Habeck „karmokkal és fogakkal” rendelkező trösztellenes törvényt akar

2022. június 23. 17:30

Egyelőre nem jutott el a német fogyasztókhoz a szemafor kormány üzemanyag kedvezménye. Robert Habeck gazdasági miniszter ezért szigorítani akarja a trösztellenes törvényt. Szerinte a törvénynek „karmokat és fogakat” kell kapnia. Elsőként többletadót szorgalmazott, de ehhez nem tudta összehozni a többséget a koalícióban.

2022. június 23. 17:30
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A német szövetségi kormány június elején vezette be az úgynevezett tankolási kedvezményt. Az adócsökkentés azonban nem érte el az autósokat - láthatóan

az olajtársaságok a benzin 30 centes és a gázolaj 15 centes adókedvezményének nagy részét lenyelték.

Tulajdonképpen az üzemanyagárak pár nap után visszatértek az intézkedés hatálybalépése előtti szintjre. Habeck gazdasági miniszter ezen változtatni szeretne, és konkrét intézkedéseket jelent be.

A többletnyereség megadóztatása

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter elsőként a többletnyereség megadóztatását vetette fel, de a javaslata, tekintettel az FDP ellenállására a koalícióban nem aratott osztatlan sikert. Így Habecknek nem maradt más, mint „a lehető leghamarabb” javaslatokat benyújtani a trösztellenes törvény szigorítására.

- mondta Habeck hétfőn a Deutschlandfunk rádiónak.

A zöld politikus azt is hozzátette: nem tudja és nem is fogja levenni az asztalról a többletnyereség megadóztatásának gondolatát, mert helyesnek tartja. Mivel az FDP, jó liberálisként általában ellene van mindenféle adóemelésnek, nem csoda, hogy a javaslata elbukott.

Habeck szerint az sem segít, ha megnevezik ki is a felelős az SPD, a Zöldek és az FDP kormányszövetségén belül az eddig kudarcba fulladt üzemanyag-kedvezményért. Egy ilyen vita nem vezetne sehová. Ez az adócsökkentés soha nem volt a Zöldek kívánsága. „De ha egy nem túl jó ötlet rosszul sül el, akkor persze mindig segítened kell” - mondta.

A trösztellenes törvény szigorítása

Habeck tervei szerint a kartell-hivatalnak több lehetőséget kell kapnia a beavatkozásra. Például az ásványolajipari vállalatokkal szembeni szigorúbb fellépésre. A versenyhatóságok számára is lehetővé kell tenni, hogy lefölözhessék a nyereséget, ha a vállalatok visszaélnek piaci erejükkel. Végső megoldásként az erőfölényes piaci pozíciók szétválasztását is lehetővé kell tenni.

Habeck a Spiegelnek azt mondta: „Aki a versenyellenes magatartásból a fogyasztók kárára profitál, annak vissza kell térítenie ezt a hasznot.” Emiatt a minisztérium a tervezett versenyjogi újítást részesíti előnyben.

Habeck szerint a többletnyereséget elméletileg már a jelenlegi kartelljog alapján is le lehet nyúlni. Ezt azonban még nehéz alkalmazni, mert bizonyítani kell, hogy kartellezésről van szó.

Így lehetővé akarja tenni, hogy a Kartellhivatal strukturálisan beavatkozhasson a piacokba, még akkor is, ha a versenyjog megsértését nem tudja bizonyítani. Eddig az ilyen jogsértések bizonyítása kötelező volt a beavatkozáshoz. Ez azonban aligha lehetséges az olajtársaságok és a benzinkutak üzemeltetőinél, mert nem kellett megegyezniük a benzin és a gázolaj árának gyors összehangolásában, hiszen a versenytársak ismerik az árakat a benzinkutaknál.

A gazdasági miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: egy ilyen törvénymódosítás a jövőben, hosszú távon segítene, nem pedig rövidtávon.De ez máris azt mutatná az egyes piaci szereplőknek, hogy az állam nem fogadja el egyszerűen, ha a tisztességes verseny elve sérül” - mondta.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. július 01. 15:18
ostoba náci
palicsi
2022. június 24. 08:28
"Aki a versenyellenes magatartásból a fogyasztók kárára profitál, annak vissza kell térítenie ezt a hasznot." Ha jól értem, az összeset! Magyarországon meg, az extraprofitnak egy részét, mégis hőbörögnek a libenyákok!
minekkellregisztralni
2022. június 23. 23:37
Irodalmár-muciológus.
citromosParizer
2022. június 23. 23:37
a mesekönyvei sárkányainak kellenek karmok meg fogak! azt a gyökeret :D meg akik erre a hozzá nem értő senkire szavaztak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!