Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Tényleg minden olcsóbb külföldön? Megvizsgáltuk, és épp ellenkezőleg

2022. május 28. 15:32

Kevés elterjedtebb, szélesebb körben osztott nézet van Magyarországon, mint az, hogy külföldön minden jobb, de legalábbis minden olcsóbb. Utánajártunk, mi igaz ebből.

2022. május 28. 15:32
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Egy fiatal, mindössze 20 éves srác tűkön ülve várta a 2008-as NBA draftot, azaz az újoncok kosárlabda-csapatok általi kiválasztását. Csak sorolták a neveket, de az övé nem hangozott el. 34 körön keresztül nem történt meg az, amire várt. Végül a 35. körben a Los Angeles Clippers csapata bizalmat adott neki. Ekkor még senki nem tudta, hogy ez a fiatalember történelmet fog írni. DeAndre Jordan ugyanis az az amerikai kosaras, aki a mai napig a legnagyobb hatékonysággal értékesíti a kosarait. A mezőnygól százaléka hihetetlenül magas, 67,3 százalék. Ez azt jelenti, hogy három dobásból általában legalább kettőt értékesít. Sőt, 2020-21-ben a Brooklyn Nets csapatának tagjaként még ennél is elképesztőbb, 76,3 százalékos pontossággal játszott.

A skála másik végén John Mahnken található. A 203 centis center hét éves pályafutása alatt mindössze 27,2 százalékos hatékonyságot produkált. Az ötödik szezonjában pedig a dobásainak mindössze 17,0 százalékát tudta pontra váltani. Ez alapján szinte biztos, hogy az ellenfél csapattagjai fellélegeztek, amikor a labda Mahnken kezében volt. És a nézők is magabiztosan fogadhattak arra, hogy a következő helyzetet is ki fogja hagyni. Rossz teljesítménye ellenére a Boston Celtics még két évadra bizalmat szavazott neki, nem is teljesen hiába, hiszen Mahnken dobószázaléka duplájára javult ezen két szezonban, bár az ötven százalékos pontosságot ekkor sem tudta elérni.

Ahogy Mahnken meg tudott maradni az NBA-ben rossz teljesítménye ellenére is, ugyanúgy él velünk számtalan tévhit és fake news, mely fittyet hány a valóságra.

Az egyik ezek közül az a széles körben elterjedt és hangoztatott

tévhit, hogy itthon mindenki keveset keres, ám az árak mégis magasabbak, mint külföldön.

Az állítás képtelensége a napnál is világosabb. Hiszen ha mindenki kevesebbet keres, mint más országokban, akkor ennek igaznak kell lennie a fodrászra, a fogorvosra, a pincérre is. Ez viszont azt jelenti, hogy ezek a szolgáltatások itthon olcsóbbak kell, hogy legyenek, mint máshol.

Ebben a cikkben a kérdést tudományos szempontból fogjuk vizsgálni. Ehhez a Numbeo adatbázisa lesz segítségünkre. Három alapvető élelmiszer (alma, bor és tej) mellett az éttermi étkezés, a benzin és a rezsiköltségek szintjét vetjük össze hazánkban, és 18 másik európai országban (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Norvégia, Svájc, Svédország és Szlovákia).

Az 1. ábra egy kiló alma átlagos árát mutatja az egyes országokban amerikai dollárban mérve. Ahogyan a képről leolvasható, a hazai áraknál valamivel olcsóbban lehet ezen gyümölcshöz jutni Litvániában és Lettországban, Lengyelországban pedig lényegesen kedvezőbb az alma ára, átlagosan közel 40 százalékkal fizetnek kevesebbet érte az ottani lakosok. Azonban minden más országban drágább az alma. A szlovákok és a csehek 20 százalékkal, az észtek 30 százalékkal, az osztrákok és a belgák 80 százalékkal fizetnek többet, mint a magyarok. Nyolc országban legalább kétszer annyiba kerül az alma, mint nálunk, a svájciak szinte pontosan háromszor annyit fizetnek ezért a gyümölcsért, mint a magyarok.

1. ábra: Egy kiló alma átlagos ára az egyes országokban (amerikai dollárban). Forrás: Numbeo.

A 2. ábra azt mutatja, hogy átlagosan

mennyibe kerül egy üveg bor a kiválasztott országokban amerikai dollárban mérve. A magyar árak itt verhetetlenek.

Nálunk még a szlovákok és a csehek is 20 százalékkal többet fizetnek, a németek 30 százalékkal, a lengyelek pedig 40 százalékkal. A finnek és svájciak több mint háromszor, a norvégok közel négyszer drágábban vásárolnak bort, mint a magyarok. Izlandon pedig közel ötször annyiba kerül ez az alkoholos ital, mint Magyarországon.

2. ábra: Egy üveg bor átlagos ára az egyes országokban (amerikai dollárban). Forrás: Numbeo.

A 3. ábra egy liter tej árat mutatja az egyes országokban amerikai dollárban számítva. Magyarország itt a második legalacsonyabb árakat tudja felmutatni, egyedül a lengyelek fizetnek nálunk kevesebbet, de ők is csupán 10 százalékkal. A szlovákok 10 százalékkal, a csehek és az észtek 20 százalékkal fizetnek többet, mint a magyarok. Az izlandiak és dánok árcédulája a miénk dupláját mutatja, a svájciak 2,3-szor, a norvégok pedig 2,7-szer nagyobb árakkal találkoznak, mint a magyarok.

3. ábra: Egy liter tej átlagos ára az egyes országokban (amerikai dollárban). Forrás: Numbeo.