Ukrajna leállítja a Lengyelországba irányuló gabonaexportot

2023. április 08. 10:10

Lengyelországban kezdett eldurvulni a gazdák tiltakozása, így Morawiecki kormányfő személyesen kérte meg Zelenszkijt, hogy fejezze be a káoszkereskedelmet.

2023. április 08. 10:10
null
Révész Béla

Mindössze egy napja volt lengyel agrárminiszter Robert Telus, amikor pénteken ukrán kollégájával bejelentette, hogy Kijev javaslatára Ukrajna átmenetileg leállítja a Lengyelországba irányuló gabonaexportot, és kizárólag a szigorúan ellenőrzött tranzitot engedélyezi.

Az ukrán gabonadömping Magyarországhoz hasonlóan súlyos helyzetet teremtett az összes Ukrajnával határos EU-tagállamban. Az EU a háború kitörése után vámmentességet adott az ukrán agrárpiac terményeire, ez azonban azt eredményezte, hogy az ellenőrizhetetlen körülmények között, minden uniós szabályozást figyelmen kívül hagyó, éppen ezért is olcsóbb ukrán gabona óriási mennyiségben árasztotta el a belső piacot, gyakorlatilag lehetetlenné téve a szomszédos országok gabonájának értékesítését.

Egyre nagyobb a botrány az ukrán gabona miatt

Brüsszel semmit nem hajlandó kezdeni az olcsó ukrán gabonával, amibe lassan belefullad az EU agrárpiaca. Magyarország saját kézbe vette a dolgot, és szigorú ellenőrzésbe kezdett, hogy elváljon az ocsú a búzától.

Elég volt

Az uniós agrárminiszterek több ízben kérték Brüsszelt, hogy azonnali beavatkozással oldja meg a tarthatatlan helyzetet, akár azon az áron is, hogy eltörli a vámmentességet, ám az Európai Bizottság a valódi megoldás helyett csupán arra volt hajlandó, hogy a mezőgazdasági válságalapból utalgasson némi pénzt a kárt szenvedett országoknak – már amelyiknek utalt egyáltalán, hiszen Magyarország ezúttal sem kapott belőle.

A legnagyobb botrány Lengyelországban robbant ki, ahol a gazdák immár hetek óta tüntettek az ukrán kereskedelem piacromboló hatásai ellen. A dolgok odáig fajultak, hogy az útlezárások mellett tojásokkal dobálták meg Henryk Kowalczyk agrárminisztert, aki a tehetetlenség miatt és a brüsszeli impotencia elleni tiltakozásul a héten lemondott, ráadásul pontosan azon a napon, amikor Zelenszkij hivatalos látogatáson járt Lengyelországban.

Kezelhetetlen az ukrán gabonadömping, le is mondott a lengyel agrárminiszter

Miközben a lengyel államfő és miniszterelnök szerdán a hivatalos látogatásra érkező Zelenszkijt magasztalta, az ország mezőgazdasági minisztere a lemondását jelentette be, amit az ukrán gabonadömping kezelhetetlenségével indokolt.

Azért vannak a jó barátok

Kowalczyk utódja Robert Telus lett, aki egy napi miniszterkedés után már be is jelentette, hogy megoldották a problémát: Ukrajna leállítja a Lengyelországba irányuló gabonaexportot, és kizárólag a tranzitot engedélyezik. Utóbbi esetben

a szállítmányok plombát és elektromos nyomkövetőt kapnak,hogy véletlenül se nyílhassanak ki az ajtók lengyel területen. 

A gabonaexport leállításának bejelentésekor Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter azt is bejelentette, hogy a lengyelországi szállítások kizárólag abban az esetben indulnak újra, ha Varsó abba beleegyezik. Telus előtt most új feladat áll: meg kell győzni a hitetlenkedő lengyel gazdákat, hogy minden a lehető legnagyobb rendben lesz, lehetőleg úgy, hogy az őszi választosokig ne is guruljanak újra dühbe.

A problémát természetesen nem a frissen kinevezett tárcavezető oldotta meg, hanem a lengyel miniszterelnök, aki személyesen Zelenszkijt kérte meg annak látogatásakor a szállítmányok leállítására. A kormányfő és az elnök idilli kapcsolatot ápol egymással, jelenleg nincs olyan állam Európában, amely annyira szolidáris és segítőkész lenne Ukrajnával, mint Lengyelország.
Közös bánat, közös öröm.

Fotó: Volodimir Zelenszkij és Mateusz Morawiecki 2023. április 5-én. 
MTI/EPA/PAP/Rafal Guz

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2023. április 10. 16:14
Igaz barátok!
pepita
2023. április 10. 16:13
Arra buzdítasz,hogy vegyünk semmibe a közt. eln.asszony által aláírt szerződést??
Mich
2023. április 10. 16:02
Az ukrán nácik az afrikaiak megmentése helyett (hálából) szétrohasztják a baráti országok gabonapiacát...
hegyivadász
2023. április 10. 15:06
Az EU eltörölte a vámokat az ukrán gabonára, a vámoltatás pedig EU hatáskör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!