Még mindig Magyarországon kell az egyik legkevesebbet fizetni a benzinért

2022. december 07. 13:42

A szankciók igencsak beleszóltak az üzemanyagárakba, ám mi így sem panaszkodhatunk: Magyarország az üzemanyagárakat tekintve az alsó egyharmadban van, itthon még mindig megéri tankolni. 

2022. december 07. 13:42
null

Eddig bírta a MOL

Tegnapelőtt, december 5-én életbe léptek a brüsszeli szankciók az orosz olajra, és ahogyan a Makronóm korábban már beszámolt róla, eddig bírta a MOL. A benzinkutak egynegyedénél teljesen elfogyott az üzemanyag. A hiány pánikot keltett, ennek eredményeképpen pánikszerűen tankoltak azok, akik tudtak. Így az elmúlt napok forgalma duplájára nőtt a megszokotthoz képest. 

 „A MOL az idén 2,2 milliárd liternyi üzemanyagot értékesített, míg tavaly 1,5-öt. Csak az elmúlt napokban több mint 500 millió liter üzemanyagot adott el”

– mondta Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója.

Ez pedig felvette a következő kérdést: az alacsony árakat vagy az ellátásbiztonságot válasszuk?

Az elmúlt napokban, hetekben kialakult üzemanyaghiány, a benzinkutaknál kígyózó sorok már előrevetítették a drasztikus beavatkozás törvényszerűségét. A 95-ös benzin hiánya olyan méreteket kezdett ölteni, amelyet a MOL már sem importtal, sem logisztikával nem bírt ellensúlyozni. 

Pánikra azonban nincs okunk,

hamarosan megkezdődhet az import, amely néhány héten belül stabilizálni fogja a helyzetet, és megszünteti a benzinkutaknál kialakult állapotokat.

Még mindig megéri itthon tankolni

Ahogyan az ábrán is látható, a december 5-i adatok szerint Magyarország továbbra is a legalacsonyabbak között, az alsó egyharmadban van Európában az üzemanyagárak tekintetében. Benzinhez (kerekítve) átlagosan 621 forintért, gázolajhoz pedig 686 forintért juthatunk hozzá.

A legalacsonyabb árak Máltán, Bulgáriában és Szlovéniában vannak, azonban kevesebb mint 100 forint a különbség Magyarországhoz képest.

A benzinárak literenkénti listáját Görögország 810 forinttal, a gázolajét pedig Svédország vezeti közel 900 forinttal. Megfigyelhető, hogy a Magyarországhoz viszonyított árkülönbség mindkét esetben közel kétszáz forint – ez pedig számottevő különbség.

Ami biztos, hogy pánikra nincs okunk. Üzemanyag lesz, az áremelkedés pedig nem éri el a listavezető országokat. 

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2022. december 08. 15:14
És mennyi arrafelé a fizu jobbágykáim? Mennyit drágultak az élelmiszerek csicskácskák?
Vata Aripeit
2022. december 08. 15:14
most ezen elszotyiznak egy darabig, rágnak, köpködnek, kuka mellé...ilyenek ezek, de kellenek ilyenek is
Brandon the great Negro
2022. december 08. 15:14
Ma púposra tankoltam a szaladgálós autót. Molnál, sorbanállás nélkül. 641 Forintos áron. Ez az egész vihar volt a biliben.
thenesh
2022. december 08. 15:14
csak a címet olvastam, de nem, nem éri meg tankolni. elég, megyek tömeggel, persze az meg időpazarlás, de hát ez van. 2x meggondolom ezek után hova megyek el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!