Szlovák közgazdászok a gazdaságukról: Tátrai tigris helyett megvert kutya

2022. február 17. 08:44

Nem mi mondjuk, a szlovák HNonline.sk gazdasági portál kommentálta így a minap közzétett szlovák GDP adatokat. Az Eurostat szerint a negyedik negyedéves szlovák gazdasági bővülés jócskán elmaradt a vártnál, és mindez kihatott az egész éves növekedésre is, miközben egyébként a magyar növekedés rekorder lett egész Európában.

2022. február 17. 08:44
null

A negyedik negyedévben a szlovák gazdaság jóval lassabban bővült, és ez még az elemzőket is meglepte, így náluk komoly negatív csalódást okozott. A HNonline cikkében visszaemlékszik Mikuláš Dzurinda kormányának reformjaira, amelyek elindították Szlovákiát a gyors gazdasági bővülés útján, annyira, hogy az ország kiérdemelte a tátrai tigris nevet a nemzetközi sajtóban.

Az új évezred első évtizedének növekedési dinamikája viszont már rég a múlté,

és ahogy a lap kénytelen megállapítani: Európa éllovasából a tagországok rangsorának végére kerültek.

Az Eurostat adatai szerint

a negyedik negyedévben éves összehasonlításban, a szezonálisan kiigazított adatok szerint csupán 1,1 százalék volt a bővülés.

Az Eurostat húsz ország adatait tette közzé, ezek közül Szlovákia az utolsó.

Természetesen ennek is megvan az oka. Szlovákia gazdasági teljesítményében nagyon nagy szerepet játszik a szállítójárművek gyártása, és pont ez volt az az iparág, amely a globális újraéledést, a chiphiányt megszenvedte. Itt a csökkenés elsősorban augusztus és november között volt nagyon látványos. Ez kombinálódott a koronavírus delta variánsának őszi tombolásával. Persze más országokban is komolyan jelen van a járműipar és a járvány sem csak Szlovákiában tombolt, így véleményünk szerint

az látszik, hogy a szlovák gazdaság nem válságálló.

A portál megszólította az egyik vezető kereskedelmi bank fő-közgazdászát Zdenko Štefanidest, aki szerint az éves viszonylatban történő GDP-összehasonlítások azt mutatják, hogy azok az országok, amelyek nagyobb mértékben estek vissza a múltban, most esélyesebbek voltak a gyorsabb növekedésre. Úgy gondolja, hogy ez ad magyarázatot részben a 2021 második negyedéves 10 százalék feletti szlovák bővülésére, amelyet a 2020-as vírusév leggyengébb negyedévéhez hasonlítottak. 

Összehasonlításképp, az EU országai összesítve, 2021 második negyedévében 14,3 százalékkal bővültek, és a negyedik negyedévben pedig 4,6 százalékos gazdasági növekedést könyvelhetnek el.

Szlovákia egész éves teljesítményét tekintve 3 százalékos GDP bővülést jegyezhet,

ami jóval alacsonyabb a tavaly őszi 4,5 százalékos jegybanki előrejelzésnél.

Még mindig 1,1 százalékkal maradnak el a járvány előtti gazdasági teljesítménytől,

ami a hatodik legrosszabb adat Európában. Magyarország egyébként már jelentősen meghaladja a válság előtti gazdasági teljesítményt.

Nehéz elképzelni, de lehettek volna még rosszabbak is a szlovák adatok. Hogy nem így történt, az a belföldi fogyasztásnak köszönhető. Bár erre is hatott a koronavírus miatti lezárás, de már többé-kevésbé ellenállóvá váltak a lakosok, így a járvány különösképpen nem vetette vissza a fogyasztásukat. Ebbe belesegítettek a bérnövekedések is.

Az iparra viszont jelentősen hatott a nyersanyagválság. Bár időközben az alkatrészhiány enyhült, de szinte folyamatosan voltak hiányok. A vállalatoknak ezen kívül a növekvő árakkal is szembesülniük kellett. Persze ismét elmondható, hogy ezek a nehezítő körülmények minden más országra is hatottak, például a szomszédos Magyarországra is.

A HNonline kiemeli Lengyelországot, amely majdnem 8 százalékos bővülést tudott felmutatni, illetve a rekorder Magyarországot (7,1%). Megemlíti Németországot is, amely a negyedik negyedévben szintén csak 1,4 százalékos bővülést tud felmutatni.

A szlovák elemzők idénre jobb számokat várnak, amihez szerintük 1,5 százalékponttal járulnak majd hozzá az európai források. Bár az első félévre még számolnak a járvánnyal, illetve a nyersanyag- és energiaválsággal, de így is 4,5 százalékos bővülést várnak 2022-ben.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2022. március 07. 13:14
Nézz utána jobban! GDP/fő 2021 (USD) HU       36 850 PORT.  36 540 SLOV   35 550 Forrás: List of sovereign states in Europe by GDP (PPP) per capita. (Wikipedia) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(PPP)_per_capita Egyébként: A korábban éllovas magyar gazdaság (lásd OV kormány 4 évét) fejlődése a Gyurcsány Bajnai kormányok alatt szakadt le a kelet európai országokéhoz képest. Csak egy példa: 2007, 2008 és 2009-ben a lengyel GDP növekedése 6,8%, 5,1%, 1,7%, ezzel szemben a magyar "teljesítmény" 0,8%, 0,8%, -(mínusz)6,7%(!) volt. Lásd: "Statisztikai Szemle, 89. évfolyam 6. szám A kelet-közép-európai országok válsága a globális krízis tükrében — válaszok a válságra."
Akitlosz
2022. március 07. 13:14
1 főre jutó GDP 2021-ben Szlovákia: 21 383 dollár Magyarország: 18 528 dollár Tehát Magyarország a megvert kutya. A százalék nem mértékegység.
wadcutter
2022. március 07. 13:13
A Tátrában sohasem voltak tigrisek,- azaz mégiscsak voltak a Panzerkraftwagen VI, de azok is németek voltak-, szibériában viszont tényleg élnek tigrisek. De az orosz medve lehet még annál is félelmetesebb, mármint az ukránok szerint. Legalább ennyit tudhatnának az ismeretterjesztő sorozatokból.
Hattori
2022. február 23. 22:24
az, hogy forrásmegjelölés nélkül dobálózol valótlan számokkal egy dolog, de hogy örülsz annak, hogy esetleg Magyarország alulmarad a versenyben, na az már kriminális, te sehonnai szarházi hazaáruló! :/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!