Kína nevetve megy szembe az amerikai szankciókkal és napi 700 ezer hordó iráni olajat vásárol

2022. március 10. 08:28

Iránt az elmúlt években olajexport-szankciókkal sújtották, de ez nem feszélyezte Kínát, hogy vásároljon tőlük. A Kínába irányuló iráni olajimport hónapról hónapra nőtt. Miközben a Brent nemzetközi kőolaj-benchmark szárnyal, a kínai vásárlók kihasználják, hogy alacsonyabb árakon vásárolhatnak nyersolajat Iránból. Az árkülönbség felülmúlja az Egyesült Államok szankcióinak kockázatát.

2022. március 10. 08:28
null

Az iráni nyersolaj kínai importja idén az egekbe szökött, annak ellenére, hogy a szankciók végrehajtása esetén Washington elzárhatja a szankciósértőket az Egyesült Államok gazdaságától.

Ez nem nagyon hatja meg Kínát, ugyanis a világ vezető olajimportőre azután pörgette fel vásárlásait, hogy Teherán és a világhatalmak között újraélesztették a 2015-ös nukleáris megállapodás felújításáról folyó tárgyalásokat, és megvan a remény, hogy megszüntetik az iráni olajexportra vonatkozó amerikai szankciókat.

Az iráni olaj visszatérése enyhíthetné a szűkös globális készleteket és lehűtené a kőolaj árát, amely az orosz inváziót követően a csúcsokat ostromolja.  

Kutatók három tanker nyomkövetője alapján próbálták megbecsülni a kínai importot. Eszerint az import januárban elérte a napi 700 000 hordót, meghaladva a kínai vámhatóság által 2017-ben jegyzett 623 000 hordó/napi csúcsát. Ezután, 2018-ban Donald Trump volt amerikai elnök újból szankciókat vezetett be az iráni olajexportra.

Az USA tudtával sérti meg Kína az Irán elleni szankciókat

Az egyik nyomkövető becslése szerint, november-decemberben a kínai behozatal átlagosan napi 780 ezer hordó volt Iránból

A rekord mennyiségű iráni olaj kínai vásárlása azt is jelentheti, hogy a szankciók feloldása után Teherán korábbi vásárlói, például az indiai és európai finomítók számára kevesebb készlet áll majd rendelkezésre, amennyiben az iszlám köztársaság folytatni tudja az olajexportot.

A Reuters szerint, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője elmondta, hogy

Washingtonnak tudomása van Kína iráni olajvásárlásairól, és Pekinggel is megtárgyalta a témát.

A vásárlók nagy része független kínai finomítók közül kerül ki, akik kihasználták, hogy hordónként 5 dollárral a Brent ára alatt tudtak vásárolni.

A Petro-Logistics tanácsadó cég, amely nyomon követi az olajpiacot, azt nyilatkozta, hogy Irán teljes kőolajexportja decemberben napi egymillió hordó fölé emelkedett, ami három év óta a legmagasabb érték.

„Irán olajexportja hónapról hónapra többnyire Kínába irányul, gyakran bonyolult útvonalakon és átrakodásokon keresztül, kisebb mennyiségben pedig Szíriába" - mondta Daniel Gerber vezérigazgató.

Az ukrán válság miatt a Brent hordónkénti ára jóval 100 dollár fölé került, ami valószínűleg erősebb tárgyalási pozíciókat ad Iránnak. Biden elnökre az infláció megfékezése miatt komoly politikai nyomás nehezedik, és a középtávon is megmaradó magas gázárak fogékonyabbá tehetik a nyugati politikusokat az olajárak leszorításával kecsegtető megállapodásra. Pénteken az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője azt nyilatkozta, hogy már csak napok vannak hátra, hogy lezárják az Irán és az Egyesült Államok közötti fennmaradó nézetkülönbségeket az alkuhoz.

Bár úgy tűnik, hogy az USA meg fogja büntetni azokat az országokat, amelyek megsértik a szankcióit, de Kínához nem mer hozzányúlni, mivel túlságosan fél egy további eszkaláció kialakulásától.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2022. március 12. 11:10
Oroszország következő eszkalációs lépése az energia embargó lehet, arra számítva, hogy Európában felbomlik a társadalmi kohézió és felülkerekednek a kapitulációt szorgalmazók. Ez lehet az, amire Putyin célzott, hogy "történelmük során soha nem látott válaszra" számíthatnak ellenállás esetén. A nukleáris eszkaláció nem opció, mert az minimum kiszámíthatatlan láncreakcióhoz vezet. Tehát ha az oroszok elsőként bevetnek pár taktikai atomfegyvert, az amerikaiak többszörösen válaszolnak, és így tovább.
kaffogó hebrencs
2022. március 11. 11:49
Az USa egyre kevésbé ura a helyzetnek.
pipa89
2022. március 11. 09:27
Kína roham léptekben fejlődik, erősödik. Nekünk is ezt kellene tenni előbb-utóbb, kilépni az Egyesült Államokat lenyúlt PÉNZHATALMI NEGYEDIK BIRODALOM árnyékából, mert ez méreg számunkra. A teljes Európai Uniót most darálja be ez a hatalom! Módszeresen, jól felépített forgatókönyv alapján, lépésről lépésre csinálják! Gerjesztett pandémiával, gerjesztett háborúval, gerjesztett energiaválsággal, gerjesztett inflációval és liberálfasizmussal belenyomnak minket a földbe. Éljen a rothschildiánus Negyedik Birodalom! Minden eszközükkel szivatják szét az agyunkat. Nem kellene végre eltörölni ezt a rohadt "levegőből hitelkamatos pénzt-csináló" bandát? Miért hagyják a nemzetállamok, hogy a bolondját járassák velük? Miért hagyták, hogy túlnőjenek rajtuk? Mi a fészkes fenéért nem beszélnek már végre a valóságról? 1. Az Amerika Egyesült Államokat lenyúlta a PÉNZHATALMI NEGYEDIK BIRODALOM! 2. A lenyúlt USA, egy látszatdemokrácia, amin keresztül világhatalmat épít a PÉNZHATALMI NEGYEDIK BIRODALOM! 3. Németország a PÉNZHATALMI NEGYEDIK BIRODALOM RABJA! NEM SZUVERÉN 1945 ÓTA A PÉNZHATALMI ELIT IRÁNYÍTJA! 4. A német gazdaságon alapuló Európai Unió a A PÉNZHATALMI NEGYEDIK BIRODALOM PROJEKTJE! 5. A PÉNZHATALMI NEGYEDIK BIRODALOM most falja fel egész Európát. GYARMAT LESZÜNK. NEM AZ USÁ-É, hanem a Negyedik Birodalomé! Ha valaki abban ringatta magát, hogy az Európai Unió hatalmi tér: tévedett. Az EU egyetlen útja az orosz energia és a Kínával való szoros kereskedelem! Európa az Egyesült Államok uralma nélkül 12 év alatt létrehozhatta volna az EURÁZSIAI GAZDASÁGI RÉGIÓT! Kereskedni kellett volna és nem háborúzni!!! Békét, infrastruktúrát kellett volna építeni és nem háborúzni! Egyetlen hatalomnak áll érdekében mindezt szétrombolni: A PÉNZHATALMI NEGYEDIK BIRODALOMNAK, ami az USA után most nyúlja le és szipolyozza ki EURÓPÁT!
airmax
2022. március 11. 08:57
Az ukrán események eredményeként két győztest emlegettünk... Az usa-t és Kínát... A a teljes világpolitikai helyzetet nézzük valójában egy győztes van akinekigazán erősödik a globális szerepe, és az Kína... Ugyanis Venezuelát, és iránt az usa a programozott káosz elmélet (amit még Brzezinsky dolgozott ki) alapján forradalmakkal ezzel-azzal, kipöckölt az olaj kereskedelemből (és így a világgazdaságból) most az túltolt orosz szankcioókkal újra a pályára kerülnek.. Kína nagyban vásárolja tőlük a naftát, és az áremelkedésekkel ezek az országok (az usa nagy ellenségei) komoly bevételhez jutnak, így a pályára kerülnek usa ellenes országok újból... A kínai gazdaság pedig pörög... (legalábbis amíg nem lesznek öngyilkos árak az energia hordozók piacán.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!