Korea a társasági adók csökkentését ígéri, miközben őt is az infláció szorongatja

2022. június 30. 09:13

A kormány 25 százalékról 22 százalékra csökkenti a vállalkozások maximális jövedelemadó-kulcsát, hogy megkönnyítse a vállalati beruházásokat és több munkahelyet teremtsen, miközben enyhíti a lakástulajdonosok ingatlanadó-terheit.

2022. június 30. 09:13
null

Júliustól kezdve a kormány az úgynevezett súlyos balesetek büntetéséről szóló törvény hiányosságain is dolgozni fog, és szükség esetén módosítani fogja azt. A januártól hatályos törvény célja a rossz biztonsági irányítás és a visszatérő halálos munkahelyi balesetek megelőzése. A vállalatok vezetői azonban tiltakoztak az új törvény ellen, hiszen az a hanyag vezérigazgatók büntetését erősítené.

Az új Yoon Suk-yeol kormány szerint

a piacvezérelt gazdaság lendítheti előre az országot,

ennek megfelelően pedig merész döntéseket hoz a kormány annak érdekében, hogy ösztönözze az üzleti innovációt.

„A kormány által vezetett gazdasági paradigma merész megváltoztatásával fogunk áttörni a gazdasági válságon” – mondta Choo Kyung-ho miniszterelnök-helyettes, gazdasági és pénzügyminiszter. A miniszterelnök-helyettes megfogadta, hogy „minden lehetséges politikai eszközt mozgósít” a gazdaság és a fogyasztói árak stabilizálása érdekében – állítja a The Korea Times.

Hogyan néznek ki az új szabályok a valóságban?

A vállalkozások családtagok közötti öröklése egyszerűbbé válik az adófizetési határidő meghosszabbításával, amint az örökös fél teljesíti a szükséges feltételeket. Az örökösödési adó hatálya alá tartozó vállalatok éves árbevételét 400 milliárd wonról 1 billió wonra (776,2 millió dollár) emelik. A pénzügyi ágazatban a részvényekre és más pénzügyi termékekre kivetett tőkenyereségadó kivetését két évvel elhalasztják. Felülvizsgálják a munkaidő 52 órás felső határát azért, hogy a vállalatok rugalmasan gazdálkodhassanak a munkaerővel, miközben a kormány továbbra is védi a munkavállalók jogait.

Lakásvásárlás

A kormány több mint 250 ezer lakás építését és az egyedülálló lakástulajdonosok ingatlanadójának csökkentését tervezi. A 2020-hoz hasonlóan kell majd adózniuk a lakástulajdonosoknak, pont úgy, mint egy évvel azelőtt, hogy a lakásárak hirtelen az egekbe szöktek. Az úgynevezett hitel/érték arányt – amely a hitelezők által a hitelnyújtás kockázatának meghatározásához használt szám – 80 százalékra emelik, hogy több leendő lakástulajdonos vehessen fel hitelt.

Beruházások

A kormány ösztönzőket ad majd az elektronikai eszközökre is – például mikrochipes, akkumulátoros vagy OLED-kijelzős eszközökre –, hogy ezzel is segítsék a cégek beruházásait – ez azt is jelenti, hogy

a kormány támogatni fogja a mesterséges intelligenciával, biotechnológiával, űrtechnológiával és robotokkal foglalkozó ágazatokat is.

Nem csak adócsökkentéssel, a külföldi munkaerő bevonzásával is erősítené a gazdaságot Korea

Egy új ügynökség létrehozása versenyképessé teheti Koreát a „külföldi tehetségekért folytatott háborúban” – idézte Kim Dong-wook, a SNU Graduate School of Public Administration professzorát a Makronóm.

„Egy független ügynökség létrehozásával a kormány fejlettebb bevándorlási politikát folytathat és tehetséges külföldi embereket vonzhat az országba, akik később társadalmunk mozgató rugójává válhatnak” – tette hozzá Kim.

Bár fontos a jó munkaerő, ettől függetlenül nem engednek be mindenkit az országba: az ország részben saját nemzetbiztonsága érdekében, de az amerikai és európai egyetemekkel folytatott csereprogramok védelme érdekében is arra kéri az egyetemeket, hogy szigorúbban ellenőrizzék a külföldi hallgatókat és tudósokat, hogy megakadályozzák a technológia kiszivárgását olyan helyekre, mint például Kína.

Egy új ügynökség létrehozása a – idézte Kim Dong-wook, a SNU Graduate School of Public Administration professzorát a Makronóm. – tette hozzá Kim. Bár fontos a jó munkaerő, ettől függetlenül nem engednek be mindenkit az országba: az ország részben saját nemzetbiztonsága érdekében, de az amerikai és európai egyetemekkel folytatott csereprogramok védelme érdekében is arra kéri az egyetemeket, hogy , hogy megakadályozzák a technológia kiszivárgását olyan helyekre, mint például Kína.

A kormány 2030-ig 10 atomreaktor exportját is elősegítené, és intenzíven dolgozik majd a kis moduláris reaktorok (SMR) fejlesztésén is.

Borús kilátások

Bár az adókedvezmények és a támogatások ötlete jól hangzik, a megvalósítása már nem ilyen egyértelmű: a pénzügyminisztérium 3,1 százalékról 2,6 százalékra csökkentette a 2022-es koreai növekedési előrejelzését, miközben az inflációs kilátásokat 2,2 százalékról 4,7 százalékra emelte.

Az előrejelzések szerint az import 18 százalékkal, míg az export csak 11 százalékkal nő, miközben az energia- és nyersanyagárak továbbra is növekednek.

A világgazdasági bizonytalanságok, nevezetesen az Ukrajnában zajló háború, az Egyesült Államok és Kína gazdasági lassulása és a megtört ellátási láncok azonban megnehezítik Korea fejlődését – mondta a minisztérium.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 01. 19:30
Az infláció nem istencsapása. Az államhatalom csinálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!