Készülnek az oroszok - leállna a légiközlekedés, ha Amerika lekapcsolná a GPS-t?

2022. május 20. 10:40

Az orosz légiközlekedési felügyelet arra kérte a légitársaságokat, hogy készüljenek fel az amerikai GPS használatának nélkülözésére.

2022. május 20. 10:40
null
Takács Zsolt

Az orosz légiközlekedési felügyelet figyelmeztetést küldött a légitársaságoknak az amerikai globális helymeghatározó rendszer (GPS) használata nélkül közlekedő lehetséges járatokról.

Az Izvesztyija orosz lap arról számolt be, hogy a Szövetségi Légi Közlekedési Ügynökség (FATA) levele arra utasította a nemzeti légitársaságokat, hogy legyenek felkészülve a GPS rendszer meghibásodására, rendellenes működésére.

A GPS-jelek tekintetében veszélyeztetett területek közé tartozik Oroszország nyugati enklávéja, vagyis a kalinyingrádi régió, a Fekete-tenger feletti, valamint a Finnországtól keletre fekvő terület és a Földközi-tenger.

A levél szerint a FATA segítséget nyújt a repülőgépek személyzetének, ha a GPS-jelek megszakadnának vagy kikapcsolódnának.
A légi szállítórepülőknek fel kell mérniük a GPS-jelet használó navigációs műszerek és fedélzeti rendszerek meghibásodásával kapcsolatos kockázatokat és korlátozásokat, és további gyakorlatokat kell tartaniuk a műholdas navigációs rendszerek működésében bekövetkező meghibásodások esetén alkalmazandó intézkedések begyakorlására – írja az Izvesztyija.

A levél szerint a repülőgépek személyzetének fel kell készülnie a GPS nélküli fel- és leszállásokra,

és az egyéb légi navigációs segédeszközökre kell támaszkodnia.

„A szakértők úgy vélik, hogy a felkészülésre vonatkozó ajánlás nem jelenti a GPS használatának betiltását” – írja az orosz lap.

A FATA levelét több orosz légitársaság, köztük az Aeroflot és az S7 is megkapta, amik elmondták, hogy az ukrajnai invázió óta még nem találkoztak GPS-problémákkal.

Március közepén Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz főigazgatója és Oroszország korábbi miniszterelnök-helyettese azt mondta, hogy az USA fontolóra vette, hogy Oroszországot lekapcsolja a GPS-ről. „Ez nagy kihívás lenne az USA számára” – tette hozzá Rogozin.

A FATA figyelmeztetése azt követően hangzott el, hogy az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége az ukrajnai orosz inváziót követően megnövekedett GPS-megzavarási és spoofing incidensekre figyelmeztetett.

Spoofing: Az információbiztonság és különösen a hálózati biztonság összefüggésében a hamis támadás olyan helyzet, amelyben egy személy vagy program az adatok hamisításával sikeresen adja ki magát másnak, hogy törvénytelen előnyt szerezzen.

A nyugati szankciók a többpólusú világ kialakulásával Oroszországot egyre közelebb sodorják Kínához. Ha az USA úgy dönt, hogy az orosz kereskedelmi repülőgépeket kitiltja a GPS-ből, akkor azok a kínai változathoz fordulhatnak

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alois Rumberger
2023. január 31. 17:08
Ugyanez jutott az eszembe. Nem biztos, hogy az amik "kapcsolják ki" a GPS-t Szépen alakul a háttérből kiprovokált "Great Reset"
Ólat a trolloknak
2022. július 10. 11:40
A telefonom is kompatibilis vele...
Ólat a trolloknak
2022. július 10. 11:40
Igazából a repülésben sincs értelme a centiméteres pontosságnak 800 km/h sebesség mellett.. A leszállító berendezések pedig ma sem GPS-alapúak.
Armageddon
2022. június 17. 14:24
GLONASS, öt fillért nem ér!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!