Most még nehéz elhinni, de az év végére egy számjegyűre csökkenhet az infláció

2023. február 04. 12:03

A januári gazdasági monitorban a Makronóm Intézet pontokba szedte azt is, hogy milyen tényezők járultak hozzá az infláció rekordszintre emelkedéséhez, illetve eloszlatnak számos, a témában keringő tévhitet.

2023. február 04. 12:03
null

Nézzük meg tehát, hogy milyen tényezők járultak hozzá az infláció rekordszintre emelkedéséhez, illetve oszlassunk el számos témában keringő tévhitet. 

Ilyen hiedelem például, hogy 

– a kormányzati intézkedések okozzák a magas inflációt, 
– az infláció Magyarországra korlátozódó jelenség lenne.

Az Intézet hat pontot azonosított, melyek közül az első kettő közel 2/3 arányban járult hozzá a magas inflációs rátához:

1. A világgazdaság koronavírus-válság utáni újraindulásából adódó árnövelő hatások
2. Az energiaárak emelkedése
3. A háború közelsége és a piacgazdaság érettsége
4. Az egész Európát és különösen Magyarországot sújtó aszály
5. Árfolyam hatás
6. Agresszív árazás (rövidesen külön cikkekben foglalkozunk majd ezzel a témával is)

Mivel a felsorolt külső hatások többségében pozitív fejlemények figyelhetők meg az elmúlt időszakban, így

 

A Makronóm Intézet január havi monitorának lényeges pontjait cikksorozatban járjuk körül. A sorozatban eddig megjelent: 
– Jelentős geopolitikai kockázatok mellett is bővülhet idén a vilaggazdaság
Az elmúlt hónapokban enyhült a feszültség a világgazdaságban. Nemcsak az ellátási láncok problémái mérséklődtek a járványhullámok elmúltával, hanem a gazdasági várakozások, a bizalmi indexek is jóval kedvezőbbek lettek.
– Magyarország idén is növekedhet, részben e támogatásoknak köszönhetően
Hazánk a háború és az elhibázott szankciók miatt várhatóan 3674 milliárd forintot veszít 2023-ban, ami a magyar GDP 4,8 százaléka, de még így is elkerüli a recessziót, sőt mintegy 1,5 százalékos GDP növekedés is megvalósulhat idén, részben a kormányzati támogatási programoknak köszönhetően.

– Jelentős geopolitikai kockázatok mellett is bővülhet idén a vilaggazdaság Az elmúlt hónapokban . Nemcsak az ellátási láncok problémái mérséklődtek a járványhullámok elmúltával, hanem a gazdasági várakozások, a bizalmi indexek is jóval kedvezőbbek lettek. – Magyarország idén is növekedhet, részben e támogatásoknak köszönhetően Hazánk a háború és az elhibázott szankciók miatt várhatóan 3674 milliárd forintot veszít 2023-ban, ami a magyar GDP 4,8 százaléka, de még így , részben a kormányzati támogatási programoknak köszönhetően.


A Makronóm Intézet január havi teljes gazdasági monitor elemzése itt érhető el.  

(Címlapfotó:123rf.com)
 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. február 06. 17:03
Ugyan! Simán lehet
c.critical
2023. február 04. 23:30
Sokat nem jelent, mert ezzel kb annyit mondanak, hogy minden marad ilyen kurvadrága, csak év végén már csak 8% al fognak drágulni a cuccok átlagosan a bérnövekedéshez képest. Ez azt jelenti hogy kell saccra 3-4 év (vagy több), mire a bérek utolérik az árakat, és nagyjából a 3 évvel ezelőtti szinvonalon tudsz vásárolni a jövedelmedből.
wanderer888
2023. február 04. 23:30
orbánt is elviheti az agyhúgykő, de hát ezek csak vágyálmok.
18.0 fok
2023. február 04. 23:12
a mandiner is a hócipő féle humorral próbálkozik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!