Kína nem paktál le a tálib rezsimmel – egyelőre (elemzés)

2022. október 21. 15:40

Afganisztán földje szinte a teljes Mengyelejev-táblázatot magában rejti. Van itt kőolaj és földgáz, arany, ezüst, réz, cink, de ugyanúgy megtalálhatjuk a ritkaföldfémeket, a lantánt, neodímiumot, céziumot. Háborítatlanul nyugszik a föld mélyében sok ezer milliárd dollár. Az amerikaiak távoztával mindenki azt várta, hogy Kína azonnal ugrik majd erre a kincsre. Peking ugyan jó kapcsolatokat ápol a tálibokkal, de azért Afganisztánt nem „rohanták le” kincseikért úgy a kínaiak, mint Afrikát.

2022. október 21. 15:40
null

Pósa Tibor írása a Makronómon.

Mákvirágok: az ópium maradt az igazi üzlet

Azt tudják már régóta, hogy az afgán vidéken a mák jól terem. Ezt ki is használják errefelé, az eldugott területeken mákföldek virágoznak. Ennek a növénynek a termesztésében világelsők az afgánok. Próbálták meggyőzni a parasztokat, hogy ha leállnak a mákról, akkor kapnak majd kárpótlásként egy nagy halom pénzt, de az ellenőrök távozása után csak visszatértek a száz éve jól hozó máktermesztéshez. Az amerikaiak a kezdetekben felégették a mákföldeket, de a következő évben megint mákvirág díszítette a mezőket. Aztán az amerikaiak sem jöttek. Felfogták ők is, hogy ezen vidéken ez az egyetlen megélhetési mód, a zöldség valahogy nem hozza az „elvárt átlagot”. 

Az afgánok ehhez értenek, jöhetnek itt nagyhatalmak képviselői, különböző rendszerek ellenőrei, a mák, pontosabban persze a belőle kinyert kábítószer alapanyag, az ópiátok jelentik a biztos jövedelemforrást. Az európai földrész igényeit 90 százalékban innen elégítik ki. És igen, nem a mákos tészta fő összetevőjére gondolnak ott helyben sem, hanem az ópiumra és az abból készülő heroinra. Ebben nagyhatalom Afganisztán. Ha kell, akkor kész adózni is a máktermesztés után, csak hagyják békén. 

Egy évben 6-7 milliárd dollárra (2500-2900 milliárd forintra) teszik annak az ópiumnak az értékét, amelyet a helyi mákból nyernek. Ez az afgán költségvetés harmada.

Az afgán nem egy bányásznemzet

A jó afgán földművesnek végigtekintve egy fennsíkon lelki szemei előtt azonnal megjelennek a mákmezők. Valóban csak kevés afgán van, akinek nem ez jut az eszébe, hanem a föld mélyében rejlő ásványkincsek. Az afgán nem egy bányásznemzet. Őket – a hírek szerint – nem érdeklik ezek az értékek, pedig ezek után akár mesés summa üthetné a markukat. Ha már erre jártak, az Amerikai Földtani Intézet még a 2010-es évek második felében végzett egy felmérést, hogy Afganisztánnak mekkora vagyona van ásványkincsekben.

Kihoztak egy szép kerek számot: 1000 milliárd dollár, ami ugye több, mint 415 ezer milliárd forint. Más bányászati szakemberek ezt vitatják, szerintük megvan ez 3000 milliárd dollár is. Mennyit lehet keresni a kábítószer-alapanyaggal? Évente hatmilliárd dollárt. 

Vegyük a második becslést igaznak, ez esetben éppen  500 évig kellene a mákot termeszteni, persze az ásványkincs sem hoz azonnal profitot.

Az afgánoknak még a kezüket sem kell bepiszkolniuk, ugyanis eladhatják a bányászati jogot. Természetesen kevesebb pénzzel kell beérniük, de ez azonnal beérkezik a kasszába.

Eddig sem volt sok dolga a bányászati licencjogot kiadó kabuli állami bürokratának, félő, hogy a jövőben sem keletkezik sor az irodája előtt. Mi ennek az oka? Amikor egy éve, augusztusban az amerikaiak nem valami dicsőségesen távoztak Kabulból – még arra sem volt idejük, hogy illendően elköszönjenek – mindenki arra tett, hogy Kína azon nyomban maga alá gyűri az egész piacot. 

Az oroszok mellett az ázsiai óriás volt az, amely nem vonta ki diplomáciai testületét a felfordult Kabulból. De az is lehet, hogy közelről szerettek volna gyönyörködni az amerikai kivonulás szervezettségében.

Az előző afgán kormánnyal, az úgynevezett „demokratikussal” Peking nem értette meg magát, amely egyértelműen az amerikaiak vezette koalíciós erők kezéből evett. Viszont felvették már korábban a kapcsolatot a tálib vezetőkkel, akiket régi ismerősként köszönthettek az ország fővárosában. 

Nincs segély, kölcsön van

A megfigyelők arra számítottak, hogy Kína kész betölteni az űrt, amely az Egyesült Államok Afganisztánból történt kivonulásával maradt. Peking majd dollár-tízmilliárdokkal, amely érkezhet segély, de akár kölcsön formájában is, elnyeri a tálib vezetők bizalmát, és nem lesz egyetlen olyan kérése sem, amelyet elutasítanak. 

De mindez nem így történt. A tálibok rögtön a dicső kabuli bevonulás utánazt tapasztalhatták, hogy mekkora a nemzetközi elutasításuk. A segélyeket azonnal leállították, a nyugati pénzcsapok is elzárultak. A lakosság körében  különösen vidéken – újból egy ismerős tálib kori emlék kísértett, az éhínség. 

Az iszlám nevében kormányzó táliboknak is kényelmetlen volt heteken belül azzal szembesülniük, hogy a nélkülözőknek nincs mit enniük. A „demokratikus Afganisztánban” bezzeg nem volt ilyen, ott mindenkinek jutott betevő falat – mondhatták a kárörvendők.

Mi segélyt nem osztunk – magyarázta el a tálib kormány képviselőivel találkozva a kínai nagykövet. Viszont mind a két félnek hasznos üzletet hajlandók vagyunk kötni – fűzte hozzá. Meg is kezdődött a gyakorlati együttműködés. Kína az afgán áruk 98 százalékára vámmentességet biztosít. A vízumkiadás is megindult a kabuli nagykövetségen, jelezve a jó viszonyt, ami elengedhetetlen, ha egy üzleti küldöttség felkeresi Kínát. 

A terrorból Kína sem kér

Tulajdonképpen Pekingnek egy elvárása volt a tálib rendszerrel szemben, és ez rímelt a korábbi amerikai követelésre. A táliboknak garantálniuk kell, hogy a közép-ázsiai ország nem válik nemzetközi terrorcsoportok gyülekezőhelyévé. A dohai tárgyalásokon szinte ugyanez volt az amerikaiak egyetlen feltétele az afganisztáni kivonulásukért cserébe. A muzulmán erők rábólintottak előbb az amerikai, majd a kínai kérésre is.

A tálibok eddig betartották a szavukat. Bár az a tény, hogy 

az al-Kaida volt vezetője, akit azóta az idei nyáron egy amerikai rakéta likvidált, Ajmán az-Zavahiri milyen könnyen tudott villát bérelni Kabulban, azért elgondolkodtatta az amerikai hírszerző szerveket. 

Az al-Kaida, mint a világot behálózó nemzetközi terrorszervezet, az utóbbi időben rendkívül meggyengült, már csak árnyéka régi önmagának, inkább a saját legendáiból él. Afganisztán területén sokkal jelentősebb az Iszlám Állam, amely időnként a nagyvárosokban borzalmas robbantásokat követ el. Az Iszlám Állam harcosai nincsenek sokan, a helyi lakosságtól minimális támogatást élveznek. Főként azokból az arabokból állnak, akik a szír és iraki vereséget követően sikeresen elmenekültek, és áttették a székhelyüket Afganisztánba. A tálibok ősellensége ez a terrorcsoport, úgy tekintenek rájuk, mint idegenből jött bajkeverőkre. Fel is veszik velük a fegyveres harcot.

Ne biztosítsanak menedéket az ujgur terroristáknak

Ahhoz, hogy Kína nagy összegű beruházásokat hajtson végre Afganisztánban, elsődleges az ország politikai stabilitása, a kiszámítható kormányzás és a nyugodt munkához szükséges biztonság. Kína azt kívánja elérni, hogy a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen lévő olyan személyek, akik készek fegyverrel is harcolni a pekingi központi kormányzat ellen, ne találjanak itt menedékre, ne biztosítsanak nekik búvóhelyet, ne engedjék számukra, hogy csoportjaik itt szerveződjenek újjá. Az ujgurok az egész ázsiai térség különböző iszlám terrorcsoportjaiban részt vesznek, nem egyben vannak ujgur osztagok, amelyek harcedzett katonákból állnak. 

Afganisztán és Kína között van egy keskeny északi határszakasz, a csupán 60-75 kilométer széles Vakhan-folyosó. Tulajdonképpen egy földnyelv, amely Kabulba vezet. A tálibok már 1996-2001-es uralmuk alatt sem fordítottak rá különös figyelmet, hagyták a helyi nagyurakat, hogy kereskedjenek Kínával. Most viszont 

ez a keskeny földnyelv aranyat ér az afgán főváros megközelítésében. 

Az „Egy övezet, egy út” kinai program keretében az elképzelés kivitelezésében Pakisztán már eddig is kiemelt partnere Pekingnek. Számos jelentős beruházást vitt Kína Pakisztánba, többek közt a kikötőfejlesztéseket. Persze a saját kínai kikötőiből is indulnak kereskedelmi hajók. 

A Dél-kínai-tengeren kiemelt az amerikai jelenlét, ráadásul kalózkodás sújtja a Malakka-szorost. Így, ha Peking valami olyan szállít, amelynek el kell kerülnie a figyelő szemeket, akkor nem árt, ha van másféle megoldása is. A Vakhan-szoroson át, 

ha itt Kína korszerű autópályát épít, akkor már meglesz a kapcsolat az afgán fővárossal, amely így részesedhet a közép-ázsiai áruforgalomból. 

De akkor miért nem csap le határozottan Peking az Afganisztán nyújtotta lehetőségekre? Talán azért, amiért mások sem igyekeznek. Először is azt akarják látni, hogy a tálib rendszer megszilárdul, biztos lábakon áll. E téren vannak kétségek, ugyanis egyes területeken a tökéletes hozzá nem értés dívik. A tálibok az iszlám katonái, nem harvardi végzettségű könyvelők vagy fifikás pénzügyi szakemberek. 

Mindent nulláról kell indítani

Viszont ahhoz nem kell diploma, hogy lássák: 

a segélyek és a pénzügyi támogatások hiánya padlóra viheti az egész rendszert, éhséglázadások, felkelések törhetnek ki országszerte.

A tálib fegyveres erő – mintegy 100-120 ezer fő – kevés ahhoz, hogy mindenütt jelen tudjon lenni az országban. Így a nagyvárosokon kívül veszélyes, ellenőrizetlen a helyzet. Errefelé bármikor elrabolhatják az embert váltságdíjért, de van úgy, hogy csupán befolyásért zsarolnak. A közbiztonság nem áll azon a magaslaton, amelyen Peking szeretné.

Az egyik előnye a bányászati beruházásoknak az, hogy itt szinte nulláról kell indítani a vállalkozást. Ám ez a nagy hátránya is. Különösen távoli vidéken, ott mindenről a vállalkozónak kell gondoskodnia, az összes infrastruktúráról: a vízről, az áramról, az utakról, a munkásszállásról.

Még a gépekkel történő felszerelés a legegyszerűbb, de ezeket is külföldről kell behozni. Amikor más közép-ázsiai országokban sokkal jobb körülmények között hozzáférhetőek az Afganisztánban található ásványkincsek, akkor felmerül a fejekben, hogy miért kellene ilyen horribilis összeget befektetni, ráadásul ott, ahol még a holnap sem biztos. 

Pekingnek amúgy is van baja bőven: az amerikai szembenállás egyre feszültebb, ott van a tajvani probléma, az otthoni küzdelem a Covid ellen, a közép-ázsiai terrorizmus. Mit mondhat erre a kínai „fővállalkozó”?

(Fotó: Pixabay)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vemiko
2022. október 23. 10:34
na jah, kína kispestet kebelezte be....ugyan ott földfémek nincsenek ....cserébe áfá-t sem fizetnek...meg járulékokat....
Kivűlálló
2022. október 23. 09:59
Ezzel az a baj, hogy a bányagépek letapossák a mákföldön lévő drága termést! Ez pedig azonnali lefejezést von maga után az elkövető tekintetében! :D :D Az ópium olyan arrafelé vallástanilag, mint a katolikusoknál a misebor, vagy a perselypénz...! Nem lehet ott mindenféle kotró meg fúrógéppel csalinkázni! Éppen elég kárt csináltak az amerikai tankok, nem kell nekik, hogy a kínaiak bányagépei is letiporják a ópiumtermést...! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!