21 év alatt egyetlen válság sem törölte el a magyar diákhiteleket, ez most sem lesz másképp

2022. szeptember 07. 12:49

Nemzetközi szinten is egyedülálló és válságálló a magyar diákhitel rendszere – véli Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ újonnan kinevezett vezérigazgatója, aki szerint a termékek nem hitelek, inkább támogatások, főleg ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben.

2022. szeptember 07. 12:49
null

A diákhitelezésnek több mint húsz éves múltja van hazánkban. Mit tart a legfontosabb szerepének?

A magyar felsőoktatásban jelentős változtatások történtek az elmúlt években.

Az alapítványi átalakítással nagyobb összeg áll az egyetemek rendelkezésére, ami versenyképességet biztosít a magyar felsőoktatásnak.

Ennek alapja a 12 éve tartó gazdasági fejlődés, amit a válságok sem tudtak lelassítani. A 2020-as koronavírus után kialakított gazdasági modell jó alapot ad arra, hogy az előttünk álló háborús konfliktus okozta hatásokat is orvosolni tudjuk. A jelenleg tapasztalható nehézségek ellenére fontos, hogy a felsőoktatás megkapja azokat a forrásokat, amelyek szükségesek: a diákhitel ennek egy fontos pillére. A Diákhitel Központot az első polgári kormány hozta létre, és 21 éve járul hozzá a magyar felsőoktatás és így a magyar fiatalok sikeréhez.

Kutatásainkból tudjuk, hogy azon diákhitelt felvevő hallgatók, akik elvégezték az egyetemet, olyan munkahelyekre és pozíciókba kerülnek, amelyek kellő fedezetet biztosítanak a hitelek visszafizetésére: átlagosan 6 év alatt ez meg is történik. A diákhiteleket inkább támogatásnak tekintjük, mint hitelterméknek, hiszen a szabadfelhasználású hitelek esetében nagyon kedvezményes kamatot számítunk fel, se hitelbírálat, se kezes, se fedezet nem szükséges a felvételükhöz, csupán egy hallgatói jogviszonyt kell igazolni, ráadásul a Diákhitel2 teljesen kamatmentes. Ezek a termékek nemzetközi szinten is egyedülálló lehetőséget biztosítanak a magyar hallgatóknak.

Korábban a fiatalok egyenesen elutasították a hiteleket. Látják azt, hogyan vélekednek a most végzős gimnazisták erről a kérdésről?

Felméréseink szerint a diákok hitelekhez való hozzáállása folyamatosan javul, amiben nagy szerepe van a pénzügyi tudatosságra nevelő és ösztönző programoknak. Egyre többen gondolják azt a diákhitelekről, hogy ezek komoly pályakezdési támogatások. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy minél átláthatóbbak és érthetőbbek legyenek a hitelintézetek. A jó megítélést az is támogatja, hogy alacsony a bedőlt hiteleink aránya: összesen 1-2 százalék. Tavaly már 25-26 ezren fordultak diákhitelért. 

Hány embert érintett a kormány által 2018-ban bevezetett családi kedvezmény a diákhitelek esetében?

A diákhitel rendszere egyszerre eszköze a felsőoktatási, az ifjúsági és a családpolitikának is. A hitelfelvételt követően, ha egy családban megszületik a második  gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét,  a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedjük. A kedvezmény 2018-as bevezetés óta már közel 7000 édesanya élt ezzel a lehetőséggel. Célunk, hogy a családi kedvezményt kiterjesszük az édesapákra is.

Válságálló konstrukció a magyar diákhitel?

Az elmúlt 21 évben több válságot is túlélt a magyar rendszer, és ez most sem lesz másképp. Arra számítok, hogy a mostani gazdasági helyzetben egyre több diák fogja felismerni, hogy a kedvező hitelek segíthetnek átvészelni a nehéz időszakokat és megszüntetni az egyetemi lemorzsolódást.

Várható valamilyen módosítás a hiteltermékekben a gazdasági helyzet miatt?

Nem tervezzük módosítani a mostani konstrukciókat, egyedül a koronavírus miatt létrehozott Diákhitel Plusz igénylési lehetősége szűnik meg szeptember 30. után. Nagyon sok európai diák tanul Magyarországon, így megfontolandónak tartjuk, hogy kibővítsük a jogosultak körét ezen hallgatók számára is. Ezenfelül célszerű lenne a határon túli, magyar fenntartású felsőoktatási intézményben tanuló hallgatóknak is elérhetővé tenni a Diákhitel2-t.

Mi az ön személyes víziója a Diákhitel Központtal?

Nem szeretném rosszabbul csinálni, mint az elődeim. Az elmúlt 21 évben nagyon sikeresen működött a szervezet: több mint 500 ezren igényeltek valamilyen terméket, amelyek 250 ezer diploma megszerzéséhez járultak hozzá. A saját célkitűzésem, hogy lehetőséget teremtsünk arra, hogy növeljük a diákok hozzáférését a mostani termékekhez, valamint még láthatóbbá tegyük a diákhitelek kimagasló lehetőségeit a hallgatók számára.

Nemzetközi szinten is egyedülállónak mondta a magyar diákhitel rendszerét. Miben különbözik a magyarországi diákhitelezés az európai rendszerektől?

Más európai országokban érvényben lévő, diákokat támogató hitelezési rendszerek piaci alapon működnek. Magyarországon a kormány garanciavállalásának köszönhetően olcsóbban tudunk hozzájutni a forrásokhoz. Ezenfelül rendkívül méltányos a törlesztési rendszerünk, például a piaci normákkal ellentétben bármikor, ingyenesen előtörleszthetnek a hitelt igénylők.

Honnan jutnak hozzá a hitelezéshez szükséges forrásokhoz?

Jelenleg több mint 240 milliárd forint értékű élő hitelszerződésünk van, amely mögött a magyar kormány áll biztosítékként . A szükséges tőke három fő forrásból származik: magyar kereskedelmi bankoktól veszünk fel kedvezményes hiteleket, a Magyar Fejlesztési Bank kötvénykibocsátásán keresztül jutunk forráshoz, valamint közvetlen és élő kapcsolatunk van az Európai Beruházási Bankkal is.

(Fotó: Pixabay)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!