Újabb migránsválság: a nagy olasz-francia ütközet

2022. november 28. 07:20

Olaszország a migránsok megfékezésére tett kísérletet, ám eközben Macron alaposan sarokba szorult.

2022. november 28. 07:20
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Nagy port kavart a múlt héten, hogy igen kiélezett diplomáciai vita robbant ki Franciaország és Olaszország között. Miután Olaszország hetekig megtagadta az Ocean Viking hajó kikötését 234 migránssal a fedélzetén, ezzel Róma rákényszerítette Macront, hogy fogadja be a mentőhajót.

Válaszul az olasz követelésre, hogy Franciaország fogadja be az Ocean Viking mentőhajón érkező migránsokat, Emmanuel Macron elnök egyszerűen – nem éppen elegánsan –  visszavágott azzal, hogy 

Emellett további határőröket küldött a déli határátkelők megerősítésére, és a migránsok bejutásának megakadályozására.

Olaszország és Franciaország elnöke pár napja, 21-én hétfőn visszavettek a vehemens szócsatából, és igyekeztek csillapítani a migrációval kapcsolatos feszültségeket. A Földközi-tengeren átkelő migránsok sorsa miatt napok óta tartó diplomáciai csatározások után számos kérdésben hangsúlyozták a „teljes körű együttműködés” szükségességét, és az erős kétoldalú kapcsolatok fontosságát.

A francia tisztviselők hétfő este fejezték be a biztonsági ellenőrzéseket és az első menekültügyi megbeszéléseket a 188 migráns esetében, akiket a nyári üdülőhelyen, a francia Giensben vittek ideiglenes szállásra. A többi utas ráadásul kísérő nélküli kiskorú volt, akiket a szociális munkások egy másik, meg nem nevezett helyre vittek. Két migránst pedig kórházba szállítottak.

A hajón többek között Eritreából, Szíriából, Egyiptomból, Bangladesből és Pakisztánból érkeztek migránsok.

A Giorgia Meloni vezette új olasz kormány megfogadta, hogy 

és szabályozza a Földközi-tengeren mentőhajókat működtető segélyszervezeteket.

A kérdés az uniós külügyminiszterek minap tartott brüsszeli találkozóján is felmerült, bár hivatalosan nem szerepelt a napirenden, így érdemi információ sem szivárgott ki ebben a témában.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2022. november 28. 17:54
Berágott ,,Micron”, hogy Meloni világgá kürtölte, amit kevesen tudnak, hogy a flansziák még mindig gyaramtukként fejik Afrikát :-) https://youtu.be/hpKZV3l3PHQ
Zsaturnuzs
2022. november 28. 17:52
Az EU-ban mindenki a többiekével csépelné a csalánt. Pedig a hajók és csónakok útja műholdakról jól követhető, kikötésük után a legénységüket és az utasaikat egyből vissza kellene szállítani oda, ahonnan elindultak. Vendégmunkásokat pedig meghatározott feltételekkel, a gazdaságilag szükséges létszámban fogadhatnának az EU országai. Ez humánusabb lenne a migránsjelöltek számára is, mert nem rabolnák ki a Szaharán átvezető vándorútján, nem fulladna a tengerbe, nem kellene hónapokat-éveket várnia az EU határainál stb.
Kybon
2022. november 28. 15:16
Bla-bla-bla, bla-bla, blabla-bla! A vonat már elment. Dumából nem lesz európai túlélés. Ott tartunk, hogy a már bentlévő muszlim feketék, muszlim arabok, és muszlim többi (török, üzbég, bangladesi, stb.) ha a szokásosnál enyhébben is szaporodik rá Európára, akkor is átveszik a hatalmat legkésőbb 2050-60-ra. Én azt nem értem, a nyugatiak ezt mi a francért nem bírják meglátni? Csak az óvodáig, ált. iskoláig kéne elnézni! Vagy egyszerűen számolgatni a becsomagolt nőket (gyerekkocsival és négy-öt gyerekkel...)
Zolotarjov
2022. november 28. 15:16
Akik között úgy politikai foglyok is voltak szép számmal.. Persze eleve teljesen fals az 56-os helyzetet a mostanihoz hasonlítani. Akkor egy egyszer 100-200 ezres tömeg ment nyugatra, sokuk az USA-ban, Ausztráliában kötött ki. Ma viszont nem nagyon látni a végét..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!