Gasztronómiai siker: magyar séf ételeit eszik majd a hollywoodi sztárok az Oscart követően
2022. március 27. 18:49
Óriási megtiszteltetés hazánknak, hogy az idei díjátadót követő ünnepségen Szántó István, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje is bemutathat néhány ikonikus magyar fogást a hollywoodi hírességeknek. A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is a kínálat része lesz március 27-én, vasárnap Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.
2022. március 27. 18:49
p
8
6
16
Mentés
A legendás séf, Wolfgang Puck úgy eteti a világ szupersztárjait, mint senki más, köszönhetően híres Beverly Hills-i Spago és CUT éttermeinek, Isztambultól Londonig megtalálható nemzetközi vendéglátóhelyeinek, és a ténynek, hogy 1995 óta ő a felelős annak a menüsornak a megalkotásáért, amit a filmipar leghíresebb díjátadóját követő bálon szolgálnak fel a hírességeknek és a VIP vendégeknek.
Minden évben 100-nál is több séf dolgozik a keze alá, hogy ezen a bizonyos rendezvényen minden tökéletes legyen. Az idei év szenzációja, hogy a már megszokott Wolfgang Puck signature fogások mellett most először tradicionális magyar ételek is felszolgálásra kerülnek a díjátadót követő partin.
4 legendás magyar étel a gálát követő fogadáson
„Nagyon boldog vagyok, hogy Wolfgang biztosította nekem a bemutatkozás lehetőségét a Los Angeles-i közönségnek. Olyan ételekben gondolkodtam azonnal, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai. Végül a csirkepaprikás, a vadas, az Eszterházy-torta és a somlói galuska lettek a befutók. Tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni, például, hogy legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is. Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben.
A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350 adaggal készülünk.
Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a díjátadó miatt lényeges” – mesélt izgatottan Szántó István séf.
Hogyan készülnek a magyar fogások?
A két séf, Wolfgang és István fúziós megoldásokban gondolkodtak. Az alapanyagokat a híres helyi Santa Monicai termelői piacról szerezték be, István pedig természetesen
itthonról vitte magával az igazi magyar fűszerpaprikát.
A vadast Wagyu marhából készítik és ricottával töltött dumplinggal valamint mustármagos szósszal kínálják majd. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is. A csirkepaprikást „Hortobágyi” módra készítik el, ami azt jelenti, hogy a hagyományos módon elkészített csirkepaprikást tésztába tekerik. Tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlít majd. Paprikaszósz kerül még rá. A somlói galuskát dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálják majd a gálán, míg az Eszterházy-torta hagyományos recept alapján készül és a legtradicionálisabb módon mutatják be.
„Minden évben arra törekszünk, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy az ételkínálatban valami újat, frisset és szórakoztatót mutassunk” – mondta Wolfgang Puck. – „A filmvilág legnagyobb díjátadóját követő parti a legfontosabb társasági esemény a nyugati parton, amelyen az étel, a divat, a kultúra, a film és a zene találkozik egymással. Büszke vagyok rá, hogy az első Európában nyílt Spago éttermem vezető séfje is itt van velem, hiszen általa egy különleges világ, a magyar kultúra is meg tud jelenni majd. Amikor megkóstoltam István vadas-verzióját, egészen egyszerűen szerelembe estem vele. És biztos vagyok benne, hogy a sztárok is így lesznek ezzel.”
A menüsorban természetesen továbbra is helyet kapott a Wolfgang Puck Catering néhány olyan korábbi közönségkedvence, mint a fűszeres tonhaltölcsérek vagy a füstölt lazacos pizza. „Elkészítjük a tésztát, az ikonikus szobor alakjára vágjuk, majd egy kis kaporkrémet teszünk rá. A lazachoz is van egy formánk, nagyon vékonyra szeljük és úgy tesszük a tetejére” – mesél a legendás fogásról Wolfgang Puck.
Az ételek mellé kiegészítéseként pedig különféle italokat is felvonultatnak a partin. A gála tiszteletére Fleur de MIRAVAL – az egyetlen olyan pezsgőház, amely kizárólag rosé pezsgőt készít – pezsgőt és két limitált kiadású Francis Ford Coppola bort tölt majd a poharakba. Az elismert mixológus, Charles Joly pedig ismét Tequila Don Julio koktélválogatást készít majd.
Az elmúlt százhúsz évben öt államalakulathoz tartozó Csallóközben már a klub puszta működése is csodának számít, ám a DAC a megmaradás és a nemzeti összetartozás szimbóluma lett. Dunaszerdahelyi beszélgetés Tősér Ádámmal, a kerek születésnap alkalmából a sportklubról készült egész estés dokumentumfilm rendezőjével és Nagy Krisztiánnal, a DAC kommunikációs vezetőjével.
A nem túl bizalomgerjesztő előzetes ellenére a Demjén Ferenc dalaira komponált Hogyan tudnék élni nélküled? közelről sem olyan rossz, ami főleg a szerethető, szimpatikus szereplőknek és a jó ízléssel adagolt zenei betéteknek köszönhető.
Magyarországon is bemutatták a DAC filmet, a dunaszerdahelyi futballklubról szóló mozit, amely a felvidéki magyarság közösségteremtő erejének szimbólumává vált.
Az Oroszországot sújtó szankciók miatt az orosz repterek bezártak az európai légitársaságok előtt, így az Európa és Kína közötti légi forgalom a kínaiak kezébe került.