Scholz: a földgáz árplafonja nagyon visszaüthet

2022. október 20. 11:11

A német kancellár a magyar állásponttal ért egyet, és a ma kezdődő EU-csúcs előtt világossá tette: nem támogatja a gáz árplafonjának bevezetését.

2022. október 20. 11:11
null

A csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt, a Bundestagban mondott beszédében Olaf Scholz ismét a több uniós tagállam által szorgalmazott gáz ársapka veszélyeire hívta fel a figyelmet. Mint mondta, egy ilyen,

az Európai Unió egészére kiterjedő árplafon bevezetése súlyosan kontraproduktív lehet.

„A politikai szinten meghatározott árplafon mindig magában hordozza annak kockázatát, hogy a termelők máshol adják el a gázt – és mi, európaiak a végén kevesebb gázt kapunk, nem pedig többet” – hangsúlyozta. 

Magyarország álláspontja ugyanez: a gáz árplafont a kormány újabb szankciónak tekinti, amely tovább csökkentené a földgázkínálatot, mélyítené a válságot, és még súlyosabb helyzetbe hozná az EU-s állampolgárokat.

, amely tovább csökkentené a földgázkínálatot, mélyítené a válságot, és még súlyosabb helyzetbe hozná az EU-s állampolgárokat.

Scholz az árplafon terve helyett a gyors és eredményes párbeszédet hangsúlyozta az importőr országokkal, többek között az USA-val, Kanadával és Norvégiával, amelyek most csillagászati áron adják el az EU-s tagállamoknak a földgázt. „Meggyőződésem, hogy ezek az országok abban érdekeltek, hogy az energia Európában ne váljon megfizethetetlenné” – mondta.

Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. október 20. 21:55
Exportőrök, nemde? Kiváncsi lennék a megállapodásokra és főleg a téli betartásukra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!