Megtört a jég: íme az első afrikai ország, amely fegyvert ad el Ukrajnának

2022. december 29. 07:40

Marokkó közvetetten több mint száz T–72-es harckocsival száll be a háborúba. Igaz, nem etikai megfontolások, hanem az Algériával kialakult acsarkodás és az USA nyomása miatt.

2022. december 29. 07:40
null

Az afrikai országok eddig igyekeztek kimaradni az ukrajnai háborúból, és zömében semleges álláspontra helyezkedtek, amely a szankciós politika és a fegyverszállítások elutasítását is jelentette. Nem volt kivétel Marokkó sem: az ország márciusban még attól is óvakodott, hogy az ENSZ-közgyűlésen elítélje az Ukrajna elleni támadást.

Éppen ezért nem kis meglepetésként robbant a hír, hogy az USA és Hollandia 95 millió dollár értékben 90 T–72-es harckocsit vásárol Marokkótól, hogy aztán segély formájában továbbküldhesse azokat Ukrajnának. Az idei üzletet jövőre egy újabb – harminc darab – T–72-esből álló csomag követi.

A harckocsikat a csehországi Excalibur fogja felújítani. A vállalat neve ismerősen csenghet, hiszen 2014-ben a magyar haderő hadrendből kivont T–72-es harckocsijait is a cégcsoport akkori tagja vette meg. Akkoriban a Kreml egy hírlapi kacsa alapján azzal vádolta Magyarországot, hogy a cseh cégen keresztül adja el a fegyverzetet Ukrajnának, a feltételezés azonban teljesen alaptalan volt. 

Marokkó hivatalosan még nem erősítette meg a fegyvereladás tényét, de a háttérben az Algériával való hosszú évtizedek óta tartó ellenségeskedés, illetve az Algír és Moszkva közötti egyre erősebb viszony áll. 

Az USA elismerte Marokkó területi követeléseit a nyugat-szaharai konfliktusban, így az Egyesült Államok nyomása erősen valószínűsíthető a jelenlegi háború kapcsán, ahol Oroszország mindenáron el akarja kerülni az afrikai országok passzív részvételét, míg a Biden-kormány azon van, hogy a lehető legtöbb államot vonjon be a konfliktusba – jelenleg még a szankciók és a fegyverszállítások szintjén.

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teklapavle
2023. január 07. 12:01
Kapcsolj el az m1-ről.
harpec
2023. január 01. 18:30
Az.
Parzival
2022. december 30. 15:40
Tisztelet Marokkónak! Bár adhatták volna ingyen is! :I
Kisfrocs
2022. december 30. 15:38
Szoval a mandiner is a raszista MAGYAR gyilkos ukránoknak drukkol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!