Kétségbeesetten és zavaros megoldásokkal küzd Németország az energiaválság ellen

2022. július 18. 14:50

Olaf Scholz kancellár azt bizonygatja: Németország ragaszkodik a klímapolitikában meghatározott célkitűzésekhez. Közben tizenhat nem működő szénerőművet indít újra.

2022. július 18. 14:50
null

Abszurd helyzet

A német kancellár a hétvégén úgy nyilatkozott: sajnálja, hogy 11 szénerőmű működési engedélyét kellett meghosszabbítania, és további tizenhatot indítanak újra, de valamivel pótolni kell az Oroszországból érkező földgáz csökkenő mennyiségét. A németek jelenleg attól tartanak a legjobban, hogy az éves karbantartás után az oroszok nem nyitják meg újra az Északi Áramlat 1-et, ami a gazdasági összeomlás rémképével fenyegeti őket.

A háború elején még magabiztos Németország maga függesztette fel az Északi Áramlat 2-t, és

makacsul ragaszkodik a szankciókhoz, annak ellenére, hogy az ország téli energiaellátása jelen pillanatban semmilyen formában nincs megoldva.

A fosszilis alapanyagú erőművek részmegoldást jelenthetnek, de közben teljesen bipoláris helyzetet teremtenek a klímacélok elérésének területén. Scholz nem győzi hangsúlyozni, hogy a szénerőművek beizzítása csupán ideiglenes, és kormánya mindent megtesz a klímacélok elérésének, azaz a szén-dioxid-kibocsátás nullára redukálásának érdekében. 

Miközben nem tudja megoldani az energiaellátást, és mindenki rettegve figyeli, megnyitják-e néhány nap múlva az oroszok újra a csapokat az Északi Áramlat 1-en, Scholz már azt is bejelentette, hogy legkésőbb 2024-ig teljesen leválnak az orosz földgázról.

Az abszurd helyzetet a Német kereskedelmi és Iparkamara úgy jellemezte: ha leáll az orosz gázszállítás, az ipari termelés haldoklása miatt nagyon komoly recesszió fenyegeti Németországot. 

Akkor inkább nem fűtenek éjjel

Az energiaválsággal kapcsolatos előrejelzések a lehető legsötétebb közeljövő képét mutatják, de úgy tűnik, Németország mindent hajlandó beáldozni az Oroszország elleni szankciók érdekében. Robert Habeck alkancellár, zöldpárti gazdasági miniszter jobb híján ötleteket ad a lakosságnak arról, hogyan spórolhatnak az energián. A tippek között szerepel a ritkább és rövidebb ideig tartó zuhanyzás (ha lehet, csak langyos vagy hideg vízzel), az okos zuhanyfejek használata, a számítógépek és tévék üzemeltetésének drasztikus csökkentése, a kisebb hőfokú mosóprogramok használata, a szárítógépek használatának mellőzése, a régi háztartási gépek kidobása, valamint az, hogy a hidegebb időszakban a polgárok majd kapcsolják ki a fűtést éjjelente, hiszen nap közben úgyis felmelegedik a lakás. 

Habeck egyébként személyes példájával demonstrál: minisztériumának épületében majdnem felére csökkentette a légkondik kapacitását, az épület éjjeli kivilágítását pedig megszünteti. Ráadásul szigorúan 5 percet tölt a zuhany alatt. 

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. augusztus 29. 23:19
Egyék meg a saját kakijukat és zuhanyozzanak pisiben, azzal nullára lehet csökkenteni a kibocsátást. Ráadásul még örömet is szereznek a szivárványosoknak a lepisiléssel
hátakkor
2022. július 20. 13:34
'Habeck egyébként személyes példájával demonstrál: minisztériumának épületében majdnem felére csökkentette a légkondik kapacitását' Kapcsolja ki az összest a csába!
fatman
2022. július 20. 13:34
mellesleg a jelenlegi adatok szerint Németországban az egy főre eső CO2 kibocsájtás kb duplája a magyarnak...
fatman
2022. július 20. 13:34
szerencsétlen hülyék... csak a németek tudnak ilyen vágóhídra menetelő barmok lenni... képtelenek elszakadni a fasz ideológiától, inkább beledöglenek... szánalmas majmok!!! csak az a baj, hogy ilyenkor mindig magukkal rántják a szakadékba fél Európát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!