Az amerikai vállalatok költöznek a vállalkozóbarát piros államokba, a kékek az abortuszjoggal csábítanák vissza őket

2022. július 11. 09:27

Az amerikai közelgő félidős választásokon republikánus előretörést várnak: azaz politikai „piros hullámot” jeleznek, miközben a gazdaságban, a vállalatok évek óta a „pirosak” mellett teszik le a voksukat, amikor a „kék” államokból a „piros ” államokba áramlanak. A demokraták vezette államok azonban úgy vélik, hogy abortuszpolitikájuk kulcsfontosságú tényező lehet a vállalatok visszacsábításában.

2022. július 11. 09:27
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Az Egyesült Államokban a politikai mellett a gazdaságban is látszódik a megosztottság.

A Caterpillar és a Citadel vállalatok, amelyek júniusban jelentették be, hogy elhagyják Illinois államot, csak a legutóbbi cégek, amelyek kivonulnaka magas adókkal és szabályozással terhelt államokból. A Tesla, a Hewlett-Packard, az Oracle és a Remington is azon több száz vállalat között van, amelyek Kaliforniából, Illinoisból, New Yorkból és New Jerseyből olyan vállalkozásbarát helyekre költöznek, mint Texas, Florida, Arizona és Tennessee. Az áttelepülő cégek olyan iparágak képviselői, mint a technológia, a pénzügyek, a média, a nehézipar, az autóipar vagy a lőfegyverek gyártása.

Egy 2022-es, 700 vezérigazgató körében végzett felmérés szerint az üzleti élet szempontjából a legjobb államok Texas, Florida, Tennessee, Arizona és Észak-Karolina. A vállalkozások számára legrosszabb államok Kalifornia, New York, Illinois, New Jersey és Washington voltak.

Még az olyan vállalatok is, mint az Apple, amely nem költöztette át a központját Texasba, úgy döntött, ott hozza létre a második legnagyobb campusát az alkalmazottak számára. Az Amazon Houston-t választotta egyik legfontosabb központjának. A Ford, a Volkswagen és a Nissan Tennessee-t választotta nagy új gyártóüzemek helyszínéül.

Texas 2015 óta 250 új vállalati központot vonzott be

„Nagy migráció zajlik, és arra számítok, hogy ez felgyorsul. Amikor a Caterpillars és Elon Musk áttelepül, az az egész ország és az egész világ számára reklámot jelent, hogy valami pozitív dolog történik abban az államban. És van egy multiplikátorhatás is” - mondta Glen Hamer, a texasi üzleti szövetség elnöke.

Hamer azt is elmondta, hogy Texas volt az egyik első állam, amely visszaszerezte a világjárvány során elveszített munkahelyeket. „Most olyan munkaerővel rendelkezünk, amely minden idők legmagasabb szintjén van, a gazdaság pedig sokszínű és erős. Legyen szó akár az energiáról, a gyártásról, az egészségügyről, a technológiáról, a pénzügyekről, vagy bármi másról, Texas gazdasága minden hengeren pörög.”

Az amerikai népszámlálás adatai szerint a demokraták által irányított Kalifornia, New York, New Jersey, Michigan és Illinois államok 2010 és 2019 között együttesen 4 millió embert veszítettek el, az úgynevezett „leftugees-eket” (a baltól menekülőket). Ugyanebben az időszakban a legnagyobb mértékű beáramlással rendelkező államok Florida, Texas, Tennessee, Ohio és Arizona voltak.

Az államok az adócsökkentéssel, a bürokrácia csökkentésével és a munkához való jog bevezetésével képesek voltak vonzani a vállalatokat. Észak-Karolina 2013-ban mérföldkőnek számító adóreform-csomagot fogadott el a társasági és személyi jövedelemadó csökkentése érdekében. A vállalkozások jövedelemadója ott most csak 2,5 százalékos, és a következő években fokozatosan teljesen megszűnik.

Azokkal a várakozásokkal ellentétben, amelyek szerint az államok csődbe mennének az adócsökkentés miatt, a vállalatok és az új lakosok beáramlása gyakran növeli az ingatlanadóból, a forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó állami bevételeket, még akkor is, ha az adók kulcsa csökken.

Florida 2020-ban 624 000 új lakost vonzott, több mint 40 milliárd dollárnyi jövedelemmel együtt, ami 23,7 milliárd dollár becsült új adóbevételt jelentett. Florida két évtizede nettó bevándorlással rendelkezik, ami összesen 197 milliárd dolláros adójövedelem-növekedést jelentett.

Észak-Karolina legutóbbi költségvetése tartalmazott egy megállapodást a társasági jövedelemadó fokozatos megszüntetéséről, miközben emelést ad a tanároknak, és még az állam tartalékalapját, az „esős napok alapját” is feltöltötte.

A beköltöző vállalatok megfoghatatlan előnyöket is hoznak magukkal

„Bármilyen civil szervezet imádja, amikor meghallja, hogy egy olyan nagyvállalat, mint a Caterpillar, áttelepül az államunkba” - mondta Hamer. „Mert ez azt jelenti, hogy ezek a vezetők mindenféle igazgatótanácsban, a helyi művészeti múzeumban, az operában vagy a kereskedelmi kamarában fognak tevékenykedni. Amikor a vállalatok áthelyezik az embereiket, mélyen beágyazódnak a közösségbe. Idővel kincsekkel járulnak hozzá olyan tevékenységekhez, amelyek élénkebbé teszik a közösséget.”

A fordítottja is igaz azokra az államokra, amelyek elveszítik a vállalkozásokat és a lakosságot. Egy ördögi kör jön létre, ahol az adók folyamatos emelése nem hoz több bevételt, mert az adóalap kimerül, és az életminőség romlik. A Wirepoints, egy illinois-i székhelyű gazdaságkutató szervezet IRS-adatokon alapuló jelentése szerint a vállalatok és a lakosság elvesztésének költségei szembetűnőek az olyan államok számára, mint Illinois, ahol 21 egymást követő évben csökkent a lakosság száma.

2000 óta ez az állam összesen 535 milliárd dollárnyi elvándorolt jövedelmet veszített, ami körülbelül 25 milliárd dollárnyi elmaradt adóbevételt jelentett ebben az időszakban, csak 2020-ban 4 milliárd dollárt. Illinois problémái közé tartozik, hogy 2021-ben 114 000 lakost veszít, 21 egymást követő évben folyamatosan hiány van az államháztartásban, 313 milliárd dolláros hiány van az állami nyugdíjakban, és az országban a második legmagasabbak az ingatlanadó-kulcsok.

„Illinois egy ördögi, lefelé tartó spirálban ragadt, amelyből nem remélhet kitörést anélkül, hogy alapvetően megváltoztatná a kormányzást” - olvasható a Wirepoints jelentésében. „Strukturális ingatlanadó-reform, a nyugdíjak adósságának csökkentése, az önkormányzati egységek leépítése - az államnak mindezeket meg kell tennie, ha meg akarja győzni az illinois-iakat, hogy maradjanak, és meg akar győzni más amerikaiakat, hogy költözzenek ide”.

Az erőszakos bűncselekmények visszaszorítása is segítene

A jelentések szerint a fokozódó bűnözés volt az egyik tényező a sok közül, ami miatt a Citadel úgy döntött, hogy Chicagóból Miamiba költözik. Ken Griffin, a fedezeti alap vezérigazgatója Illinois állam egyik leggazdagabb lakosa volt, és több mint 600 millió dollárt adományozott jótékonysági célokra az állam oktatási, kulturális, egészségügyi és polgári célokra.

Hamer úgy látja, hogy az olyan államokban, mint Kalifornia, Illinois és New York, az ellenséges üzletpolitikák felgyorsulását látjuk. „Ez egy versenyfutás az adók emelésére, a szabályozás növelésére és az emberek életének megnehezítésére. Ha ezt szembeállítjuk az olyan államokkal, mint Texas és Arizona, akkor a szakadék egyre csak nő, és ennek eredményeképpen látjuk a nagy migrációt”- mondja.

Kék államok is felébredtek

Mostanában azonban úgy tűnik, hogy a kék államok felébredtek, és keresik, mivel növelhetnék vonzóerejüket, versenyképességüket.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója nemrég azt mondta: „Néhány vállalkozás elhagyta az államot, jöjjenek vissza! Büszkeséggel tölt el, hogy újra üdvözöljük önöket”.

New Jersey kormányzója, Phil Murphy több mint 50 vörös államban működő vállalatnak küldött személyes levelet, amelyben arra szólította fel őket, hogy jöjjenek New Jerseybe. Connecticut kormányzója, Ned Lamont hasonló kísérletet tett. A kormányzók egy olyan szabályozási előnyt emelnek ki, amelyről

Murphy a georgiai vállalatoknak írt levelében így fogalmaz: „Nem hagyható figyelmen kívül a nők testi autonómiához való jogának korlátozása, az a dermesztő hatás, amelyet ez a döntés gyakorol az önök képességére,

Alyana Alfaro Post, Murphy sajtótitkára elmondta: „Murphy kormányzó arra bátorítja a vállalkozásokat, hogy ha ki akarnak állni alkalmazottaik mellett, akkor New Jersey-t nézzék, egy olyan államot, ahol biztosak lehetnek abban, hogy a nők, az LMBTQIA+ közösség és a választók jogai mindig védve lesznek”.

Lamont egy videós pályázatban mondta: „Családbarát állam vagyunk, amely tiszteli a nőket. Tudom, hogy néhányan Önök közül olyan államokban élnek, mint Texas, amelyek törvényen kívül helyezik a nők választási jogát. Mi kodifikáltuk, megvédjük a nők választási jogát... Bármelyikőtök, aki üzlet tulajdonosként azon gondolkodik, hogy elköltözik, hívjon fel. Örömmel hallanék rólatok.”

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. július 18. 17:26
nos, egyrészt sztem pár állam még piros lesz a közeljövőben, másrészt nőni fog a polarizáció... ami növeli az esélyt egy polgárháborúhoz...
patópál
2022. július 13. 12:54
"A demokraták vezette államok azonban úgy vélik, hogy abortuszpolitikájuk kulcsfontosságú tényező lehet a vállalatok visszacsábításában." Ezek teljesen hülyék?
Karvaly
2022. július 13. 12:54
Aha, szóval magasabb adók, rosszabb közbiztonság, de szabadabban lehet abortálni - amihez csak a személynek kell utaznia, nem az egész cégnek. Meggyőző csomag.
dorkoka
2022. július 12. 16:58
Hát igen ott is megérik a pénzüket a hülye komcsik. És amilyen gyorsan tanulnak az amik-2-3generáció és rájönnek hogy a demolibkomjud átbaszta őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!