Megőrült a szingapúri Egészségügyi Minisztérium chatbotja és kéretlen tanácsokat osztogat

2021. november 01. 13:48

A szingapúri Egészségügyi Minisztérium oldalán elérhető chatbotról érdekes képernyőfotók kezdtek terjengeni az interneten; a chatbot a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos kérdésekre biztonságos szexszel kapcsolatos tanácsokat adott válaszul.

2021. november 01. 13:48
null

Az „Ask Jamie” chatbot egy virtuális asszisztens, amely 2014 óta elérhető az Egészségügyi Minisztérium weboldalán. A chatbotot úgy találták ki, hogy meghatározott területeken belül válaszoljon kérdésekre. A természetes nyelvek feldolgozásának (Natural Language Processing) köszönhetően a rendszer megérti a felhasználók által feltett kérdéseket és a megfelelő választ adja rájuk. Legalábbis eddig ezt gondolták, de számos képernyőfotó azt bizonyítja, hogy Jamie nem a jó választ adta a kérdésre. 

Tanácsok a védekezésre: de milyen értelemben?

A felhasználók a Covid-19 járvánnyal kapcsolatban szerettek volna segítséget kérni a chatbottól, azonban a válaszok alapján nem jutottak előrébb. A chatbot ugyanis a biztonságos szexre hívta fel a felhasználó figyelmét pozitív koronavírus teszt esetén.
Arra a kérdésre, hogy hol lehet antigén gyorstesztet csináltatni, a chatbot a gyermekbénulás elleni védőoltás beadását javasolta a felhasználónak. 

Az Egészségügyi Minisztérium az interneten megjelenő képernyőfotók után úgy döntött, hogy ideiglenesen leállítja „Ask Jamie”-t, hogy fejleszteni tudják a rendszert. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Borítókép: Flickr)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács József
2022. január 07. 09:00
Attól zakkant meg a robot, hogy betáplálták neki az EU törvényét, miszerint a "férfiak is szülhetnek". Ez már a mesterséges intelligenciának is sok.
quimby
2021. december 24. 02:22
Ez így van. Ez nem mesterséges intelligencia, hanem csak utánozzák az intelligenciát.
Zsaturnuzs
2021. december 24. 02:21
A chatbotokat szapulni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem. Valójában a mesterséges intelligenciák bármelyik formájából jelenleg hiányzik a valódi intelligencia. Olyan helyzetekben, amelyekre nem készítették fel ezeket a programokat, képtelenek az önkorrekcióra. Más szóval nincs realitásérzékük, hiányzik belőlük a "józan ész". A te "beszélgetést fenntartó programjaidat" is könnyen zavarba lehet hozni, csak meg kell találni a gyenge pontjaikat. Ettől persze számtalan célra jól, és egyre jobban alkalmazhatók ezek a programok. Csak az intelligencia fogalmának marketing célú rájuk aggatása félrevezető.
eresgé
2021. december 03. 09:46
:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!