Nem semmi: 12 ezer alkalmazottat rúg ki a Google!

2023. január 24. 08:29

A Goolge-t tulajdonló vállalat, az Alphabet is beállt a techvállalatok leépítési trendjébe, és munkavállalóinak 6 százalékát, nem kevesebb mint 12 ezer alkalmazottat bocsát el.

2023. január 24. 08:29
null

Eddig bírta a Google-t tulajdonló Alphabet Inc. A Big Tech cégek leépítési hullámai között eddig a Google anyavállalata próbálta meg leginkább a fejét a víz fölött tartani, többször is hangoztatva, hogy nem tervez elbocsátásokat. 
A Twitternél történt mosolygós vérengzés, a Zuckerberg-birodalom illúzióvilágának látványos repedései és az Amazon rosszkedvű kirúgásai után azonban az Alphabet sem bírta tovább

A vállalat minapi bejelentése szerint 12 ezer munkavállalót, azaz

a teljes alkalmazotti állomány 6 százalékát teszik lapátra. 

Az előzmények ugyanazok, mint a többi cég esetében: a járvány alatt eszelős méretekben megnőtt kereslet miatt felvett alkalmazottak serege 

– a gazdasági visszaesés, 
– a tőzsdei zuhanás, 
– a digitális hirdetési piac szűkülése és 
– a megugró infláció miatt
 

már nem kifizetődő a vállalatnak. 

A döntés közvetlen előzménye a tavaly októberi eredménykimutatás volt, amelynek aggasztó számai szerint a vállalat nyeresége 27 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A létszámstopos megoldási kísérlet és a racionalizált költségfaragás azonban nem volt elegendő, így az Alphabet végül maga is beállt a sorba. 

Sundar Pichai vezérigazgató empatikus vezető: a kirúgásokat magyarázó belső e-mailjében teljes felelősséget vállal az elbocsátásokért és az azokhoz vezető döntésekért is. A jövő terveivel kapcsolatosan ugyanakkor rámutatott: 

a kapacitásokat a mesterséges intelligencia fejlesztésének területére összpontosítják,

amely egyszerre kulcsfontosságú befektetési szegmens és az egyik legkiélezettebb terjeszkedési verseny színtere. 

Az Alphabet 16 hét végkielégítést és hat hónapnyi egészségügyi juttatást fizet a kirúgott alkalmazottaknak az Egyesült Államokban, míg a más országokban dolgozóknak a helyi szabályoknak megfelelő végkielégítési csomagot állít össze.

Hogyan rúgjuk ki szépen az alkalmazottainkat?

Egészen szokatlan léptékű leépítések zajlottak az idén a Big Tech cégek és a világ legnagyobb vállalatainak háza táján. Az Amazon néhány héttel ezelőtt kapásból 10 ezer fő elbocsátásával indított . Ez nem is tűnhet nagy számnak a másfél milliós alkalmazotti körhöz képest, de ez a tény nyilván nem vigasztalja azt a tízezret.

 

Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!