Magyarországnak jó példa lehet a dél-koreai űrprogram

2022. június 17. 11:54

Tombolt a cinizmus a dél-koreai űrkutatás fejlesztése körül, de a helyi űrkutatási intézet, a KARI makacsul kitartott elképzelései mellett. Most éppen ott járnak, hogy Hold-programon dolgoznak.

2022. június 17. 11:54
null

A dél-koreai űrprogram elég döcögősen indult a múlt század nyolcvanas éveiben, de így is elismerésre méltó, amilyen tudatosan, minden kudarcból tanulva haladtak előre. Folyamatosan képezték a szakembereket, az űriparral és űrkutatással foglakozó vállalatok és intézmények egymásba fésülésével sikerült a magánszektort és az állami finanszírozást egy platformra helyezni, miközben újabb és újabb műholdakat fejlesztettek, amelyekkel bekerülhetnek a nemzetközi vérkeringésbe, egyben függetlenedni tudnak az Amerikai Egyesült Államoktól. 

Kudarc, kudarc, kudarc, siker

Lee Sang-ryool, a KARI elnöke úgy fogalmazott: amikor 2007-ben pontos ütemtervet állítottak fel a koreai űrszonda felbocsátásra, a kezdeményezésnek elég langyos fogadtatásban volt része. Általánosságban az volt a vélemény, hogy egy ilyen programra nincs szüksége az országnak, csak a pénzt viszi, ráadásul Dél-Korea technológiája nem elég felkészült még egy ilyen volumenű projektre. A KARI akkori kommunikációjának alapja az volt, hogy egy sikeres fellövés a dél-koreai tudományos ipari fejlesztések mérföldköve, egyben új kiindulópontja lesz.

Ezt a kormány is így gondolta, így mind a humán erőforrás, mind az anyagi háttér stabilan állt rendelkezésre ahhoz, hogy a projekt megvalósuljon. 

A 2000-es évek végén így felgyorsultak az események: Dél-Korea elindította saját hordozórakéta-programját. A KLSV-projekt első fellövésére 2009 augusztusában került sor, cseppet sem lényegtelen módon orosz közreműködéssel. A rakéta első fokozatának gyártásáról ugyanis a KARI a moszkvai Hrunyicsev céggel kötött szerződést – három fellövés erejéig. Ha a kísérlet sikeres lett volna, Dél-Korea abba az elég kevés tagot számláló illusztris klubba léphetett volna be, amely saját rakétával állít Föld körüli pályára saját űreszközt. De úgy tűnt, a károgóknak lesz igaza: a rakéta fellövése sikerült ugyan, de a stabilizációs és navigációs hibák miatt a műholdat nem tudták pályára állítani. A félsiker-félkudarc utáni gúnyolódás nem szegte a KARI kedvét: 2010. június 10-én újabb kísérletet tettek – még kínosabb eredménnyel. Ekkor az első fokozat a kilövés utáni 137. másodpercben felrobbant, így a misszió tényleg kudarcba fulladt. A harmadik, egyben teljes sikerrel végződő fellövésre végül 2013 elején került sor, ez pedig meghozta az étvágyat. A KARI azonnal elkezdett dolgozni a KSLV-2 „Nuri” programon, amely már teljes egészében saját fejlesztésű és gyártású rakétában gondolkodik.

Az első kilövésre tavaly októberben került sor, ismét felemás sikerrel. A Nuri a tervek szerint 600-800 kilométeres magasságban állított volna pályára egy másfél tonnás műholdmodellt tesztelési céllal, ám a hordozó utolsó egysége a tervezettnél sokkal korábban állt le, így nem volt meg a pályára állításhoz szükséges sebesség. Mun Dzsein akkori dél-koreai elnök azt mondta: bár

a célt nem érték el teljesen, a tesztkilövéseknek éppen az a lényege, hogy tanuljanak belőle. Az elsőt így további négy hasonló kísérlet követi, míg a hatodikon, 2027-ben már valódi műholdat juttatnak fel az űrbe. 

Hogy miért ennyire lényeges Dél-Koreának a saját gyártás? Mert onnantól nem kell igénybe vennie az USA segítségét, ha műholdat akar az űrbe juttatni. Márpedig az ország nagyon ambiciózus tervekkel vág neki a jövőnek. Megfigyelő, kommunikációs, navigációs és katonai műholdak tucatjaival tervez, utóbbi esetében azzal a nem titkolt céllal, hogy szemmel tartsa a mindig kiszámíthatatlan északi mostohatestvért. 

A Koreai Űrkutatási Intézet (KARI) által közreadott képen az első dél-koreai gyártmányú űrrakétát, a Nurit szállítják a kohungi Naro Űrközpont kilövőállásához a felbocsátása előtti napon, 2021. október 20-án. MTI/EPA/Koreai Űrkutatási Intézet
A Koreai Űrkutatási Intézet (KARI) által közreadott képen az első dél-koreai gyártmányú űrrakétát, a Nurit szállítják a kohungi Naro Űrközpont kilövőállásához a felbocsátása előtti napon, 2021. október 20-án. MTI/EPA/Koreai Űrkutatási Intézet

Tudatos űripar fejlesztés

Szöul a jól bevált modellt követi, vagyis az űrprojektek minden szegmensébe berántja a magánszektort is. A Nuri esetében több mint háromszáz magánvállalat működött közre a projektben, ám a KARI távlati célja amerikai mintára épül: egyetlen óriásvállalattal szeretne együttműködni, ahogyan a NASA teszi a SpaceX-szel. Az alap természetesen még mindig az állami finanszírozás: a Nuri fejlesztése tíz év alatt majdnem kétmilliárd dollárt emésztett fel. Csak az idei évre több mint 500 millió dollárt irányoztak elő a fejlesztésre, ebben az összegben azonban nincsenek benne a műhold-projektek, amelyeket külön büdzsézsebből pénzelnek. 

Dél-Korea nem aprózza el, és begyújtotta a gyorsító-rakétákat: a Danuri nevű programmal már a Holdat célozza meg. A Korea Pathfinder Lunar Orbiter misszió első, augusztusi kilövését a napokban jelentette be a KARI. 

A projekt a NASA-val közösen fut annak érdekében, hogy Dél-Korea csatlakozni tudjon a Hold-kutató országokhoz, egyben fejleszteni tudja high-tech iparágait. 

A Danuri szonda a teljes szimulációs tesztek és felülvizsgálatok után a floridai Cape Canaveral űrállomásról fog elindulni augusztus 2-án, egy SpaceX Falcon 9 segítségével, hogy Hold-körüli pályára álljon, ahol egy esztendőn át fog méréseket végezni.  
A misszió – bár a NASA felügyeli – végig koreai irányítás alatt áll. Ha sikeres lesz, máris a következő fázist kezdik el, hiszen a dél-koreaiak célja nem más, mint hogy 2030-ban űrszondájuk már landoljon is a Holdon.

A jövő tárgyalóasztala

Az ázsiai ország tudatosan és rendkívül átgondoltan fejleszti védelmi és űriparát. Nem titkolt célja, hogy előbbiben globálisan is vezető helyet töltsön be. Eredményességét jól jelzi, hogy 2016-tól 2020-ig több mint 200 százalékkal tudták növelni a fegyverexportjukat, miközben az importmutató is impozánsan halad felfelé. Azzal is tisztában van, hogy

amennyiben csatlakozik az űrben domináns szerepet játszó országok klubjához, az olyan szimbolikus és valós hatalmi pozíciót jelent, amely nagyban befolyásolja geopolitikai státuszát és tekintélyét.

Ebben az esetben a cél kettős: egyfelől gondolkodóba ejtheti északi szomszédját az erőviszonyok alakulásával kapcsolatban, másfelől lerázhatja a nyakáról az országra fél évszázada ugyan nem agresszív, szövetségesi, mégis lekezelő stílusú nyomást gyakorló USA-t. 

Dél-Korea űrprogramjára pontosan úgy legyintettek az indulásakor, ahogyan a magyarra. Az, hogy a kudarcok ellenére sem hagyták magukat befolyásolni, hogy egy pillanatra sem jutott eszükbe a leállás, hogy egyre több pénzt fordítottak a projektekre, követendő példa lehet. Néhány héttel ezelőtt Sárhegyi István űripari szakértővel és befektetővel készítettünk interjút, aki úgy fogalmazott:  a jövő tárgyalóasztalánál azok az országok fognak ülni, akiknek szuverén, önálló űrképessége van. „Pontosan erre kell szert tennie Magyarországnak is. Ennek kialakítása valóban nem egy-két év, de 2050 nem tűnik elrugaszkodott céldátumnak. Addigra ki kell alakítanunk egy olyan űripart és egy olyan kutatói, finanszírozási, jogi környezetet, amely alkalmassá és képessé teszi Magyarországot arra, hogy saját jogán ott üljön ennél az asztalnál, és érdemben tudjon hozzászólni a jövő alakításához”
Kis lépések egy hatalmas ugráshoz.

Nyitókép: Az első dél-koreai gyártmányú űrrakétát, a Nurit bocsátják fel a kohungi Naro Űrközpont kilövőállásáról 2021. október 21-én.
MTI/Yonhap

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 23. 11:08
Legyen igazad! Ennek azért lenne haszna, több mit az olimpiának.
Láncfűrészes Attasé
2022. június 18. 23:11
Azt nem sikerül megugrani, hogy legyen elég fizikatanár a gimikben, a nyugdíjba menők helyett, pedig ez alapvető lenne, már amennyiben spészpáörködni akarnak a karmelitában. Nem baj, majd a tiktokkerek meg a pártállam által fizetett kesmanyik bőcsészek építenek fasza űrhajót! Sajnos a nemzeti büszkeség ide kurva kevés lesz. Mégis miről beszélnek ezek? Van pofájuk csodálkozni a cinizmuson?
Arkadas58
2022. június 18. 20:09
Sokak által nem ismerten, de a magyar high-tech fejlesztések és a már létező űripari vállalkozásaink az elmúlt 12 évben rakétasebességgel fejlődnek. Vannak olyan - igaz, egyelőre szűk szegmensek a szakmaterületen - amiben már egy ideje stabilan világelsők vagyunk és már kb. 40 cégünk él meg messze átlagon felüli gazdasági eredménnyel az űriparból. Az űripar a Covid alatt is dübörgött itthon is. Kell tudni nagyot és merészet álmodni, hiszen az elismerten hatékony magyar kreativitással nem is nagyon lehet értelmesebb irányt kitűzni a magyar tudomány és ipar számára. Jelenleg is vagy 3 Nobel díj várományos tudósunk dolgozik világszerte az űripari tudományok területén. Az a legnagyobb baj, hogy a 2002-2010. közötti időszakban nem tudtuk őket itthon tartani, jelenleg pedig még nem tartunk ott, hogy itthon folytathassák a karrierjüket. Jelenleg szerencsére a kormányban szándék és elhatározás is van a sokkal intenzívebb űripari jelenlét iránt. Mindezeket személyesen az államtitkár helyettes asszonytól hallottam nemrégen egy kerekasztal beszélgetésen. Merjünk csak nagyként gondolkodni bátran!
Akitlosz
2022. június 18. 20:09
Azért nem kellene a névtelen szerzőnek megőrülnie. Dél-Korea GDP-je 9,12-szor akkora, mint Magyarországé. Értem én, hogy merjünk nagyot álmodni, s az lenne az igazán szép, ha a Budapesti olimpia megnyitójakor indulna az első magyar űrrakéta, de azért valami realitásérzéket nem ártana belevinni. Különben sokat akar a szarka, de nem bírja a farka helyzet lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!