Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Bige ezt nem teszi zsebre: a gazdák megkárosításáért kérdőre vonta az agrárkamara elnöke

2021. november 24. 11:27

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke felháborítónak tartja, hogy Bige László megfenyegette a magyar gazdákat, Győrffy Balázs hangot is adott véleményének egy Facebook-videóban.

2021. november 24. 11:27
null
Fekete Kíra

Bige kartellezése megkárosította a magyar gazdákat

„Nem elég, hogy a földgáz drasztikus drágulása miatt az egekbe szöktek a műtrágyaárak, és a műtrágyakartellezés felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és a polgároknak, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa még fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket” – osztotta meg felháborodását a NAK elnöke egy Facebook posztban. 

 

„Minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását!” – hangsúlyozta Győrffy.

Nem csak a gazdákat, de Magyarország egész lakosságát megkárosította

„(...) A Bige érdekeltségébe tartozó vállalkozások piaci magatartása EU-s szemüvegen át nézve is jogsértő, így a GVH által kiszabott bírságot nem egy Bige Lászlóra »kihegyezett« magyar szabályozás alapozta meg.

Magyarországon a Nitrogénművek Zrt. az egyetlen műtrágyagyár, így a hazai piacon csak az import jelenthet számára versenyhelyzetet. A versenyhatósági eljárás által kiderült, hogy a cégcsoport olyan megállapodásrendszert hozott létre a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyhelyzetet. Ez azt jelentette, hogy a Nitrogénművek termékeit nem árazhatták be szabadon, a magas kötbérrel terhelt elvárt rendelésmennyiség és a kizárólagossági kikötések pedig a helyettesítő termékek beszerzésének és értékesítésének korlátozását célozták. Így a cég és a forgalmazói a vevők egymás közötti felosztására törekedett.

A vizsgálatból kiderül, hogy a műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt (a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest) magasabb áron vásárolhattak.

A műtrágya a mezőgazdaságban a termőföld tápanyag-utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, ebből következik, hogy ez a jogsértés és annak hatásai a termelők költségeinek növekedésével további hatást gyakoroltak az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat – írta meg a Makronóm egy korábbi elemzésében, amelyben Bige kétes ügyleteire derítettünk fényt.

„(...) A Bige érdekeltségébe tartozó vállalkozások piaci magatartása EU-s szemüvegen át nézve is jogsértő, így a GVH által kiszabott bírságot nem egy Bige Lászlóra »kihegyezett« magyar szabályozás alapozta meg. Magyarországon a Nitrogénművek Zrt. az egyetlen műtrágyagyár, így a hazai piacon csak az import jelenthet számára versenyhelyzetet. A versenyhatósági eljárás által kiderült, hogy a cégcsoport olyan megállapodásrendszert hozott létre a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyhelyzetet. Ez azt jelentette, hogy a Nitrogénművek termékeit nem árazhatták be szabadon, a magas kötbérrel terhelt elvárt rendelésmennyiség és a kizárólagossági kikötések pedig a helyettesítő termékek beszerzésének és értékesítésének korlátozását célozták. Így a cég és a forgalmazói a vevők egymás közötti felosztására törekedett. A vizsgálatból kiderül, hogy a műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt (a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest) magasabb áron vásárolhattak. A műtrágya a mezőgazdaságban a termőföld tápanyag-utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, ebből következik, hogy ez a jogsértés és annak hatásai a termelők költségeinek növekedésével további hatást gyakoroltak az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat – írta meg a Makronóm egy korábbi elemzésében, amelyben derítettünk fényt.

 

Fotó: MTI szerkesztett

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2022. január 15. 21:14
Bige a sajátjából él, Mészáros és Bocskorné a vérünkből, aprócska különbség!
Ma is bukik a Zorbán...
2021. december 11. 10:36
Mire ez a felhajtás? Ez igazán egyszerűen megoldható probléma. A kormány -hatáskörével élve- egyszerűen vezessen be exportkorlátozást/tilalmat a műtrágyára, hiszen a hazai lakosság élelmiszerrel való ellátása kerül veszélybe a bolsevista bűnbandát támogató Bige fenyegetőzés miatt.
VakzKommondor
2021. december 07. 23:26
Tényleg kiáll a kibaszott homokos kakadu előadást tartani 300 maszk nélküli baromnak izomlpólóban, hogy milyen sikeresen kezeltük a járványt. Miközben elbaszta a lelegezteztető beszerzést. Persze loptak vele. Elbaszta az oltást. Már mindenki lehagyott abban is. Elbaszta a védekezést, mivel nákunk haltak halnak és fertőződnek meg a legjobban. Ebben a leromlott egészségügyi alapallapot is kozrejatszik. Most az is kiderül , hogy volt ingyenteszt, amit most pénzért megsemmisitenek. Nyilván duplán kell lopni. https://444.hu/2021/11/24/jelen-200-millio-forintert-semmisit-meg-5-milliard-forint-erteku-lejart-pcr-tesztet-a-kormany?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202111 Siker nertársak Ti mennyit fizettetek eddig tesztért? De az esküvő na az jól sikerült
pepita
2021. december 07. 23:26
Kedves kamara ez csak most lett probléma mikor Bige színt vallott a gyurcsányék mellett ? Mi ezt már régen észrevettük az árakon , volt aki jelezte is . Érdekes akkor kussoltatok . Álszent semmire való társaság vagytok . Sima pénzbegyüjtő és kifizető hely . Próbáljatok megélni a gazdák önkéntes befizetéséből , mindjárt kiderülne mit értek .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!