A komposzt térnyerését mutatja idei CES kiállítás egyik legfelkapottabb kütyüje, amely a barkácsoló bátraknak 500 dollárért kínál egy Reencle komposztálótárolót (forgatható kis hordó), amelyről azt állítják, hogy 24 óra alatt képes lebontani az élelmiszereket, szerves anyagokat.
A spanyolországi Six Senses Ibiza, ahol a szobák ára egy éjszakára 769 dollárnál kezdődik, már komposztálja az éttermeiben keletkező ételmaradékot, az anyagot pedig a szálloda farmján hasznosítja majd. Az üdülőhely idén nyáron komposztálási workshopokat kínál, mondta Adao Zerio, a hotel fenntarthatósági felelőse.
A saját készítésű komposzt egyre jobban megragadja az újonc kertészeket, akik a világjárvány idején költöztek ki kertvárosi házakba. „Rhode Island egyes részein, ahol a régimódi New England-iak találkoznak az újgazdag New York-iakkal, a kertészkedés és a komposztálás a koktélpartikon folytatott beszélgetések egyik fő témája lett” – idézte a WSJ Rebecca Wrightot.
Rebecca Wright korábban a The Class nevű fitneszbolt vezetője volt, majd a Connecticut állambeli Stoningtonba költözött, és megnyitotta a William Wright and Co. nevű nyári farmboltját. Azt mondja, hogy a vásárlók elkapkodták a kiszsáknyi komposztot, amelyet 20 dollárért árult a Vita Novától, egy Rhode Island-i vállalkozástól.
A példáknak se szeri, se száma. Steven Wynbrandt, egy Los Angeles-i komposztkészítő gilisztaürüléket, lucernaszénát és kézzel szedett hínárt tesz a keverékébe, emellett gombákban gazdag adalékanyagot és ökológiai tejgazdaságokból származó tehéntrágyát is használ. A koncentrált keverék komposzttea néven, kis zacskókban 27 dollárért árulja kilónként.