„Decemberben nem volt nagyobb az éves élelmiszer-infláció, mint novemberben. A drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt, vagyis az októberi 55 százalékos csúcs után a 6 százalékponttal alacsonyabb, de még így is irdatlanul magas szinten stabilizálódott” – írta a napokban saját, 42 élelmiszerből álló szubjektív fogyasztói kosarának adatai alapján a G7.
A portál az Aldi, a Lidl, a Penny és a Tesco árainak átlagát vette górcső alá, és úgy találták, hogy kevés termék ára stagnált, vagyis úgy jöhetett ki a változatlanul 49 százalékos infláció, hogy egyes élelmiszerek továbbra is drágultak, mások viszont csökkentek.
Utóbbi az igazán meglepő, hiszen régen hallottuk már, hogy egy élelmiszer ára csökkent. Most viszont a G7 több olyan terméket is megnevezett, aminek az ára mérséklődött.
Ilyen például a narancs, amely mindössze egy hónap alatt 27 százalékkal lett olcsóbb, a fehérrépa, amely 23 százalékot vesztett árából, a paprika, amely 7, és a sárgarépa, amely 6 százalékkal került kevesebbe.
Hogyan lehet valami olcsóbb az infláció kellős közepén?