Ám hiába nagy a forgalom a halaspultok előtt karácsonykor, tény, hogy nagyon kevés halat fogyasztunk.
„Egy átlagos magyar 6-6,5 kiló halat eszik meg egy évben, ebből nagyjából hármat karácsonykor” – mondja Lévai Ferenc hozzátéve, hogy ez meglehetősen kevés, a japánok esetében fejenként 90 kilóról beszélhetünk évente, és a mediterrán országok is élen járnak a halfogyasztásban. Éppen ezért is lehet olyan magas náluk az átlagéletkor. A hal húsa ugyanis magas fehérjetartalmú és vitaminokban gazdag, tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint, továbbá a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.
„Ezért van az, hogy míg Magyarországon a 60-70 éves korosztály nem örvend túl jó egészségi állapotnak, Portugáliában az öregurak még vidáman fröccsöznek és udvarolnak a szépasszonyoknak” – mutat rá a szövetség szóvivője. A MA-HAL éppen ezért igyekszik különböző kampányokkal erősíteni a magyar halfogyasztást. Ilyen volt többek között a rendszeres, legalább heti egy alkalommal történő halfogyasztásra ösztönző HalPéntek. Ezeknek is köszönhető, hogy ha lassan is, de növekszik a magyarok által elfogyasztott halmennyiség, igaz, egyelőre még az uniós átlagot sem érjük el, ami 24 kilogramm fejenként.
(Fotó: MTI)