Egyelőre csökkent a kiskereskedelmi forgalom, fordulat a harmadik negyedévben várható

2023. június 06. 13:47

Még áprilisban is jelentős csökkenést mutatott a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi magas bázishoz viszonyítva: a volumen a nyers adatok szerint 13,6, míg a kiigazított adatok szerint 12,6 százalékkal esett vissza.

2023. június 06. 13:47
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

Regős Gábor szerint ez nem számít váratlannak, hiszen áprilisban a reálkeresetek is az egy évvel korábbihoz képest mintegy 6 százalékkal csökkenhettek. Az ennél jóval nagyobb visszaesést egyrészt a bázisidőszaki kormányzati transzferek magyarázzák, másrészt pedig az üzemanyag-forgalom alakulása. 

Utóbbi esetében a csökkenés 22,9 százalék volt, amit a vezető közgazdász azzal magyaráz, hogy a bázisidőszakban sok külföldi tankolt nálunk az ársapka miatt, részben pedig azzal, hogy most sok magyar tankol külföldön az alacsonyabb üzemanyagárak miatt. Regős Gábor leginkább a forgalom havi alapú, 0,9 százalékos csökkenését tartja kedvezőtlennek. 

Éves alapon az élelmiszerboltok forgalmának volumene 8,6 százalékkal mérséklődött – ebben a magas, 37,9 százalékos élelmiszerinfláció játszott szerepet. Ennek hatására a háztartások inkább kevesebb vagy olcsóbb, ebből következően esetleg rosszabb minőségű élelmiszert vásároltak. 

A nem-élelmiszerüzletek forgalma ennél nagyobb mértékben, 10,7 százalékkal esett vissza. Regős szerint ebben részben a bázisidőszaki kiugróan magas, 16,5 százalékos növekedés játszott szerepet, részben pedig a romló jövedelmi helyzet miatt elhalasztott, nem létfontosságú vásárlások. Itt a legnagyobb visszaesés az iparcikkek, a bútorok, a műszaki cikkek esetében következett be, míg a gyógyszerek, gyógyászati termékek és illatszerek forgalma kismértékben növekedett.

Egyrészt a szolgáltatások esetében vélhetően nincs ilyen mértékű mérséklődés, másrészt pedig az üzemanyag-forgalom átalakulása sem jelenik meg egy az egyben a fogyasztási adatokban, hiszen ott inkább csak a fogyasztás helye változott. Ugyanakkor a második negyedévben a fogyasztás éves alapon még csökkenni fog, ez legkorábban a harmadik negyedévben változhat meg. 

A Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint

 

Forrás: KSH, 2023.06.06.

Címlapfotó:123rf.com

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. június 10. 10:09
Üzenet a multiknak. Kénytelenek lesznek csökkenteni az árakat..
krampus
2023. június 09. 04:56
Csak a szoke lany miatt kattintottam ide, azt hittem lesz rola tobb kep is! :)
Gullwing
2023. június 06. 16:29
Abszolút nem indokolta semmi az ilyen arányú áremelkedést, kivéve a kereskedők profitéhsége...
hegyivadász
2023. június 06. 14:48
Szerintem is alapvetően jó hír a kiskereskedelmi forgalom csökkenése. Ez az, ami igazán gátat szabhat az élelmiszerárakon való nyerészkedésnek. A fogyasztók jelzik, hogy eddig és ne tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!