A magyar cégek 58 százaléka tervez év végi juttatást adni munkavállalóinak

2021. november 28. 16:08

A hazai cégek 58 százaléka tervez év végén valamilyen eseti juttatást adni a munkavállalóinak – tájékoztatta a Magyar Utalvány Zrt. októberi kutatása eredményéről kedden az MTI-t.

2021. november 28. 16:08
null

A közleményben kiemelték: a legjellemzőbb jutalmazási forma a bérrel megegyező módon adózó kifizetés, például a bónusz vagy a jutalom; a válaszadók több mint fele választja ezt.

A kutatásban részt vevők 22 százaléka tervez valamilyen tárgyi ajándékot adni, 20 százalékuk pedig csekély értékű ajándékot ad, utalvány formájában.

Ferenczi Róbert, a Magyar Utalvány Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: azon cégek közül, amelyek idén nem terveznek év végi juttatást adni, a legtöbben azzal indokolták döntésüket, hogy ez korábban sem volt jellemző náluk. Hozzátette: a megkérdezettek 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy korábban adtak valamilyen juttatást, de most nem tudják kigazdálkodni. A vállalkozások közel 4 százaléka jótékony célra fordítja ezt a keretet.

Üzleti partnereinek a kutatásban részt vevő cégek 52 százaléka adna ajándékot; a cégek közel fele 5000 forint alatti összegben gondolkodik. A leggyakoribb továbbra is a tárgyi ajándék, de ebben a szegmensben is választják az utalványokat, illetve akár különféle eseménybelépőket is.

A Magyar Utalvány Zrt. a magyar juttatási piac egyetlen 100 százalékban hazai tulajdonú utalványkibocsátója, terméke a Nemzeti Utalvány. A papíralapú utalvány nem minősül béren kívüli juttatásnak, eseti juttatási forma, amely 35,99 százalékos adótartalom mellett adható, szemben a bér jellegű kifizetések 75,94 százalékos közterhével. Évente egyszer alkalmazható kedvezményes adózással a munkavállalóknak és közvetlen hozzátartozóiknak, a minimálbér 10 százalékáig; összege idén évi 16 700 forint. Az utalványt a munkavállalók napi szükségleteikre költhetik, többek között élelmiszerre, műszaki cikkre vagy ruházatra több mint 4000 beváltóhelyen Magyarországon – idézték fel a közleményben.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2021. november 29. 19:55
Lesz Jutalom! - Én zseléset kérek! :D
CyberG
2021. november 29. 15:34
Mielött valaki elkezd bezzeg nyugatozni: A egyetem mellet Ausztria legjövedelmezőbb cégénél dolgozom. Negyedévenként 2-3 számjegyű milliós tartományba mozog a nyereségünk. Jelenleg kevesebb mint 800 talpas munkavállalóval, és kb. 300 mindenféle címeket hordozó vezetővel... Több mint 8-10 évvel ezelőttig az éves nyereség kb. 0,5% százalékát szétosztották a talpasok között. A mindenféle vezetők között kb 20% osztottak szét. Aztán, kitalálták, hogy ezt a 0,5% is, a főnökök osszák szét, a főfőnök a különböző osztályok között az osztályvezetök a csoportok között, a csoportvezetők meg a talpasok között. Mindezt úgy, hogy a saját belátásuk szerint maguknak is csippentsenek le a talpasok bónuszából, hiszen az az ő érdemük is... A talpasokhoz eljutott bónusz hirtelen a felére csökkent... És még a talpasok között is pofára lett osztva. Ebben nekem 1szer volt részem... Ezután ezt is megszüntették: Elmondom mit kaptunk a bónusz helyet, az elmúlt években karácsonyra. pl ajándék kártyát 30 Euró értékben, amit kizárólag egy élelmiszer lánc egyetlen egy üzletében lehetett levásárolni. (Nem vicc, még azonos élelmiszer lánc más üzleteiben sem lehetett felhasználni), akkor volt, hogy csokit természetesen a legratyibb alsó polcos no name márkát, abból is legalább röhejesen keveset... De tavaly, meg idén a pandémia miatt hiszen legtöbbször HomeOffice-ban vagyunk, és ezért "nem tudnánk átvenni"(mert átutalás nem létezik), így semmit... Azt mondanom sem kell a főnik saját kis közel 20%-os bónusz perselye továbbra is él és virúl...
Sanyikám
2021. november 29. 15:33
... biztos az én főnököm is ki talál valami kedveset.... ... mondjuk,,, 24-re talál nekem egy, Sanyikám, ezt nagyon muszáj lenne megcsináli' 2000km-es körfuvart......
balbako_
2021. november 29. 00:16
Bezzeg Romániában, vagy Zimbabwéban ! Ott még többet kapnak! Ejrópa segíccs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!