Lengyelország ipari termelésének növekedése felülmúlta a közgazdászok várakozásait

2022. szeptember 28. 17:00

A szakértők szerint Lengyelországban a harmadik negyedévben kevésbé valószínű a recesszió, mivel a termelői árak inflációja stabil marad, és javul az ipari termelés növekedése.

2022. szeptember 28. 17:00
null

Lengyelországban augusztusban 10,9 százalékkal nőtt az ipari értékesítés az egy évvel korábbi augusztushoz képest, júliushoz képest pedig 0,7 százalékkal emelkedett – derül ki a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adataiból. Szakértők szerint ez azt jelzi, hogy a következő hónapokban egyre kevésbé valószínű a technikai recesszió Lengyelországban.

Mariusz Zielonka, a Leviathan konföderáció gazdasági szakértője szerint „az eredmény meglepte a közgazdászokat és felülmúlta várakozásaikat”. Hozzátette, hogy a lengyel iparnak sikerült alkalmazkodnia a változó piaci feltételekhez és a csökkenő kereslethez.

Szénbányászat

A lengyel gazdaságban két ágazatban volt jelentős termelésnövekedés. Az első a szénkitermelés volt – ami nyilvánvalóan a megnövekedett kereslet és a nagyon magas árak eredménye, amelyek erős ösztönzőket jelentenek a termelés növelésére. A szénbányászat 43,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Visszatér a szén az energiaéhes Európába, de ötszörös áron

Szükség is van a szénbányászat növelésére, hiszen több európai ország is gázhiánnyal küzd ők szénnel próbálják pótolni a hiányos gáztározókat.

A Rystad Energy adatai szerint Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban tavaly óta együttesen több mint 20 százalékkal nőtt a szénnel történő energiatermelés. 

A szén visszatér, mivel stabilan magasak az energiaárak” – idézte Ole Hvalbye-t, a svéd SEB bank elemzőjét a Makronóm.

„Most csak arra koncentrálunk, hogy túléljük a telet.”

, hiszen több európai ország is gázhiánnyal küzd ők szénnel próbálják pótolni a hiányos gáztározókat. A Rystad Energy adatai szerint Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban tavaly óta együttesen – idézte Ole Hvalbye-t, a svéd SEB bank elemzőjét a Makronóm.

Autógyártás

A második ágazat, az autógyártásban 40 százalékkal termelnek többet a tavalyi évhez képest – ez köszönhető annak, hogy tavaly nagy volt a kereslet az autóipari termékekre, de akkoriban nem volt elég alkatrész.

A Remix szerint továbbra is komoly kihívások állnak előttünk, mivel az infláció nemcsak a fogyasztókat érinti, hanem a gyártókat is. Bár az alapanyagárak stabilizálódtak, ha tovább emelkednének, az növelné a recesszió esélyét.

„Az iparágat a nagyon magas termelőiár-infláció a fogyasztói kereslet és az exportlehetőségek csökkenése együtt sújtja. Míg a fogyasztói infláció meghaladja a 16 százalékot, addig a vállalkozók esetében épp most érte el a 25 százalékot. Az energiaárak emelkednek a leggyorsabban” – tette hozzá a szakértő.

A magyar ipari termelés is növekszik

Nem csak Lengyelország büszkélkedhet jó eredményekkel: Magyarországon idén júliusban a ipari termelés volumene 4,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva

a termelés 6,6 százalékkal emelkedett a KSH első becslése alapján.

A járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása vitte a prímet – adta hírül szeptemberben a Makronóm.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint makroszinten a legnagyobb súlyú ipari alágak az orosz-ukrán háború és az energiaárak robbanása okozta nehézségek ellenére is többet termeltek, mint az előző hónapban vagy egy évvel korábban.

Borítókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

A magyar ipari növekedésről bővebben: Növekedésben: 4 százalékkal emelkedett az ipari termelési volumen

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Czápa
2022. október 01. 05:57
Ez jó hír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!