Miként lépett be egy balkáni médiamágnás a hadiiparba?

2023. január 11. 11:10

A vajdasági Nyékinca (szerbül Nikinci) településen december elején megtartott katonai bemutató során új, pilóta nélküli repülőket, azaz harcászati drónokat is bemutattak, amelyek 300 méter magasságból, nagy pontossággal semmisítették meg az alattuk lévő célpontot.

2023. január 11. 11:10
null

Mint ahogy arra a NIN szerbiai hetilap rámutatott, az állami tulajdonban lévő fegyvergyár robbanófejét annak a Pink Research and Developement Center (PR-DC) vállalatnak a drónjaira szerelték fel, amely vállalat az egyik állami frekvenciával rendelkező kereskedelmi televízió tulajdonosa is egyben.

A NIN beszámolója szerint a december elején megtartott katonai bemutató során, amelyen jelen volt a szerb államfő is, Aleksandar Vučić (Alekszandar Vucsity),

A bemutatót egy találkozó előzte meg a NIN információ szerint, mégpedig a kereskedelmi televízió tulajdonosa, Željko Mitrović (Zselykó Mitrovity) és a PR-DC társtulajdonosa, Miloš Petrašinović (Milos Petrasinovity) látogatott el személyesen a Krušik gyárba, ahol 60, 80 és 120 milliméteres robbanófejek megvásárlásáról tárgyaltak. Mint ahogy a hetilap közölte, a tárgyalás hajtómű nélküli robbanófejekre vonatkozott, ugyanis a PR-DC tulajdonosainak célja az volt, hogy azokat drónjaikkal eresszék az adott célpontra. Ez meg is történt.

Miloš Petrašinović a NIN-nek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy a nyékincai bemutató során IKA-20 drónokat mutattak be, a lapnak kiemelte: „tudomása szerint valóban krušiki robbanófejeket használtak fel”, elmondta ugyanakkor, hogy a PR-DC vállalat egyetlen termékét sem vezették be a Szerbiai Katonaság hadi felszerelései közé. Az adott vállalat és a fegyvergyár egyelőre nem írt alá semmilyen megállapodást, üzleti együttműködést.

Ez viszont már csak idő kérdése, ugyanis már a bemutató után sem titkolta Aleksandar Vučić szerb államfő, sőt kiemelte: az állam szeretné fejleszteni együttműködését a magánszektorral, és a kiszemelt cégek között van a PR-DC is.

„Gyorsan kell dolgoznunk, és fejlesztésekre van szükségünk, ugyanis fontos, hogy mindig és mindenkor meg tudjuk óvni az országot, és minél kevesebb emberéletet veszítsünk. Gyorsított korszerűsítés felé haladunk, reményeink szerint áprilistól beindul a drónok sorozatgyártása. Rengeteg kamikaze drónt rendeltünk már, és most elkezdjük gyártani is őket”– hangsúlyozta az államfő.

De kicsoda Željko Mitrović?

Željko Mitrović üzletembert igazi  médiamágnásnak tartják Szerbiában, illetve a show-biznisz egyik legbefolyásosabb emberének. Karrierjét a politikában kezdte, még Aleksandar Vulin, nemrégiben még szerb belügyminiszter, ma a Biztonsági-információs Ügynökség (BIA) igazgatója idején. Utóbbi arra ösztönözte, hogy a kilencvenes években  lépjen be a Mirjana Marković (Slobodan Milošević volt Jugoszláv államfő felesége) vezette Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) soraiba. Valójában ezek a politikai kapcsolatok tették lehetővé, hogy a Pink stúdió után, 1997-ben, egy országos frekvenciával rendelkező televízió tulajdonosává váljon, amely ma már egyenlő feltételek mellett működik a szerbiai köztelevízióval, és lefedi az országos hirdetési piac 90 százalékát.

Az övé a Pink, a montenegróban működő Pink Montenegro, a boszniai Pink BiH, ezen kívül több mint 15 műholdas csatorna tulajdonosa, a Fashion TV licencét is ő vette meg a régióra vonatkozóan, országos frekvenciával rendelkezik Szlovéniában, a kilencvenes évektől működteti a City Records lemezkiadót, Air Pink légitársaság tulajdonosa, ahogy az El Bosco yacht charter társaságé és PFI filmstúdióé is.

A PR-DC a legújabb szenvedélye, a koronavírus-járvány idején számos innovációs terméket mutatott be, többek között a léghajtásos gördeszkát, az első pilóta nélküli repülőjét pedig tavaly láthatta a közönség. Ők gyártották az első szerb drónt is, amely lehetőségeit akkor a nagy területen pusztító tüzek oltásánál szemléltették.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!