Ismerje meg a közgazdász professzort, aki Sztálint dicsőíti a Twitteren

2021. augusztus 14. 10:25

Asatar Bair, a Riverside City College közgazdász professzora lángok kereszttüzében találta magát, miután Twitteren arról posztolt, hogy mennyire nagyra tartja a történelem egyik legkegyetlenebb diktátorát, Joszif Sztálint.

2021. augusztus 14. 10:25
null

Bair nézeteit illetően önjelölt marxista, és míg a legtöbb kommunista elhatárolódik a milliók megöléséért felelős Sztálintól, addig Bair nyíltan vállalja, hogy egyetért Sztálin egykori nézeteivel. A tweetjében írtak szerint sikeres forradalmárként és nagyszerű csapatjátékosként gondol Sztálinra, aki szerinte a XX. század egyik kulcsfontosságú figurája volt.

Sztálinról

Sztálin kiemelkedő intelligenciájához roppant hatalomvágy és könyörtelenség párosult. A proletárdiktatúra egyedüli vezetőjeként erőteljes személyi kultuszt alakított ki, uralma alatt emberek milliói haltak meg. A tisztogatások idején rengeteg embert végeztek ki, sokakat szibériai munkatáborokba küldtek, mások az éhezés miatt haltak meg. Őt okolják a szovjet gazdaság tönkretételéért, a mezőgazdasági termelés megszüntetéséért.

Sztálin felelős azért is, hogy országát sebezhetővé tette a német invázió ellen, miután szövetséget kötött Hitlerrel a Molotov-Ribbentrop-paktumban. Majd a háború végére ismét több mint tízmillió ember halt meg, melyért szintén őt hibáztatják.

Az egyik híres kijelentése sokat elárul:

Egy ember halála tragédia. Milliók halála statisztika.

Egészségügyi tervét pedig úgy foglalta össze: „A halál minden probléma megoldása. Nincs ember, nincs probléma.”

Morális kérdés

A Riverside City College kancellárja, Wole-Ab Isaac csak annyit nyilatkozott munkatársa tweetjei kapcsán, hogy bár Bair kijelentései és elképzelései népszerűtlenek vagy akár ellentmondásosak, a véleménynyilvánítási joga alkotmányosan védett, így teljesen rendben van a dolog.

Ugyan a szélsőséges, buzdító megnyilvánulásokat általában nem szokták tolerálni a oktatási intézmények, és rendre felfüggesztik vagy szankcionálják az ilyen esetek elkövetőit, de nagyon vékony a határ a tanárok morális felelősségvállalása és a magánéletük között. 

Konklúzió

Elismerésre méltó, hogy a Rivserside City College ennyire támogatja a szólásszabadságot Asatar Bair esetében, és otthont ad a vélemények sokféleségének. Míg Sztálin zsarnok volt és az ellentétes nézeteket valló embereket megölette, addig az egyetemek nagyra értékelik a szabadságjogokat.

A kérdés csak az, hogy az ilyen tolerancia megmutatkozik-e a politikai spektrumban is?

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2021. augusztus 14. 12:29
"Lángok kereszttüzében"???? Dalmaaaaaa!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!