A képkeretezéstől az üveggyártási szkenner-technológiáig

2022. november 25. 11:00

Varga Gusztáv kicsiben kezdte, aztán mert nagyot álmodni. Az egykori szegedi üveges műhely harminchárom év alatt több tízezer négyzetméteres üzemcsarnokká változott, és a Dél-Alföld egyik legjelentősebb munkáltatójává nőtte ki magát.

2022. november 25. 11:00
null

A Trend FM Fejlődik a hazai című műsorának vendégei a CE Glass Kft. vezetői voltak november 8-án. A vállalat gyökerei egészen 1918-ig nyúlnak vissza, amikor a mostani vezérigazgató, Varga Gusztáv nagyapja épületüvegezéssel és képkeretezéssel kezdett foglalkozni. Az első generációváltás a második világháborút követő években valósult meg, akkor nyitotta meg családi üveges-képkeretező műhelyét Varga Gusztáv édesapja. Varga Gusztáv 1989-ben Szegeden indította el saját vállalkozását. Kezdetben mindent egyedül csinált, elsősorban lakossági üvegezéssel foglalkozott, de a célja már akkor is a nagy volumenű építészeti síküveg-feldolgozás volt.

Tervei az 1990-es években kezdtek megvalósulni, amikor gépeket kezdett vásárolni. A termelési tevékenység annyira jól működött, hogy a bővülő cég a 2000-es évektől már tudatosan a gyártásra tudott koncentrálni. Többszöri költözés – és a Szilánk cégcsoport létrehozása – után 2012-ben a vállalat Szatymazra költözött, ahol felvette a CE Glass Industries nevet – ennek lett része a CE Glass 1989 Kft. A költözés azt is jelentette, hogy a kis műhelyből addigra egy 8000 négyzetméteres logisztika központ, valamint egy 12 ezer négyzetméteres termelőcsarnok lett, ahol hetvennyolc munkahelyet teremtve folytatódott a gyártás. A cég tevékenységi köre szerteágazó: szigetelőüvegek gyártásától az üvegfeldolgozáson és üvegmegmunkáláson át az üvegfestésig terjed. Termékeit mára öt kontinens harminc országából vásárolják.

Nagyléptékű fejlődés

Jól mutatja a növekedés mértékét, hogy a több mint 35 ezer négyzetméterű ipari parkban mára

több mint 6000 ablakba, kirakatba való hőszigetelő üveget állítanak elő minden egyes nap. 

A családi vállalkozás szempontjából azonban nemcsak a növekedés, hanem az utódlás is fontos kérdés volt. Jelenleg a cégnél HR menedzserként dolgozik az ügyvezető lánya, Varga Melinda, aki így már negyedik generációs vezető lesz majd a cégnél. Mint mondta, gyerekkorától kezdve bejárt édesapjához, az egyetemi évei alatt pedig már dolgozni is kezdett a vállalatnál, ahol gyakorlatilag minden területen kipróbálta magát, hogy minél átfogóbb képet kapjon a működésről. Legnagyobb sikerének már most azt tartja, hogy az alkalmazottak folyamatosan pozitív visszajelzéseket küldenek munkahelyükkel és az ottani légkörrel kapcsolatban.

Varga Gusztáv másik két gyermeke is már a cég csapatát erősíti: fiatalabbik lánya, Eszter közgazdasági tanulmányai mellett ismerkedik a HR-es feladatokkal, míg fia, Levente ingatlanhasznosítással foglalkozik a vállalatnál.

Azok a változások azonban, amelyek a folyamatos fejlődéshez és bővítéshez vezettek, önerőből nem minden esetben voltak megoldhatók. A cég a Magyar Multi Program eredményes pályázója, 

az így nyert forrásokat eszközbeszerzésre és technológiai fejlesztésre fordítják.

Kivált Sándor, fejlesztési vezető-helyettes úgy fogalmazott: a cég filozófiája az innovációra épül,  a fejlesztésekben pedig nagyon sokat segített a kormányzati, valamint uniós támogatás és a megfelelő hitelek felvétele, amelyek révén a vállalat egészen más sebességgel tudott fejlődni. Kiemelte a Közép-Európában is ritkaságnak számító automata szortírozó-rendszert, valamint azt a minőség-ellenőrző szkenner-technológiát, amelynek segítségével jelentősen csökkenteni tudták a selejt mennyiségét.

 

Energiahatékonyság és folyamatos innováció

A cégcsoport egyébként is rengeteg energiát és pénzt fektet a környezettudatosságba. A Zöld Nemzeti Bajnokok pályázat segítségével nagyszabású technológiai fejlesztést tudtak végrehajtani az energiahatékonyság jegyében:

az alacsony energiaigényű gépek beszerzése beleilleszkedett a cég zöldtechnológiáról kialakított filozófiájába.

Mint elhangzott: a zöldmezős beruházásként épült, korszerű környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével megtervezett Green Business Ipari Park területén új, több mint 8000 négyzetméteres csarnok épül megújuló energiaforrást alkalmazó technológiával, szigorú környezetvédelmi szempontok alapján.

Ahogyan a vállalat megfogalmazta: missziójuknak tekintik, hogy az üvegben rejlő lehetőségeket kiaknázva partnereikkel, ügyfeleikkel közösen hozzájáruljanak a környezet fejlődéséhez, építéséhez.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!