értelmezi és felismeri, a reál tárgyakban azonban a tudása még mindig nem haladta meg az emberi képességeket.  

Ezt azonban nem egyféle mesterséges intelligencia érte el, hanem különböző, általában kifejezetten az adott területre szakosított technológia.  

Így ért utol minket a technológia 

Azt már tudjuk, hogy egyes területeken utolért minket a mesterséges intelligencia, na de hogyan? A számítási teljesítmény, az adatok elérhetősége és a jobb algoritmusok forradalmának köszönhetően az MI-modellek gyorsabbak, nagyobb adathalmazokból tanulhatnak és optimalizálták a hatékonyságot.  

Mivel a következő néhány évben további számítástechnikai és algoritmikus haladás várható, a fejlődés folytatódik. A Contextual AI szerint a nem túl távoli jövőben számíthatunk arra, hogy megoldják a nyelvi modellek dezinformáció-terjesztését, csökkentik a költségeket, és az adatvédelemmel kapcsolatos problémák is megoldódnak. A fejlődés azonban nagyban függ a betanításhoz elérhető adatmennyiségtől, emiatt pedig akadályokba ütközhet a folyamat. 

Címlapfotó: shutterstock

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.


 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2023. szeptember 23. 23:00
A röntgenképek elemzése alapján betegségek felismerése a "mesterséges intelligenciának" nevezett tanuló algoritmusok egyik alapfeladata. Leginkább ilyesmire alkalmasak. Az érdekes dolgok efelett kezdődnek.
augustus2-0
2023. szeptember 23. 17:46
Sőt. A repülő tud repülni - az ember nem. A daru sokkal nagyobb súlyt képes fölemelni, de akár egy egykarú emelő is. Nemhogy az autó, a bicikli is sokkal gyorsabban képes haladni, mint az ember.
Pelso j.
2023. szeptember 23. 16:55
nyugi, a nép hülyítésében semmi sem előzte meg a fideszt.
Ergit
2023. szeptember 23. 15:58
A "nyelvértés" a magyar nyelv esetén biztos megbukna többszörösen is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!