Váratlan húzás: Moszkva zárolni kezdi a külföldi vállalatok vagyonát

2023. április 28. 10:58

Putyin pontosan azt teszi, amit a Nyugat az oroszok pénzével: befagyasztja a külföldi vagyonokat. Az intézkedés addig tart, ameddig a külföldi szankciók.

2023. április 28. 10:58
null
Révész Béla

Hosszú folyamat kezdődik el Oroszországban: precedenst teremtve Putyin elnök a héten aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy két nyugati energiavállalat (az UNIPER és a finn  Fortum Oyj) oroszországi eszközeit az állam „ideiglenes intézkedés” alá vonja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Kreml a vagyonbefagyasztás eszközéhez nyúlt, éppen ahhoz a büntetéshez, amellyel a Nyugat a háború kezdete óta sújtja Moszkvát. 

A rendelet egyértelmű jelzés Washington, az EU és mindazon országok felé, akik orosz vagyonokat vettek zár alá: „a miénk ott, a tiétek itt, mi is hozzányúlunk ehhez, ha ti hozzányúltok ahhoz”. Oroszország ezt – diplomatikusabban fogalmazva – reagálásnak nevezte „az USA és szövetségeseinek barátságtalan, a nemzetközi joggal ellentétes intézkedéseire”.

Moszkva érezhetően egyre idegesebb a külföldön bebetonozott orosz pénzek miatt. A befagyasztás egy dolog, ám a Nyugat és Zelenszkij is egyfolytában arról beszél, hogyan lehetne ezeket a pénzeket elkobozni, és Ukrajnának ajándékozni. Ez azonban valóban szembemegy a nemzetközi joggal, ahogyan azt Janet Yellen is megfogalmazta. Az amerikai pénzügyminiszter szerint valóban Oroszországnak kellene viselnie az ukrán helyreállítási költségeket, ám a jog nem teszi lehetővé a zárolt pénzek elkobzását. Brüsszel és Ukrajna azonban nem adja fel, a kérdés pedig újra és újra napirendre kerül – kitartóan, de bármiféle eredmény nélkül. 

Kibelezné a nemzetközi jogot Brüsszel az orosz pénzért

Ismétlés: az orosz zárolt vagyon elkobzására és felhasználására még mindig nincs lehetőség. Amit Brüsszel szeretne, azt rablásnak nevezik. És ez nem érzelmi, hanem vegytiszta jogi kérdés.

Vigyázunk rá, hiszen nem a miénk

Az első fecskék, az Uniper és a Fortum Oyj részvényei az orosz állami vagyonkezelő, a Roszimuscsesztvo ellenőrzése alá kerülnek 98 és 83,7 százalékban. A vagyonkezelő nem csinált titkot belőle, hogy a zárolás még csak a kezdet, és kiemelt figyelmet fordítanak azon vállalatokra, amelyek országa részt vesz az orosz vagyonok külföldi befagyasztásában. 

A most zárolt vagyonok természetesen biztonságban lesznek, legalábbis addig, ameddig az orosz pénzekkel sem babrál senki a nyugati országokban. A Kreml szerint a rendelet nem változtatja meg a tulajdonosi szerkezetet, a vagyon pedig mindvégig az adott vállalaté marad, mindössze arról van szó, hogy nem nyúlhat hozzá, és ideiglenesen megszűnik a vagyongazdálkodási joga. Valószínűsíthetően éppen addig, ameddig az orosz pénzek lakat alatt lesznek külföldön. 

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. május 01. 10:07
A globalizált világban a konfliktusok is hamar globalizálódnak. Aztán lehet szörnyülködni azon, hogy a szembenálló félnek is megvannak a húzásai, de ezzel a saját magát túlértékelő nyugati fél csak magát teszi komolytalanná
lyon
2023. április 29. 19:35
Ezek szerint az USA-kos földvásárlások Ukrajnában elérték a céljukat, mert előbb - utóbb ugye az is Orosz lesz. .elenskijéknek tök mindegy kié lesz, ők már a lóvét bezsebelték. A nép meg őket úgysem érdekli, eddig sem érdekelte. Ez egy szép nagy összeesküvés az egész. Kár, hogy az ott élők ezt nem látták és nem biztos, hogy már nem látják.... Ha érdekelné akkor nem tett volna keresztbe mindenhol mindenben. Ilyen a világ..... Ők tudják.
nempolitizálok
2023. április 29. 17:07
Logikus, amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten.
Sanyi72
2023. április 29. 15:22
Na végre. Van ott is elég külföldi vagyon,zárolják is. Majd az amcsi multik sirnak a vén szar bidennél,oldjak fel az orosz vagyon zárolását!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!