Változást hozna a magyar-amerikai kapcsolatokban egy republikánus győzelem

2022. október 26. 17:15

Minden esély megvan arra, hogy a félidős választásokon a republikánusok átvegyék a Kongresszus feletti irányítást a demokratáktól. Ez nem csak a magyar-amerikai kapcsolatokban, de az orosz-ukrán háborúban is változást hozhat.

2022. október 26. 17:15
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

A magyar-amerikai kapcsolatok Donald Trump republikánus elnök alatt – 2016 és 2020 között – voltak a csúcson. A magyar miniszterelnök jó személyes viszonyt ápol az Amerikai Egyesült Államok előző elnökével, amit az alapvető politikai kérdésekben való egyetértés alapozott meg. 

A Biden-adminisztráció hivatalba lépése óta viszont valamelyest hűvösebbre fordult a viszony, habár nem romlott meg. Mindezekből logikusan következik, hogy a továbbra is Donald Trump által irányított Republikánus Párt győzelme a félidős választásokon ismét egy lendületet jelentene a magyar-amerikai kapcsolatrendszerben, annak ellenére is, hogy az elnök ebben az esetben is marad Joe Biden demokrata párti elnök.

Szoros a verseny

A közvélemény-kutatások szerint jelenleg olyan szoros a verseny hogy az sincs kizárva, hogy a Kongresszus mindkét házában – a Szenátusban és a Képviselőházban – is többséget szereznek a republikánusok. 

Jelenleg republikánus szemszögből a Képviselőház feletti többség megszerzése tűnik valószínűbbnek, hiszen a szenátorok közti versengésben az egyéni karakter, illetve jellemzők a mérvadóak, amiben valamelyest a demokraták jobban állnak a szenátorjelölteket tekintve. 

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa feletti irányítás tíz úgynevezett csatatér államban fog eldőlni, akárcsak  az elnökválasztásokon az elnöki poszt.

Ezek Colorado, New Hampshire, Pennsylvania, Arizona, Georgia, Ohio, Észak-Karolina, Nevada, Wisconsin és Florida. Ahhoz tehát, hogy a republikánusok mindkét kamarában képesek legyenek legalább minimális többséget szerezni olyan hagyományosan demokrata államokat is el kell hozniuk adott esetben, mint Pennsylvania.

Hogyan érinti ez Magyarországot?

Amennyiben a republikánusok mindkét házban többséget szereznek, Joe Biden ciklusának hátralévő két évében megosztott kormányzásra kényszerül. Ez Magyarország számára egy pozitív előjel lehet a 2024-es amerikai elnökválasztásra nézve, amelyre Donald Trump már bejelentette a republikánus színekben való újraindulását – habár még vár rá egy republikánus előválasztás.

Biden számára rossz hír lenne egy republikánus irányítású Kongresszussal kormányozni az Oroszországgal és a Tajvannal való konfliktus közepette, habár 

az Ukrajnába irányuló támogatásokkal és Tajvannal kapcsolatban a Republikánus és a Demokrata Párt között egyetértés uralkodik, ám annak intenzitásában már kevésbé.

Egy republikánus irányítás alatt álló Kongresszussal Biden nem tudna zökkenőmentesen elfogadtatni minden törvényt, így kénytelen lenne valamilyen kooperációra a republikánusokkal. Biden elnökségének eddigi teljesítményét a már teljesen demokrata irányítás alatt álló Kongresszussal együtt is negatívan ítélte meg az amerikaiak döntő többsége, amit egy republikánus fordulat valószínűleg tovább erősítene. 

Magyarország ebből profitálhatna, hiszen 

a republikánusok sokkal inkább egy békülékenyebb, azonnali békét szorgalmazó álláspontot képviselnek az ukrajnai háborúban, tárgyalások megkezdésével, 

ami egybecseng a magyar kormány álláspontjával. Mindez összességében egy új lendületet adhatna a két ország közti kapcsolatokban.

Trump és Biden is részt vesz a kampányban

A félidős választásokra november 8-án kerül sor az Egyesült Államokban, amitől még két hét választ el minket. Két hét rengeteg idő, ezalatt a kampány élesbe fordul az Egyesült Államokban, amelybe mind Donald Trump, mind Joe Biden személyesen is részt vesz.

Ez alatt a két hét alatt 

viszont bármikor közbeszólhat egy váratlan esemény, amely teljesen felborítja a jelenleg ismert erőviszonyokat, 

így a mostani előrejelzéseket nem vehetjük készpénznek. Annyi azonban bizonyos, hogy a jelenlegi ismereteink szerint rendkívül éles a verseny a republikánusok és a demokraták között.

Borítókép: MTI/ EPA/ Jose Suarez

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik