A halál ára: a Wagner miatt megugrott a készpénzforgalom Oroszországban

2023. június 27. 08:50

Feltűnően megnőtt a készpénzforgalom Oroszországban. A Wagner-csoport ebben is nyakig benne van: Prigozsin a halálért csak cash alapon fizet.

2023. június 27. 08:50
null
Révész Béla

A háború kitörése után a pénzügyi szankciók és az ösztönös pánik eredményeképpen az oroszok pontosan azt tették, amit a lakosság a világ bármely részén tett volna: megrohamozták a bankokat, hogy inkább készpénzben tárolják a pénzüket – követve ezzel egy klasszikus bankcsőd előidézésének receptjét. Az orosz jegybank profin kezelte a helyzetet, és váratlan húzással 20 százalékra emelte a kamatlábat, amivel pénzt húzott vissza a rendszerbe, és megizmosította a rubelt. Ez egyben azt is jelentette, hogy a kormány minden gond nélkül továbbra is biztosítani tudta az állami kifizetéseket, párhuzamosan pedig növelni tudta a hadseregre fordítandó összeget.

A csend azonban rövid életűnek bizonyult, az elmúlt tíz hónapban érezhetően nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége Oroszországban: egyes becslések szerint 1000 milliárd rubellel is nőhetett a forgalomban lévő bankjegyek értéke. Feltűnő és érthető is, hogy a készpénzhasználat akkor kezdett el robbanni, amikor a Kreml katonai behívókat kezdett postázni, illetve a Wagner-csoport megkezdte halálos és hosszan tartó bahmuti tevékenységét.

A halál ára

Utóbbi nagyban hozzájárult a készpénzterjedéshez, a zsoldos sereg halálozási rátája ugyanis meredeken emelkedett a több hónapos ostrom során, a gyászos számláló pedig – Prigozsin elmondása szerint – a csata végén 20 ezernél állt meg. (A Kreml nem ismeri el hivatalosnak a számot.) A meggyilkolt katonák után a Wagner minden esetben fejenként 5 millió rubelt (60 ezer dollárt) fizet a hátramaradt családoknak, ami csak a bahmuti húsdaráló kapcsán 100 milliárd rubelt jelentett,

amely morbid módon járult hozzá a hátországi pénzpiac fellendítéséhez.

Mégpedig készpénzben, mert a Wagner nem utal és nem papírozik. Több katonaözvegy egybehangzó elmondása szerint a pénzt borítékokban és táskákban küldik, mellőzve minden olyan dokumentumot, amely igazolná, hogy pontosan honnan érkezik. A Wagner nem egy esetben arra is figyelmezteti a családtagokat, hogy ha lehet, kerüljék a pénz bankban tárolását, elkerülve ezzel az adóhatóságok figyelmét.

A Wagner a zsoldosait szintén készpénzben fizeti a szolgálatukért, ami valóban tetemes összeget eredményez, ha hihetünk az USA becsléseinek, amely 50 ezer főre teszi az Ukrajnában harcoló Prigozsin-katonák számát. Maga a bukott forradalmár annak idején, amikor a börtönökből toborzott a serege számára, nem is csinált titkot a módszerből: ő maga jelentette be, hogy ezek a „katonák” is feketén és kizárólag készpénzben kapják meg a fizetésüket.

Fotó: MTI/AP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papy on board
2023. június 29. 10:51
Ezen a cikken átérződik a készpénz-ellenes gazemberek igyekezete. Hazugság, hogy bármely ország gazdaságát a bankban tartott pénz biztosítja! Bármely ország gazdaságát (és mindent, ami a gazdaságon alapul, beleértve a hadsereget is) AZ ORSZÁGBAN MEGTERMELT JAVAK biztosítják. Az, hogy az emberek készpénben tartják a megtakarításaikat, csak a bankoknak rossz. Ne feledjük, hogy hosszú távon minden ember PONTOSAN AZT A PÉNZT KÖLTI EL, AMIT MEGKERESETT! Egy fillérrel se többet vagy kevesebbet. Ha nem napi élelmiszerre költi, akkor összegyűjti és mosógépet, autót, vagy akát betongerendát és téglát vesz belőle, de előbb-utóbb el fogja költeni. Közben NAPONTA BEMEGY A MUNKAHELYÉRE DOLGOZNI ÉS ELŐÁLLÍTJA AZOKAT A JAVAKAT, amiket a többi ember elfogyaszt. Ha jól átgondoljuk, akkor láthatjuk, hogy a takarékoskodás egy fikarcnyival sem veti vissza a nemzetgazdaságot. Azt se feledjük, hogy a készpénz megszűnése azt jelenti, hogy a pénzünk MÁSOK KEZELÉSÉBEN VAN. Az ő engedélyük nélkül nem férünk hozzá a SAJÁT PÉNZÜNKHÖZ. Mindent látnak, hogy mikor mit vettünk, és bármikor be tudnak avatkozni és MÁR MEG IS TETTÉK TÖBB HELYEN A NAGYVILÁGBAN! Pedig nagyon vigyáznak, hogy ne árulják el magukat idő előtt, nagyon vigyáznak, hogy a további céljaik rejtve maradjanak. Mindig csak az épp aktuális céljukat mutatják meg és apró lépésekben, SZOKTATVA A BIRKÁKAT, nyomják le a torkukon a szart. Ha a készpénz megszűnik, akkor jönnek a NEGATÍV KAMATOK és az előbb vázolt totális ránklátás és uralom. A negatív kamatok a spórolás ellehetetlenítésére valók, ami HITELFELVÉTELI KÉNYSZERBE HOZZA az embereket, amikor bármilyen nagyobb értékű használati eszközt meg akarnak venni. Arra a pénzr pedig, amit a dolgozó a saját verejtékes munkájával keresett negatív lesz a kamat, míg a spekuláns gazemberdisznók másoktól KICSALT pénzére, amiből a hitelt nekünk adják, arra természetesen pozitív kamat lesz. A kamatos kamatos hitel a sátán bűzlő lehellete. A hajléktalanná tevő, gyilkos hitel. Az eladósodottság okozta teljes kiszolgáltatottság még országok esetén is jól követhető. Gondoljunk csak a korábban jobboldalinak hitt olaszországi dinnye-miniszterelnök teljes eljobbikosodására... Az eladósodással és a pénzügyi függetlenség TOTÁLIS HIÁNYÁVAL (központilag kezelt digitális "pénz") sakkban tartott lakosság már csak hústömeg, semmi több. Darálnivaló
lájkbajnok
2023. június 27. 12:29
Visszatérnek a középkorba.
luxusbatar
2023. június 27. 10:32
Semmi értelme a készpénz-fetisizmusnak. Ha a rubel hirtelen elértéktelenedik, akkor tök mindegy, hogy készpénz, vagy bankszámlapénz. Értéka ugyan annyi lesz.
darázs
2023. június 27. 10:30
dollárbaloldalunk hű katonái egész életükben nem keresik meg a 60000 dollárt. Mindenki jobban járna ha beállnának az Ukrán seregbe és az EU kárpótolná a családjukat úgy ahogy Putyin teszi. Legjobban Európa is járna mert kizöldülne az általuk bocsájtott széndioxid megszünésétől
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!